Κριτική στην απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να δοθεί ένα tablet σε κάθε στρατιώτη

 
Κριτική στην απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να δοθεί ένα tablet σε κάθε στρατιώτη

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ενημερώθηκε: 19/08/23 - 01:12

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Αναφορικώς με το εκτενές ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, σχετικά με τα tablets και την εκπαίδευση των στρατεύσιμων σε ψηφιακές δεξιότητες, που δόθηκε πριν λίγη ώρα στη δημοσιότητα και παρουσιάσαμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας, στο παρόν σημείωμα παρουσιάζονται κάποιες άλλες σκέψεις για το ίδιο θέμα:

  • Το προναφερθέν σχέδιο δεν είναι νέο, αλλά είχε ξεκινήσει από το 2022, επί Υπουργού Εθνικής Αμύνης του κ.Νικόλαου Παναγιωτόπουλου.
  • Το σχέδιο και τα tablets θα δοθούν σε στρατιώτες οι οποίοι υπηρετούν συνολική θητεία 12 μηνών ή 9 μηνών ο στρατιώτης υπηρετήσει όλη τη θητεία του σε μονάδες «των πρόσω» ή σε αντίστοιχες μονάδες και πλοία της Π.Α. και του Π.Ν.
  • Επομένως είναι μάλλον ατυχής η «σύγκριση» με το ότι κάτι αντίστοιχο γίνεται και στο Ισραήλ, όπου τα μεν αγόρια υπηρετούν 36 μήνες τα δε κορίτσια 24 μήνες στρατιωτική θητεία, ή Σουηδία με τη Φιλανδία, που έχουν μεν διαφορετικού τύπου θητεία από ότι η ελληνική.
  • Λαμβάνοντας υπόψη τα μαθήματα που έχουν ως τώρα εξαχθεί (ή θα έπρεπε να έχουν εξαχθεί) από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου εντοπίζονται και βάλλονται με απίστευτη ακρίβεια από μη επανδρωμένα αεροοχήματα (UAV) κάθε μεγέθους οι θέσεις αμφοτέρων των αντιπάλων, εκτιμάται ότι στα tablets που θα μοιραστούν ο παράγων αυτός θα έχει ληφθεί υπόψη του από πλευράς ασφαλείας τόσο του κατόχου τους όσο και της μονάδος στην οποία ανήκει ο κάτοχός τους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι αυτονόητο μέτρο ασφαλείας-προστασίας που θα ληφθεί.  
  • Επειδή αντίστοιχες πιστοποιήσεις ο Στρατός παρείχε από πολύ παλιά, ποιο θα είναι το αντίστοιχο σημερινό καθεστώς; Για παράδειγμα στην εποχή μου με 24 μήνες θητεία, η Π.Α. έδινε στους νεαρούς σμηνίτες-οδηγούς δίπλωμα Ε’ Κατηγορίας για να οδηγούν νταλίκες αλλά αυτό δεν αναγνωριζόταν στην πολιτική ζωή όπου έπρεπε να δώσουν έστω και τυπικές εξετάσεις στο Υπουργείο Μεταφορών για να πάρουν το πολιτικό δίπλωμα. Τώρα, με αυτές τις πιστοποιήσεις έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα; Θα υπάρχει ταυτόχρονη πιστοποίηση για χρήση στην πολιτική ζωή μετά το πέρας της θητείας ή όχι;
  • Πριν μερικά χρόνια είχε πάλι αναγγελθεί πομπωδώς πάλι από τις τότε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ ότι π.χ. στρατιώτες-πτυχιούχοι νηπιαγωγοί, ή πτυχιούχοι ξένων γλωσσών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ θα μπορούσαν να κάνουν αντίστοιχη «ενισχυτική διδασκαλία» στα παιδάκια των σχολείων των ακριτικών περιοχών της Θράκης και των νησιών τον ελεύθερο χρόνο τους. Αποτέλεσμα; Ξεσηκώθηκαν οι τοπικοί σύλλογοι καθηγητών κλπ, που έβλεπαν να χάνουν χρήματα από τα φροντιστήρια, βρήκαν κάποιες δικαιολογίες, ξεσηκώθηκαν και οι τοπικοί βουλευτές και δεν έγινε απολύτως τίποτα! Τώρα παρόμοια ζητήματα έχουν λυθεί ή αναγγέλθηκαν, θα γίνει η αγορά και μετά …χαίρετε;
  • Μήπως αντί για όλα αυτά τα – ας μας επιτραπεί η έκφραση – «κουλτουροζετέμ» είναι μόνο για “P.R.”  («Δημόσιες Σχέσεις») και δεν επικεντρώνονται στην ΟΥΣΙΑ; Και η ΟΥΣΙΑ είναι ότι απαιτείται ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ που αφρόνως μειώθηκε πριν μερικά χρόνια στα σημερινά επίπεδα;
  • Και μην υποστηρίξει κάποιος ότι «συμφωνεί η στρατιωτική ηγεσία», γιατί η Στρατιωτική Ηγεσία ΠΑΝΤΑ συμφωνεί με την πολιτική ακόμα και όταν πρόκειται για μείωση της θητείας. Δεν διαφωνεί ποτέ. Αυτό δεν είναι ουσιαστικό επιχείρημα.
  • Τώρα πρέπει να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία, που η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή της τάξεως του 41% και να αφεθούν στην άκρη οι διάφορες «μεταθέσεις» του προβλήματος για το μέλλον μέσω «συνεννοήσεων με τις πολιτικές νεολαίες» και άλλες τέτοιες αστειότητες, που δεν τους πέφτει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος. 
  • Ας σημειωθεί ότι ο υπογράφων έχει γιό φοιτητή τον οποίο φυσικά θα συμπεριλάβει η τυχόν αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
  • Τελευταίο αλλά όχι έσχατο. Έχει σκεφθεί ποτέ η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και φυσικά η εκάστοτε κυβέρνηση, πως ένας από τους τρόπους που μπορεί να γίνει η στρατιωτική θητεία των νέων «πιο ελκυστική» είναι ο χρόνος της να θεωρείται ως «συντάξιμος»; Γιατί όταν ο άλλος τώρα συνταξιοδοτείται στα 67 του γιατί να μην έχει και 16-18 μήνες συντάξιμης θητείας; 

Λέμε τώρα…       

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ