Εξοπλισμοί: Ανάγκη δημιουργίας νέου νομοθετικό πλαίσιου και πλαισίου συνεργασίας μεταξύ ξένων προμηθευτών και ΕΑΒΙ

 
Νίκος Παπάτσας, Αντιπρόεδρος της  Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) και Senior Partner της EFA GROUP

Ενημερώθηκε: 17/05/21 - 01:03

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διαθέτουν, σε σχέση με άλλες χώρες, καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό, καθώς κρατικές και ιδιωτικές εταιρίες, που λόγω και της συνεργασίας τους με τις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν σημαντική τεχνογνωσία και τεχνολογία σε συστήματα άμυνας και ασφάλειας. Αυτό τόμισε ο κ. Νίκος Παπάτσας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) και Senior Partner της EFA GROUP.

Ο κ. Παπάτσας μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσων με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, επί θεμάτων της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας», επεσήμανε ότι κάποιες από τις εταιρίες αυτές έχουν αποδείξει και εμπράκτως τις δυνατότητες αυτές τόσο με τις συνεργασίες τους με μεγάλες διεθνείς εταιρίες, όσο και με την εξωστρέφειά τους και την επίτευξη σημαντικών εξαγωγών σε συστήματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από Έλληνες μηχανικούς και εργαζόμενους συμβάλλοντας θετικά και στην οικονομία της χώρας.

Τόνισε δε, την ανάγκη δημιουργίας νέου νομοθετικό πλαίσιου και πλαισίου συνεργασίας μεταξύ ξένων προμηθευτών και ΕΑΒΙ. Ταυτόχρονα σημείωσε πως πρέπει το ΥΠΕΘΑ και οι ΕΔ να αποφασίσουν να κάνουν ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που σε συνδυασμό με κονδύλια έρευνας και ανάπτυξης θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που πραγματικά η ΕΑΒΙ να αποτελέσει πυλώνα για τις ΕΔ της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Υποστήριξης όσο και να συμβάλλει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων στα πλαίσια της άμυνας και της ασφάλειας.

Η ομιλία του Νίκου Παπάτσα, Αντιπρoέδρου της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) και Senior Partner EFA GROUP:

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι από τους συνομιλητές μου έχουν ήδη τοποθετηθεί αναφορικά με τα θέματα της Αμυντικής Βιομηχανίας. Εγώ θα ήθελα να σταθώ σε δυο καίρια σημεία:

»Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας διαθέτουν το πιο καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό αποτελεί για την ΕΑΒΙ ένα πολύ σημαντικό στοιχείο καθώς μας δίνεται η δυνατότητα σαν βιομηχανίες να έχουμε ένα πολύ καλό σημείο αναφοράς για ανάπτυξη και ολοκλήρωση συστημάτων που ταυτόχρονα πέραν των ΕΔ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πωλήσεις προς άλλους δυνητικούς πελάτες μας.

»Η Ελλάδα, παρά το μέγεθος της σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, διαθέτει εταιρείες, κρατικές και ιδιωτικές, που λόγω και της συνεργασίας τους με τις ΕΔ, έχουν σημαντική τεχνογνωσία και τεχνολογία σε συστήματα άμυνας και ασφάλειας. Κάποιες από αυτές έχουν αποδείξει και εμπράκτως τις δυνατότητες αυτές τόσο με τις συνεργασίες τους με μεγάλες διεθνείς εταιρείες όσο και με την εξωστρέφεια τους και την επίτευξη σημαντικών εξαγωγών σε συστήματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από Έλληνες μηχανικούς και εργαζόμενους συμβάλλοντας θετικά και στην οικονομία της χώρας.

»Να σημειώσω εδώ ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, δημιουργήθηκαν και σοβαρά θέματα όσο αφορά την χρηματοδότηση των ΕΔ προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Η πρόσφατη κρίση των συνόρων στον Έβρο, παρά την έλλειψη σύγχρονων μέσων, ανέδειξε τόσο την ετοιμότητα των ΕΔ όσο και την ομοψυχία που διαθέτουμε σαν λαός. Στην κρίση αυτή, πολλές εταιρείες ενίσχυσαν το έργο των ΕΔ με διάφορους τρόπους.

»Κύριοι Βουλευτες, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να αναφέρω ότι το έργο που επιτελείται από όλους, η συνεργασία των ΕΔ με τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, δεν είναι χωρίς εμπόδια. Τα εμπόδια αυτά είναι κατά σειρά:

»Ένα νομοθετικό πλαίσιο που είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατικό και θα τολμούσα να πω επαχθές για τις Ελληνικές εταιρείες ενώ παραδόξως είναι πιο ελαστικό για τις ξένες. Άρα ξεκινάμε εκ του προοιμίου ότι οποιαδήποτε εταιρεία του χώρου της Αμυνας και της ασφάλειας είναι «μη προτιμητέα» στο να αναλάβει και να προσφέρει έργο στις ΕΔ. Αυτή η αντίληψη πρέπει να αλλάξει.

»Το ΥΠΕΘΑ δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου (σημείωση σε σχέση πάντα με τις δαπάνες) αναπτυξιακά κονδύλια για την Άμυνα και την Ασφάλεια. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιούν τα αναπτυξιακά κονδύλια σαν τρόπο χρηματοδότησης των βιομηχανιών τους προκειμένου με βάση την οδηγία 81 να μπορούν να τους αναθέτουν «απευθείας» προγράμματα παραγωγής. Εμείς δυστυχώς δεν χρησιμοποιούμε κανένα από αυτά τα εργαλεία. Και πάντα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.

»Συμπερασματικά χρειάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο και πρέπει πραγματικά να βρεθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ ξένων προμηθευτών και ΕΑΒΙ. Ταυτόχρονα πρέπει το ΥΠΕΘΑ και οι ΕΔ να αποφασίσουν να κάνουν ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που σε συνδυασμό με κονδύλια έρευνας και ανάπτυξης θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που πραγματικά η ΕΑΒΙ να αποτελέσει πυλώνα για τις ΕΔ της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Υποστήριξης όσο και να συμβάλλει στην δημιουργία καινοτόμων προϊόντων στα πλαίσια της άμυνας και της ασφάλειας».