Στην κατάκτηση της ψηλότερης κορφής του Ολύμπου το σημερινό doodle της Google

 
Στην κατάκτηση της ψηλότερης κορφής του Ολύμπου το σημερινό doodle της Google

Ενημερώθηκε: 02/08/18 - 03:08

Την τιμητική της έχει σήμερα η Ελλάδα στην Google. Οι χρήστες της μηχανής αναζήτησης της Google βλέπουν σήμερα το doodle να είναι αφιερωμένο στο ψηλότερο βουνό της χώρας μας, την μυθική κατοικία των 12 Θεών, τον Όλυμπο.

doodle

Αφορμή για το συγκεκριμένο είναι η συμπλήρωση 105 ετών από την πρώτη κατάκτηση της ψηλότερης κορφής του Ολύμπου, του Μύτικα, που έχει υψόμετρο 2.918 μέτρα.

Το Doodle της Google που είναι αφιερωμένο στον Όλυμπο

Η κατάκτηση της κορυφής έγινε στις 2 Αυγούστου 1913 από τον Χρήστο Κάκαλο και δύο Ελβετούς, τον φωτογράφο Φρεντερίκ Μπουασονά και τον φίλο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης.

Ο Φρεντερίκ Μπουασονά με τη χαρακτηριστική πλούσια κόμη του αριστερά δείχνει ένα πίνακα στον φίλο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί. Γενεύη 1907. (φωτογραφια: wikipedia.org)

Ο Φρεντερίκ Μπουασονά με τη χαρακτηριστική πλούσια κόμη του αριστερά δείχνει ένα πίνακα στον φίλο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί. Γενεύη 1907. (φωτογραφια: wikipedia.org)

Νωρίτερα, πριν από τους τρεις παράτολμους ορειβάτες, είχαν προσπαθήσει και άλλοι να κατακτήσουν πρώτοι την μυθική κατοικία των 12 Θεών, χωρίς όμως επιτυχία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του Γερμανού μηχανικού Έντβαρτ Ρίχτερ, ο οποίος δυο χρόνια νωρίτερα, το 1911, προσπάθησε να αναρριχηθεί στον Όλυμπο, αλλά πιάστηκε αιχμάλωτος από ληστές.

Η ιστορική κατάκτηση της κορυφής του Μύτικα δεν θα ήταν δυνατή αν ο Χρήστος Κάκαλος δεν συμμετείχε στην αποστολή.

Όντας κυνηγός γνώριζε πολύ καλά το βουνό και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι βάδιζε ξυπόλυτος στα δύσβατα μονοπάτια του Ολύμπου.

Οι δύο Ελβετοί αν και ήταν έμπειροι αναρριχητές δυσκολεύονταν να προχωρήσουν λόγω του βαρύ φωτογραφικού εξοπλισμού που κουβαλούσαν μαζί τους.

Μάλιστα, η κατάκτηση της κορυφής του Μύτικα κινδύνευσε να ήταν μια ακόμη αποτυχημένη απόπειρα και να μην γίνει από την συγκεκριμένη ομάδα.

Ο λόγος; Στη πορεία προς την κορυφή η αποστολή συνάντησε έντονη νέφωση, με αποτέλεσμα η κορυφή του Ολύμπου να είχε «κρυφτεί» στα σύννεφα.

Τα χαράματα της 2ας Αυγούστου, έφτασαν εν μέσω πυκνής ομίχλης σε μία κορυφή, την οποία θεώρησαν ως την πιο ψηλή του Ολύμπου.

Οι Ελβετοί πίστεψαν ότι είχαν φτάσει στην κορυφή, και ήταν έτοιμοι να γιορτάσουν την επιτυχία τους.

Χαρούμενοι, μάλιστα, έβαλαν τις κάρτες τους σε ένα μπουκάλι και το έθαψαν στο έδαφος και «βάφτισαν» το σημείο ως «κορυφή της νίκης».

Όταν όμως διαλύθηκαν τα σύννεφα, είδαν μπροστά τους την πανύψηλη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα.

Όταν κατάλαβαν το λάθος τους, ο Μπουασονά και ο Μποντ-Μποβί προβληματίστηκαν για το τι θα έκαναν.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Κάκαλος και τους ρώτησε αν ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αναρρίχηση.

Χρήστος Κάκαλος

Ο Χρήστος Κάκκαλος (φωτογραφια: wikipedia.org)

Αυτοί αφού το σκέφθηκαν απάντησαν καταφατικά.

Η αναρρίχηση συνεχίστηκε με τον Κάκαλο να τους οδηγεί από ένα επικίνδυνο μονοπάτι προς τον Μύτικα.

Στις 10:25 το πρωί της 2ας Αυγούστουσαν σήμερα, οι τρεις ορειβάτες, χάρη στην επιμονή του Χρήστου Κάκκαλου, κατάφεραν αυτό που κανείς δεν είχε πετύχει μέχρι τότε:

Να κατακτήσουν την κορυφή του βουνού των Θεών, στα 2.918 μέτρα, την ψηλότερη κορυφή, του Ολύμπου, τον Μύτικα.

Αργότερα ο Μπουασονά έγραψε ότι στην επιθυμία του, για την κατάκτηση του Ολύμπου, τον ενέπνευσε ο μύθος του Προμηθέα, που έκλεψε τη φωτιά από την κατοικία των Θεών του Όλυμπου, για να τη δώσει στους ανθρώπους.

«Είθε ο θρύλος τους να ζει για πάντα!», σημειώνει χαρακτηριστικά η Google.

Ο Χρήστος Κάκαλος συνέχισε τις αναβάσεις σχεδόν έως το τέλος της ζωή του.

Προς τιμήν του, σήμερα, ένα καταφύγιο στον Όλυμπο, φέρει το όνομά του.