Να φοράμε μάσκα ή όχι;

 
Να φοράμε μάσκα ή όχι;

Ενημερώθηκε: 09/04/20 - 11:06

Είναι απαραίτητη η χρήση της μάσκας από τον πληθυσμός; Ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του για τη χρήση ή μη της μάσκας και άφησε το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας σε μια χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους και ειδικούς πληθυσμούς, όπως άνθρωποι αυξημένου κινδύνου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία σύσταση ευρείας χρήσης μασκών στην κοινότητα αφήνει η χθεσινή τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), που σε έκθεσή του σημειώνει ότι με τη χρήση απλής μάσκας προσώπου μειώνουμε τις πιθανότητες να μεταδοθεί ο ιός από άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί.

Για το θέμα αυτό αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει τη θέση της και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της χώρας μας.

Σε χθεσινή αναφορά του, το ECDC, αφού σταθμίζει τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της ευρείας χρήσης μάσκας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μάσκα προσώπου (από ύφασμα ή χαρτί ή άλλα απλά υλικά), θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες, ειδικά όταν αυτοί επισκέπτονται κλειστούς χώρους με συνωστισμό, όπως καταστήματα τροφίμων ή μέσα μαζικής μεταφοράς και πάντα ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. Οπως τονίζεται, η χρήση της μάσκας θα πρέπει να θεωρείται ένα συμπληρωματικό μέτρο προφύλαξης και δεν αντικαθιστά άλλα μέτρα όπως η τήρηση αποστάσεων και η υγιεινή των χεριών.

Σε κάθε περίπτωση, το ECDC τονίζει ότι προτεραιότητα είναι η κάλυψη των αναγκών των επαγγελματιών υγείας σε μέσα προστασίας, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Στην Ισπανία, 15.000 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας ασθενούν ή είναι σε αυτοαπομόνωση και αποτελούν το 14% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στη χώρα, ενώ στην περιοχή της Λομβαρδίας στην Ιταλία, πάνω από το 20% των επιβεβαιωμένων περιστατικών είναι υγειονομικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στην Ελλάδα αναρρωτική άδεια λόγω ασθένειας έχουν λάβει 245 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και σε αυτοαπομόνωση λόγω επαφής με κρούσμα της νόσου είναι 101 άτομα, ενώ έχει σημειωθεί και ένας θάνατος γιατρού. Οπως διευκρίνισε ο καθηγητής, κάποιοι εξ αυτών εξετέθησαν στον ιό στην αρχική φάση της επιδημίας αλλά και εκτός χώρου νοσοκομείου. Πάντως, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και σε αυτόν τον «δείκτη» η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά.