Στη σύλληψη τριών στελεχών των τουρκικών οικονομικών ελεγκτικών αρχών, μεταξύ των οποίων και ένας πρώην διοικητής, προχώρησαν τη Δευτέρα οι τουρκικές αρχές, σε μια υπόθεση που συνδέεται με έρευνες γύρω από περιουσιακά στοιχεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μελών της οικογένειάς του.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανόλης Κωστίδης, τα τρία στελέχη φέρονται να αναζητούσαν οικονομικά στοιχεία που αφορούσαν τον Τούρκο πρόεδρο και την οικογένειά του. Πλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αντιμετωπίζουν κατηγορίες που φθάνουν μέχρι τη σύνδεσή τους με το δίκτυο Γκιουλέν ή με ξένες δυνάμεις.
Οι συλλήψεις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία γύρω από υπόθεση επενδυτικών κεφαλαίων ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων.
Στο επίκεντρο και πρώην αντιπρόεδρος του AKP
Στην ίδια υπόθεση έχει εμπλακεί πολιτικά και πρώην αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, μετά από δημοσιεύματα και καταγγελίες σχετικά με χρηματιστηριακές συναλλαγές της.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, φέρεται να αποκόμισε περίπου 40 εκατ. δολάρια μέσα σε διάστημα τριών μηνών από συναλλαγές στο Χρηματιστήριο και να πούλησε τις μετοχές της τρεις ημέρες πριν από τη χρεοκοπία που ακολούθησε.
Το χρονικό σημείο της πώλησης έχει τροφοδοτήσει καταγγελίες και ερωτήματα στην Τουρκία σχετικά με το εάν υπήρχε προηγούμενη γνώση των εξελίξεων. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι σχετικές καταγγελίες δεν συνιστούν από μόνες τους απόδειξη παράνομης συναλλαγής ή κατοχής εσωτερικής πληροφόρησης.
Παράλληλα, η τουρκική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι υπουργός διαθέτει μετοχές αξίας περίπου 200 εκατ., προσθέτοντας ακόμη μία διάσταση στην πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την υπόθεση.
Ερντογάν: «Όποιος βάζει χέρι στην περιουσία του έθνους θα βρει απέναντί του το κράτος»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην υπόθεση μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι πραγματοποιήθηκε διεξοδική εξέταση των εξελίξεων και ότι οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης παρουσίασαν αναλυτικά τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί.
«Όποιος βάζει χέρι στα δικαιώματα, τους νόμους, την περιουσία και τα υπάρχοντα του έθνους, θα μας βρει εμάς, το κράτος, να στεκόμαστε απέναντί του», δήλωσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε παράλληλα να διαφοροποιήσει τη στάση της κυβέρνησής του από εκείνη της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας πολιτικούς αντιπάλους του ότι υπερασπίζονται υποθέσεις διαφθοράς.
«Η κόκκινη γραμμή μας είναι το αγαπημένο μας έθνος. Και όταν πρόκειται για το έθνος μας, η θέση μας είναι σαφής. Ούτε σφετεριζόμαστε δικαιώματα, ούτε ανεχόμαστε την παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν θα υπερασπιστεί ποτέ όσους σφετερίζονται δικαιώματα».
Οι νέες συλλήψεις προσθέτουν ακόμη μία πτυχή στην υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία, τόσο για τις επίμαχες οικονομικές συναλλαγές όσο και για τον τρόπο με τον οποίο διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.