Ιρλανδοί εκπαιδεύουν Ουκρανούς στην αποναρκοθέτηση στην…Κύπρο και ορισμένα «γιατί» που αφορούν εμάς!

 
Ιρλανδοί εκπαιδεύουν Ουκρανούς στην αποναρκοθέτηση στην…Κύπρο και ορισμένα «γιατί» που αφορούν εμάς!

Ενημερώθηκε: 12/05/23 - 12:56

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ξεκίνησε η παροχή εκπαιδεύσεως από Ιρλανδούς στρατιωτικούς σε Ουκρανούς στους κρίσιμους τομείς της αποναρκοθετήσεως «ύποπτων χώρων» και ναρκοπεδίων ξηράς, καθώς και στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, στο έδαφος της Κύπρου, όπως δημοσιοποίησε ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιρλανδίας Αντιστράτηγος Σων Κλάνσυ (Sean Clancy).

Η δημοσιοποίηση του προαναφερθέντος γεγονότος πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη από τον Αρχηγό, στο πλαίσιο μιας «εφ’όλης της ύλης» ενημερώσεώς του που παρέσχε σε Οργάνωση στρατιωτικών της χώρας του, συμφώνως με σχετικό δημοσίευμα του δημοσιογράφου Κόνορ Γκάλλαχερ (Conor Gallagher) των www.irishtimes.com

Ο Στρατηγός Κλάνσυ υποστήριξε επίσης ότι η εκπαίδευση αυτή παρέχεται στους Ουκρανούς στο πλαίσιο της Αποστολής Στρατιωτικής Βοηθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ουκρανία (EU Military Assistance Mission Ukraine), στην οποία – ως γνωστό – παρέχεται στρατιωτική εκπαίδευση κάθε είδους στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, προκειμένου να αποκρούσουν αυτά τη ρωσική εισβολή στην επικράτεια της χώρας τους από τον Φεβρουάριο του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, η Ιρλανδία έχει αναλάβει την υποχρέωση να στείλει μέχρι 30 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν σε εκπαίδευση σε περιοχές για εξουδετερώσεις εκρηκτικών και αποναρκοθετήσεις, καθώς επίσης και για την παροχή πρώτων βοηθειών μάχης από τραυματισμούς που θα προκύψουν κατά την εξουδετέρωση παρόμοιων περιστατικών. .

Συμφώνως πάντα με τον Ιρλανδό Αρχηγό, συμπατριώτες του στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη στην Κύπρο παρέχοντας βασική εκπαίδευση σε Ουκρανούς στρατιωτικούς στους τομείς της εξουδετερώσεως εκρηκτικών και αποναρκοθετήσεων χώρων από νάρκες ξηράς, ενώ στην προαναφερθείσα αποστολή και στο πλαίσιο της ίδιας Αποστολής της ΕΕ, συνεργάζονται με τους Ιρλανδούς συνάδελφοί τους από τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Διαβάζοντας αυτήν την είδηση, να σημειώσουμε δύο στοιχεία:

Πρώτο, ότι η Ιρλανδία, «παραδοσιακώς» θα λέγαμε, συμμετέχει με ολιγάριθμο προσωπικό στην Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP). Και η Κύπρος ως γνωστόν έχει ακόμα – δυστυχώς – στο έδαφός της πάμπολλους «ύποπτους χώρους», δηλαδή χώρους που είτε είναι παλαιά ναρκοπέδια, είτε έχουν άσκαστα εκρηκτικά κλπ. Μία λοιπόν από τις αποστολές της UNFICYP είναι ακριβώς η εκκαθάριση τέτοιων χώρων και η επαναφορά τους στην προτέρα κατάστασή τους, ώστε να αποδοθούν στους χρήστες και από τις δύο κοινότητες. Έτσι λοιπόν οι Ιρλανδοί θέλησαν να συνδυάσουν, ας μας επιτραπεί η έκφραση, «το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Και μαζί τους από κοντά και οι Γερμανοί και οι Βέλγοι.

Δεύτερο, εμείς τι κάνουμε; Είναι δυνατόν ΤΕΤΟΙΕΣ εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο της Αποστολής της ΕΕ για την Ουκρανία να μην τις έχουν αναλάβει η Ελλάδα ή ακόμα και η Κύπρος, που επίσης είναι μέλος της ΕΕ και θα μπορούσε έτσι και με αυτόν τον τρόπο – έτι περαιτέρω – να διεθνοποιήσει και να κρατήσει στην επικαιρότητα, το υπαρκτό, μείζον, πρόβλημά της, δηλαδή της εισβολής και κατοχής τμήματος της επικρατείας της, όπως ακριβώς έκαναν και οι Ρώσοι στην Ουκρανία;

Η Ελλάδα έχει ως γνωστόν μόνιμα σταθμεύουσες δυνάμεις στη Μεγαλόνησο, που αποτελούν την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). Με προσωπικό του Μηχανικού που είναι εκπαιδευμένο για τέτοιες αποστολές. Είναι δυνατόν να μην έχουμε ΕΜΕΙΣ αναλάβει την πρωτοβουλία για μία τέτοια δράση και να περιμένουμε τους Ιρλανδούς για να μας βάλλουν τα γυαλιά; Γιατί εμείς το ΜΟΝΟ που έχουμε κάνει – και έχει γίνει γνωστό – είναι η παροχή κάποιας εκπαιδεύσεως από τις Ειδικές Δυνάμεις στο προσωπικό των Ουκρανικών Ειδικών Δυνάμεων, κάτι για φιλοξενία παιδιών νεκρών ή τραυματιών που ανήκαν στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν αναφερόμαστε στην ανταλλαγή των ΤΟΜΑ BMP-1 με τα γερμανικά Marder-1, ούτε για την αποστολή υλικού και πυρομαχικών. Αναφερόμαστε σε δράσεις στο πλαίσιο της Αποστολής της ΕΕ, όπως είναι η εκπαίδευση του προσωπικού των Ουκρανών σε διάφορους τομείς. Και βεβαίως καλά έχουμε κάνει. Δεν υπάρχει αντίρρηση επ’ αυτού.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί να «εκμεταλλεύονται» την Κύπρο άλλοι, οι Ιρλανδοί, οι Γερμανοί και οι Βέλγοι στη συγκεκριμένη περίπτωση, και όχι εμείς και οι Κύπριοι;

Γιατί;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ