Διευκρινίσεις από τον ΠΟΥ για τα «διαβατήρια ανοσίας»

 
Διευκρινίσεις από τον ΠΟΥ για τα «διαβατήρια ανοσίας»

Ενημερώθηκε: 26/04/20 - 20:37

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανήλθε στο θέμα των «διαβατηρίων ανοσίας» ανασκευάζοντας εν μέρει τη θέση που εξέφρασε το Σάββατο και προκάλεσε συζητήσεις.

Ο ΠΟΥ με μία σειρά από tweets έδωσε διευκρινίσεις επισημαίνοντας ότι αναμένει οι περισσότεροι ασθενείς του κορονοϊού να αποκτήσουν αντισώματα στην ασθένεια που θα τους προσφέρουν κάποιο επίπεδο προστασίας.

#COVID19

pic.twitter.com/DisLjWCa4U

What we don't yet know is the level of protection or how long it will last. We are working with scientists around the world to better understand the body's response to infection. So far, no studies have answered these important questions.

April 25, 2020

«Εκείνο που δεν γνωρίζουμε, ακόμη, όμως είναι το μέγεθος και η διάρκεια της προστασίας. Συνεργαζόμαστε με επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για να κατανοήσουμε όσο καλύτερα γίνεται την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στον Covid 19. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν απαντήσει τις σημαντικές αυτές ερωτήσεις» ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σημειώνεται ότι χθες ο ΠΟΥ προειδοποίησε για τους κινδύνους να συνεχιστεί η διάδοση του κορονοϊού, ζητώντας να μην δοθούν «διαβατήρια ανοσίας» ή «πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας» σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, γιατί δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι είναι προστατευμένοι από δεύτερο κύμα μόλυνσης.

«Μερικές κυβερνήσεις έχουν προτείνει ο εντοπισμός αντισωμάτων του SARS-Cov-2, του ιού που προκαλεί την Covid-19, να χρησιμεύσει ως βάση για ένα “διαβατήριο ανοσίας” ή “πιστοποιητικό μη επικινδυνότητας”, το οποίο θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα να ταξιδέψουν ή να επιστρέψουν στην εργασία τους θεωρώντας πως είναι προστατευμένοι από το ενδεχόμενο να μολυνθούν και πάλι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόδειξη ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από Covid-19 και έχουν αντισώματα είναι προστατευμένοι από μια δεύτερη μόλυνση», είχε αναφέρει ο Οργανισμός.

Για το θέμα τοποθετήθηκε, χθες, και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, παίρνοντας αποστάσεις από τον ΠΟΥ και επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δύο επιστημονικές απόψεις.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών