17 Μαρτίου 1821: Ξεκινά η επανάσταση από τη Μάνη

 
17 Μαρτίου 1821: Ξεκινά η επανάσταση από τη Μάνη

Ενημερώθηκε: 17/03/24 - 20:46

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στις 17 Μαρτίου 1821 ξεκινά η επανάσταση από τη Μάνη, που τελούσε ήδη σε ένα καθεστώς αυτονομίας σε σχέση με την Οθωμανική εξουσία της Κωνσταντινουπόλεως. Τότε οι πρόκριτοι της περιοχής, ζήτησαν από τον τοπικό ηγεμόνα Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη επανάσταση των Ελλήνων από την περιοχή τους όπερ και εγένετο.

Η επανάσταση στην Ελλάδα ξεκίνησε ουσιαστικώς από την Πελοπόννησο και μέσα σε λίγες ημέρες, από τις 21 ως τις 28 Μαρτίου, ολόκληρη η Πελοπόννησος είχε ξεσηκωθεί, εκτός από τα φρούρια που κατέχονταν από τους Οθωμανούς Τούρκους και την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, την Τριπολιτσά και τις γύρο περιοχές της.

Στη Μάνη, ο Μαυρομιχάλης, επικεφαλής της φάρας των Μαυρομιχαλέων, προσκάλεσε όλους τους προκρίτους να συγκεντρωθούν στην Τσίμοβα, τη γεννέτηρά του, τη σημερινή Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου και αποφάσισαν, την έναρξη του αγώνα κατά των Οθωμανών Τούρκων, χωρίς να γίνει κάποια ιδιαίτερη τελετή. Η επανάσταση στη Μάνη οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

Πάντως είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές γραπτές πηγές ότι όντως η επανάσταση ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου από τη Μάνη, ενώ ο ίδιος ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του, δεν κάνει καμία αναφορά στο γεγονός αν και αναφέρει ότι το διάστημα από 6 ως 22 Μαρτίου 1821 βρισκόταν στην Καρδαμύλη της Μάνης. Ο ίδιος ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στις 19 Μαρτίου 1821, δηλαδή δύο μέρες ΜΕΤΑ την επανάσταση στη Μάνη, έστειλε επιστολή του στους Υδραίους προκρίτους όπου όχι μόνο δεν τους ενημερώνει για την κήρυξη της επαναστάσεως, αλλά φαίνεται να κρατά επιφυλακτική θέση απέναντί της, επικαλούμενος έλλειψη των απαραίτητων εφοδίων (wikipidia.org).

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η ισχυρή τοπική παράδοση, και το γεγονός διασώθηκε ως τις μέρες μας. Συμφώνως με την παράδοση αυτή οι πρόκριτοι και οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Τσίμοβας, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών, και στη θέση «Κοτρώνι» ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία, η οποία είχε κατασκευαστεί πρόχειρα από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυρό στο πάνω σημείο τις λέξεις: «Νίκη ή Θάνατος» και στο κάτω: «ή ταν ή επί τας». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημαία δεν αναγράφονταν οι λέξεις: «Ελευθερία ή Θάνατος», γιατί – ως προελέχθη – η Μάνη τελούσε υπό καθεστώς μιας ιδιόμορφης αυτονμομίας σε σχέση με την Πύλη και θεωρούνταν ήδη «ελεύθερη», καθώς από αιώνες δεν υπήρχαν στην περιοχή Τούρκοι!

Πάντα συμφώνως με την παράδοση, που έχει καθιερωθεί πλέον ως ιστορική πραγματικότητα, η επαναστατική σημαία ευλογήθηκε από τους ιερείς και όλοι οι αρχηγοί, με πρώτο τον Κατσάκο Μαυρομιχάλη, ορκίσθηκαν γονυπετείς ότι ενωμένοι θα αγωνιστούν για την ελευθερία του έθνους και έτσι επισήμως έχει καθιερωθεί η 17 Μαρτίου ως επίσημη τοπική εορτή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ