Κεφαλογιάννης: Η γεωπολιτική αστάθεια, οι ασύμμετρες απειλές και οι νέες μορφές πολέμου απαιτούν από εμάς συνεχή ετοιμότητα

 
Κεφαλογιάννης: Η γεωπολιτική αστάθεια, οι ασύμμετρες απειλές και οι νέες μορφές πολέμου απαιτούν από εμάς συνεχή ετοιμότητα

Ενημερώθηκε: 25/05/24 - 18:02

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Επίσκεψη στο ιστορικό 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων (2/39 ΣΕ) στο Μεσολόγγιπραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, όπου ενημερώθηκε για τη δομή, την οργάνωση, την αποστολή και τις τρέχουσες δραστηριότητες της Μονάδος, ενώ στη συνέχεια συνομίλησε με τους οπλίτες και το προσωπικό του Συντάγματος.

Τον ΥΦΕΘΑ συνόδευαν ο Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Υποστηρίξεως Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπολομύτης και ο Διοικητής της Διοικήσεως Κέντρων (ΔΙΚΕ-IV Μεραρχίας Πεζικού) ΥποστράτηγοςΑπόστολος Τσουλουβής, του οποίους και υποδέχθηκε ο Διοικητής του 2/39 ΣΕ Συνταγματάρχης (ΠΖ) Παντελεήμων Μπερτσιάς. 

 ​Στο σύντομο χαιρετισμό του προς το προσωπικό του ιστορικού Συντάγματος, ο ΥΦΕΘΑ, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων έχει γράψει λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Έθνους μας», ενώ δήλωσε «υπερήφανος για την ποιότητα, το ήθος και τον επαγγελματισμό όλων σας, στελεχών και στρατιωτών», διαβεβαιώνοντας τα στελέχη ότι «το υπουργείο και, κατ’ επέκταση, η κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν τρόπους για την ενίσχυση του εισοδήματός και τη βελτίωση των όρων διαβίωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και το τεράστιο πρόγραμμα κατασκευής οικημάτων σε όλη τη χώρα που θα καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος των στεγαστικών αναγκών, αυξάνοντας ουσιαστικά το εισόδημά τους».

​Ο ίδιος, σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, επανέλαβε ότι «η γεωπολιτική αστάθεια, οι ασύμμετρες απειλές και οι νέες μορφές πολέμου απαιτούν από εμάς συνεχή ετοιμότητα και προσαρμοστικότητα. Για αυτόν τον λόγο, η Πολιτεία και η κυβέρνηση επενδύουν συνεχώς στην εκπαίδευση, στον εξοπλισμό και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής σας».

Τέλος απευθυνόμενος στους οπλίτες θητείας ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε «στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης δεξιοτήτων μέσω της Θητείας – Ευκαιρία. Ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, για το πως η κυβέρνηση επενδύει στο στρατευμένο προσωπικό μας», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές Μονάδες του Ελληνικού Στρατού, καθώς συγκροτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 1912 – αρχές Ιανουαρίου 1913 (παλαιό/νέο ημερολόγιο) στο πλαίσιο της τότε μεγάλης αναδιοργανώσεως του Στρατού μας, προϊόν των νικηφόρων αποτελεσμάτων των δύο Βαλκανικών πολέμων, που είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της εκτάσεως και του ελληνικού πληθυσμού της χώρας. 

Τότε, από την αναδιοργάνωση αυτή προέκυψαν 42 συντάγματα πεζικού, από τα οποία τα πέντε τελευταία ήταν Συντάγματα Ευζώνων, γι’ αυτό και έλαβαν διπλή αρίθμηση: «1» ως πρώτο ευζωνικό σύνταγμα και 38ο στη γενική αρίθμηση των συνταγμάτων πεζικού, εξ ου προέκυψαν τα: 1/38 ΣΕ, 2/39 ΣΕ, 3/40 ΣΕ, 4/41 ΣΕ και 5/42 ΣΕ του Ελληνικού Στρατού. 

Έκτοτε το 2/39 ΣΕ συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του Ελληνικού Στρατού σε όλα τα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων και εξακολουθεί υφιστάμενο μέχρι σήμερα που λειτουργεί ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, με έδρα το Μεσολόγγι.      

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ