Κωσταράκος: Ελπίζω κάποιοι να ενδιαφερθούν για το Εθνικό Πλοίο

Κωσταράκος: Ελπίζω κάποιοι να ενδιαφερθούν για το Εθνικό Πλοίο
Ενημερώθηκε: 05/07/21 - 18:32

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος, σε ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook προτείνει μια ξεχωριστή λύση για το θέμα των νέων φρεγατών του ΠολμικούΝαυτικού.

Συγκεκριμένα προτείνει η Ελλάδα να προχωρήσει στην ναυπήγηση του «Εθνικού Πλοίου» που παρουσιάζεται στην αμυντική έκθεση Defea από την  ελληνική εταιρεία ALS.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Κωσταράκου: 

«Ελπίζω κάποιοι να ενδιαφερθούν για το «Εθνικό Πλοίο» που παρουσιάζει η ALS στη φετινή DEFEA. Η ναυπήγηση Πολεμικών Πλοίων στα Ελληνικά Ναυπηγεία για τον Ελληνικό Στόλο είναι μια στρατηγική κίνηση κεφαλαιώδους σημασίας άμεσα συνυφασμένη με την παρούσα γεωπολιτικήκατάσταση στη περιοχή μας.

Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια ενέργεια εκτός από τα οικονομικά οφέλη θα μας εξασφαλίσει εκτός των άλλων ένα σημαντικό ποσοστό Στρατηγικής Αυτονομίας για το προβλέψιμο μέλλον, στο οποίο εκτιμάται ότι η κρίση και η ένταση θα συνεχιστούν. 

Είναι μια ενέργεια εξαιρετικά σημαντική τόσο για το Πολεμικό μας Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και για την αποτροπή, την ασφάλεια, την άμυνα και τελικά την προβολή εθνικής ισχύος της χώρας μας. 

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και η τότε ηγεσία των ΕΔ (αν και προερχόταν από το ΠΝ) αρνήθηκαν να προχωρήσουν σ αυτή την αναβάθμιση της εθνικής ισχύος και σταμάτησαν όλες τις ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση που είχαν αρχίσει νωρίτερα.

Ήταν τεράστιο σφάλμα γιατί τώρα, μετά από τόσα χρόνια, θα είχαμε δικό μας «Εθνικό πλοίο». Η ενέργεια αυτή εκτός των άλλων θα είχε αναβαθμίσει και τη συμμετοχή της Εθνικής Άμυνας στην εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια.

Είναι καιρός όλα αυτά να αλλάξουν και να προχωρήσουμε σε μια ριζική αναβάθμιση των στρατηγικών μας δυνατοτήτων στο θαλάσσιο χώρο, στηριγμένη και σε δικές μας εθνικές ναυπηγικές κατασκευαστικές δυνατότητες. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Οι θάλασσες μας πρέπει να παραμείνουν δικές μας. Γιατί όπως έγραψε ο Θουκυδιδης  πριν 2.500 χρόνια «Η κυριαρχία στη θάλασσα είναι μεγάλο επίτευγμα ( Μέγα το της θαλάσσης κράτος)».