Το Μαξίμου αποφασίζει αμέσα για τις νέες κορβέτες και την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ

 
fre

Ενημερώθηκε: 30/11/22 - 01:10

Δύο τυπικές μεν, αλλά άκρως απαραίτητες αποφάσεις συλλογικών οργάνων των Ενόπλων Δυνάμεων ελήφθησαν διαδοχικά τη βδομάδα που μας πέρασε, γεγονός που εκτιμάται βάσιμα πως δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις σε δύο πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. 

Αποφάσεις, που μπορεί να είναι εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου, οπότε και εκτιμάται, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, ότι θα συνέλθει για το σκοπό αυτό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), αποτελώντας έτσι το καλύτερο δώρο στο ΠΝ, που θα γιορτάσει στις 6 Δεκεμβρίου τον Προστάτη του Άγιο Νικόλαο.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτών των εξελίξεων είχαμε:

Στις 24 Νοεμβρίου 2022, τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα το πρόγραμμα πρόσκτησης 3 κορβετών για το ΠΝ, με δικαίωμα προαίρεσης (option) για μία ακόμα, τέσσερις συνολικά. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό είχε προηγουμένως, στις 9 Νοεμβρίου 2022, περάσει από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ). Για το πρόγραμμα αυτό υπάρχουν – ως γνωστό – τρεις υποψηφιότητες: Η γαλλική με την Gowind, η ιταλική με την FCx-30 (“Doha”), και η ολλανδική «10514» (Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν το μήκος – 105 μέτρα – με το μέγιστο πλάτος – 14 μέτρα – του σκάφους, συνθέτοντας έτσι το «10514»). Ως τώρα φαβορί είναι η γαλλική και η ιταλική πρόταση και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει μιλήσει – σε πολιτικό επίπεδο – με τους ομολόγους του αμφοτέρων των χωρών, προς τους οποίους έχει εξηγήσει ότι η όποια τελική τους πρόταση πρέπει να περιέχει δύο «απαράβατους» ελληνικούς όρους για να έχει πιθανότητα επικράτησης της άλλης (πρότασης): Πρώτο, τα σκάφη να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. Δεύτερο, να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βάθος χρόνου αποπληρωμής τους. Όποιος υποψήφιος προσφέρει αυτούς τους όρους, κερδίζει και το πρόγραμμα, καθώς το ΠΝ ως χρήστη τον ικανοποιούν και οι τρεις προτάσεις, πολύ δε περισσότερο η ιταλική και η γαλλική. 

Στις 25 Νοεμβρίου 2022, τη (νέα) συνεδρίαση του ΑΝΣ, υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών του Στόλου τύπου 
οι άνθρωποι του ΠΝ είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι ελπίζοντας ότι πολύ σύντομα μπορεί να έχουν «λευκό καπνό» από το Μέγαρο Μαξίμου για δύο πολύ σημαντικά εξοπλιστικά τους προγράμματα, των κορβετών και του ΕΜΖ των φρεγατών MEKO-200HN , κλάσης «Ύδρα», συνολικού κόστους περίπου 550 εκατ.ευρώ. Η ενέργεια αυτή από πλευράς του ΑΝΣ αποτελεί το πρώτο αλλά απαραίτητο βήμα προκειμένου να εκκινήσει η όλη διαδικασία έγκρισης του προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΝ έχει ήδη στα χέρια του μία εξαιρετικά συμφέρουσα – γι’ αυτό – πρόταση, τόσο από οικονομικής, όσο και από επιχειρησιακής άποψης, της γερμανικής εταιρείας Thyssen Krupp Marine Systems(TKMS), η οποία έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει τα σκάφη (για την ακρίβεια μόνο το πρώτο, τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», καθώς τα τρία επόμενα ναυπηγήθηκαν στα «Ελληνικά Ναυπηγεία» του Σκαραμαγκά), σε συνεργασία με την Thales Netherland για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του «πακέτου» του εκσυγχρονισμού. 

Μετά τις προαναφερθείσες δύο αποφάσεις των ισάριθμων στρατιωτικών οργάνων η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:

Πρώτα θα πρέπει να περάσουν από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, μαζί με άλλα επίσης «ώριμα» προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και αφού εγκριθούν από εκεί στη συνέχεια θα πρέπει να περάσουν από το ΚΥΣΕΑ. Θυμίζουμε ότι το ΚΥΣΕΑ πλέον συνεδριάζει σε τακτικές συνεδριάσεις μία φορά τον μήνα. Επειδή ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των εορτών και των διακοπών, οι ως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι για το λόγο αυτό το ΚΥΣΕΑ θα συνέλθει σε συνεδρίαση υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εντός του πρώτου ημίσεως του μηνός. 

Αφού λοιπόν το (κάθε) πρόγραμμα περάσει και εγκριθεί και από το ΚΥΣΕΑ, τότε «επανέρχεται» στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πιο συγκεκριμένα στην καθ’ ύλη αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) προκειμένου να έλθει στις τελικές, επίσημες, διαπραγματεύσεις με όποιον υποψήφιο έχει επιλεγεί και να καταρτίσει τη σύμβαση προς υπογραφή.    

Για όλους αυτούς του λόγους, οι άνθρωποι του ΠΝ είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι ελπίζοντας ότι πολύ σύντομα μπορεί να έχουν «λευκό καπνό» από το Μέγαρο Μαξίμου για δύο πολύ σημαντικά εξοπλιστικά τους προγράμματα, των κορβετών και του ΕΜΖ των φρεγατών MEKO-200HN.

Μακάρι οι ευχές τους να εισακουσθούν από τον Άϊ-Νικόλα και να κάνει – και εδώ – το θαύμα του!

«Ιχνηλάτης»          

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ