Ελληνοτουρκικές αστικές «αβρότητες» στρατηγών - υπουργών

 
λλλ

Ενημερώθηκε: 08/06/23 - 13:10

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Η ορκωμοσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μία νέα θητεία, ενώπιον της Εθνοσυνελεύσεως της Τουρκίας και η αμέσως μετά ανακοίνωση από μέρους της νέας κυβερνήσεώς του, στην οποία έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η απομάκρυνση του ως τώρα Υπουργού Αμύνης πρώην Γενικού Επιτελάρχη των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος Στρατηγού ε.α. Χουλουσί Ακάρ και η τοποθέτηση στη θέση του, του μέχρι το Σάββατο διαδόχου του Στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνδυασμό με τον θάνατο και την κηδεία του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρώην Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Στρατηγού ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκου, προκάλεσε μία σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεως…αβρότητος σε επίπεδο στρατηγών – υπουργών των δύο χωρών, που αν μη τι άλλο είναι άξιες προσοχής και σχολιασμού ιδίως τη χρονική περίοδο που διανύουμε!

Ας δούμε τα πράγματα στις «λεπτομέρειές» τους.

Το Σάββατο, ο Ερντογάν ορκίστηκε για τη νέα θητεία και ανακοίνωσε τη νέα του κυβέρνηση. Σε αυτήν εκτός των άλλων απομακρύνσεων προηγούμενων υπουργών (Τσαβούσογλου, Σοϊλού κλπ), ήταν και αυτή του Υπουργού Αμύνης και 29ου στη σειρά Γενικού Επιτελάρχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού ε.α. Χουλουσί Ακάρ. Ο Ακάρ, λαμπρός αξιωματικός καριέρας του Όπλου του Πεζικού, Τάξεως 1972 της Στρατιωτικής Ακαδημίας της γείτονος, διετέλεσε Γενικός Επιτελάρχης (αντίστοιχος του Έλληνος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ) το διάστημα από τον Αύγουστο του 2015 ως 9 Ιουλίου 2018, οπότε και επελέγη από τον Ερντογάν ως Υπουργός Αμύνης, θέση στην οποία παρέμεινε τότε ως τις 4 Ιουνίου 2023, δηλαδή για μία σχεδόν πλήρη (παρά ένα μήνα) 5ετία!

Στη θέση του ο Ερντογάν επέλεξε τον διάδοχό του ως 30ο στη σειρά Γενικό Επιτελάρχη Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, αξιωματικό του Όπλου των Διαβιβάσεων, και τάξεως 1974 της Στρατιωτικής Ακαδημίας, ο οποίος παρέμεινε επίσης σχεδόν μία πενταετία στην προαναφερθείσα θέση, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει διαδοχικώς Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής (2016-2017) και των Χερσαίων Δυνάμεων (αντίστοιχος του δικού μας Αρχηγού ΓΕΣ, το διάστημα 2017-2018).

Προσέξτε τώρα τι συνέβη.

Στην εξώδιο ακολουθία του αείμνηστου Στρατηγού Μ.Κωσταράκου (6 Ιουνίου), που έγινε χθες, ο πρώην πλέον ομόλογός του ως Γενικός Επιτελάρχης και πρώην ΥΠΑΜ Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ απέστειλε στεφάνι στη Μνήμη του, καθώς αμφότεροι είχαν συνυπάρξει για κάποιο διάστημα Αρχηγοί και ήταν γνωστό πως ο Τούρκος εκτιμούσε ιδιαιτέρως τον Στρατηγό Κωσταράκο.

Σήμερα, 7 Ιουνίου 2023, από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ανακοινώθηκε – επί λέξει – ότι «O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Τούρκο Υπουργό Άμυνας Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ (Yaşar Güler) και είχε, επίσης, σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Ομόλογό του, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του».

Σχεδόν ταυτόχρονα με την προαναφερθείσα δημοσιοποίηση του γεγονότος της επικοινωνίας Στεφανή – Γκιουλέρ, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, στο επίσημο λογαριασμό του τουίτερ του Υπουργείου Αμύνης της γείτονος, με τη φωτογραφία που αναδημοσιεύουμε ανακοινώθηκε μόνο η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών (γιατί άραγε;) με το ακόλουθο κείμενο (σε μετάφραση Google translate από την τουρκική): «Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Αλκιβιάδης Στεφανής είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 7 Ιουνίου 2023. Κατά τη συνάντηση (Σημ.Συντ.: προφανώς εννοεί τηλεφωνική επικοινωνία), ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler συνεχάρησαν ο ένας τον άλλον για τα νέα τους καθήκοντα και τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία».

Σήμερα επίσης, με ένα άλλο δημοσίευμα στον ίδιο λογαριασμό του τουίτερ έχουμε την πρώτη φωτογραφία της νέας πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τουρκικού ΥΠΑΜ και των ΕΔ, με τον Στρατηγό Γκιουλέρ να εμφανίζεται με πολιτικό κοστούμι (!), που έχει ως ακολούθως:

• Υπουργός Αμύνης: Γιασάρ Γκιουλέρ
• Υπαρχηγός Γεν.Επιτελείου & Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων: Στρατηγός Μουσά Αβσεβέρ
• Διοικητής Ναυτικών Δυνάμεων: Ναύαρχος Ερκουμέντ Τατλίογλου
• Διοικητής Αεροπορικών Δυνάμεων: Πτέραρχος Αττίλα Γκουλάν
• Υποδιοικητής Χερσαίων Δυνάμεων: Στρατηγός Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου

Επί της συνθέσεως αυτής τρεις παρατηρήσεις:

Πρώτο, ο Ερντογάν διατηρεί «υπηρεσιακούς τους Υπαρχηγούς Γεν.Επιτελείου, ο οποίος προφανώς θα ασκεί τα καθήκοντα του Γενικού Επιτελάρχη στη θέση του υπουργού πλέον Γκιουλέρ.

Δεύτερο, καθήκοντα Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων θα εκτελεί ο μέχρι τώρα δεύτερος στην ιεραρχία, καθώς ο Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων εκτελεί καθήκοντα Γενικού Επιτελάρχη.

Τρίτο, είναι γνωστό ότι οι ετήσιες τακτικές κρίσεις στις τουρκικές ΕΔ πραγματοποιούνται κατά μήνα Αύγουστο. Προφανώς η προαναφερθείσα σύνθεση θα παραμείνει ως τότε και για διάστημα δύο περίπου μηνών, μέχρι να δούμε τι θα γίνει, αν θα διατηρηθούν ή όχι και ποιοι θα είναι οι τυχόν νέοι Αρχηγοί.

«Κοντός ψαλμός, αλληλούια», που λέει και ο λαός!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ