Άσκηση «SWIFT RESPONSE 23»: Στις 20 Μαίου ολοκληρώνεται η μεγάλη πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ

 
ΑΣΚΗΣΗ

Ενημερώθηκε: 15/05/23 - 23:22

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

   Κυριολεκτικώς την παραμονή των κρίσιμων ελληνικών βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, το Σάββατο 20 του μηνός, ολοκληρώνεται μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, η άσκηση «SWIFT RESPONSE 23», της οποίας η «Ημέρα Παρατηρητών» της 1ης Φάσεως πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου, στο Ανθόφυτο Κιλκίς.

Η προαναφερθείσα φάση της εκπαιδευτικής δραστηριότητος ήταν μία άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, με συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

Μία χρονική συγκυρία που άλλες εποχές θα προκαλούσε ίσως και πολιτικό ζήτημα από ορισμένες πολιτικές παρατάξεις, με κραυγές και πρωτοσέλιδα του στυλ: «Ωμή παρέμβαση του ΝΑΤΟ στις βουλευτικές εκλογές» ή άλλα παρόμοια και συναφή, αλλά σήμερα, εν έτει 2023, περνάνε μάλλον (πλήρως) αδιάφορα και δεν διαταράσσεται ούτε κατ’ ελάχιστον το ήπιο κλίμα της τελευταίας εβδομάδας της προεκλογικής περιόδου!

Η «SWIFT RESPONSE ’23» διεξάγεται από την Κυριακή 7 έως το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 ταυτόχρονα σε τρεις περιοχές της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, στην Εσθονία και στην Ισπανία, αποτελώντας τμήμα της μεγάλης διακλαδικής πολυεθνικής ασκήσεως «DEFENDER EUROPE ’23», που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν προσωπικό και μέσα της Διοικήσεως του Αμερικανικού Στρατού Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF), «με σκοπό να επαυξήσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα για να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε απειλές κατά του ΝΑΤΟ και των εταίρων του», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς.

Την «Ημέρα των Παρατηρητών» παρακολούθησαν:

 • Ο Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης και ο Διοικητής Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR Αντιστράτηγος Πάρις Καπραβέλος
 • Ο  Διοικητής της Ι Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Σαράντης Τυλιγαδάς και ο Διοικητής της ΙΙ Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Αριστείδης Ηλιόπουλος
 • Η Υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη Salina Rico.
 • Ο Στρατιωτικός Ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα Συνταγματάρχης Nathan Mann.
 • Ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί ως εκπρόσωποι των τμημάτων των συμμετεχουσών χωρών.

Αρχικώς υπήρξε ενημέρωση από τον Διοικητή της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞΚΔ-ΑΛ) Ταξίαρχο Γεώργιο Καπράλο για την διεξαγωγή της ασκήσεως, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησαν διακλαδική επιχείρηση «δυναμικής εισόδου», όπως λέγεται, δυνάμεων αλεξιπτωτιστών σε ζώνη ρίψεως, με ετοιμότητα συνεχίσεως των επιχειρήσεων για κατάληψη παρακείμενου αεροδρομίου, στο οποίο εν συνεχεία θα προσγειώνονταν οι κύριες φίλιες δυνάμεις για να μεταφέρουν το απαραίτητο προσωπικό και μέσα για να σταθεροποιήσουν το αεροπρογεφύρωμα αυτό σε ένα τόσο καίριο σημείο, όπως είναι ένα αεροδρόμιο.

Οι ασκούμενες δυνάμεις εκτέλεσαν με απόλυτη ακρίβεια τις παρακάτω επιχειρησιακές αποστολές:

 • Απόκτηση τοπικής αεροπορικής υπεροχής.
 • Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support/CAS).
 • Τερματική καθοδήγηση πυρών από JTAC (Joint Terminal Attack Controller).
 • Σήμανση ΖΡ, και στην συνέχεια ρίψη εφοδίων και αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντα από μεταφορικά αεροσκάφη.
 • Δημιουργία αεροπρογεφυρώματος.
 • Υποδοχή ενισχύσεων.

Στην όλη επιχείρηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν:

4 μαχητικά αεροσκάφη F-16.

1 μεταφορικό αεροσκάφος C-130H (και όχι «μεταγωγικά αεροσκάφη» όπως επανειλημμένα αλλά λανθασμένα αναγράφει το ΓΕΕΘΑ στις ανακοινώσεις του. Η Μονάδα των C-130 λέγεται «356 Μοίρα Τακτικών ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ» και όχι «Μοίρα Τακτικών Μεταγωγών»).

Οχήματα Ειδικών Επιχειρήσεων και Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117.

Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων και 60 αλεξιπτωτιστές του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (2 ΜΑΛ) της ΔΕΠ.

            Από πλευράς ΗΠΑ συμμετείχαν:

2 επιθετικά αεροσκάφη Α-10A, σε μία δυναμική επανεμφάνιση στο διεθνές προσκήνιο.

1 μεταφορικό αεροσκάφος C-130J.

4 μεταφορικά αεροσκάφη C-17A.

143 αλεξιπτωτιστές της 173th Infantry Brigade Combat Team.

            Από Ολλανδικής πλευράς συμμετείχαν 128 αλεξιπτωτιστές και Ομάδα Aνιχνευτών (Pathfinders) της Μεραρχίας Ταχείας Αντιδράσεως (Division Schnelle Kraefte/DSK).

            Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια των επιχειρησιακών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που προαναφέρθηκαν, στο πλαίσιο της ασκήσεως, διατέθηκαν εκτός του μεγάλου αριθμού ασθενοφόρων, φορειοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων στην περιοχή της ασκήσεως, και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού και των μέσων, καθώς και το σύνολο των χειρουργικών κλινών του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου (424 ΓΣΝΕ) της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονταν σε ιδιαίτερα αυξημένη ετοιμότητα, καθώς και ελικόπτερα, για την υγειονομική υποστήριξη και την έγκαιρη επέμβαση και διακομιδή τραυματιών, στην περίπτωση που απαιτούνταν, εκπαιδευόμενοι έτσι και αυτοί εμμέσως πλην (απολύτως) σαφώς!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ