Ν. Δένδιας: «Δεν συγχωνεύονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία με ΕΣΥ – Δεν ιδιωτικοποιούνται – Δεν αλλοιώνεται ο σημερινός χαρακτήρας τους»

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 08/05/25 - 16:40

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Με τρία «ΔΕΝ», ουσιαστικές διευκρινίσεις από πλευράς του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Δένδια στη δευτερολογία του, βελτιωτικές αλλαγές που δέχτηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, κάνοντας δεκτές σχετικές προτάσεις κομμάτων της Αντιπολιτεύσεως και αρμόδιων στρατιωτικών φορέων, ψηφίστηκε πολύ αργά χθες το βράδυ, μετά από 15ωρη συζήτηση και κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο με τίτλο, «Ρυθμίσεις Υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ, Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες, αν και κάποιες διατάξεις του - «επί της αρχής» - υπερψηφίστηκαν και από κόμματα της Αντιπολιτεύσεως.

Ο κ. Δένδιας στη δευτερολογία του και αφού αναφέρθηκε στον καίριο ρόλο που διαδραμάτισαν στη σύνταξη του νομοσχεδίου ο πρώην ΥΦΕΘΑ και νυν Υπουργός Κλιματικής Κρίσεως και Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο νυν κ. Θανάσης Δαβάκης, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και ο εισηγητής της πλειοψηφίας κ. Αδριανός, αναφέρθηκε προς άρση παρεξηγήσεων σε τρία «ΔΕΝ»:

--- Το πρώτο, ότι «ΔΕΝ υπάρχει καμία πιθανότητα συγχώνευσης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων με το ΕΣΥ. Ακούστηκε αρκετές φορές. Σας παρακαλώ, να ξεχαστεί.»
--- Το δεύτερο, ότι «ΔΕΝ υπάρχει καμία πιθανότητα ιδιωτικοποίησης. Καμία. Μηδέν. Σας παρακαλώ, έξω και αυτό.»
--- Το τρίτο, ότι «ΔΕΝ υπάρχει καμία πιθανότητα αλλοίωσης του συγκεκριμένου χαρακτήρα τον οποίον έχουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία.»
Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι «αυτό που επιδιώκεται είναι ακριβώς η βελτίωσή τους πάνω σε αυτόν τον χαρακτήρα που έχουν και που σήμερα, εξαιτίας των δυσλειτουργιών τις οποίες σας εξέθεσα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο 100% των δυνατοτήτων τους.»

Αναφορικώς με το θέμα του ΕΛΚΑΚ, το οποίο έθιξε ο κ. Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι «Σας έδωσα τους Κανονισμούς που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Εξαιρετικά δύσκολοι Κανονισμοί, γιατί το ΕΛΚΑΚ έχει μια μοναδικότητα, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο ελληνικό σύστημα μέχρι τώρα. Θυμάστε, είχαμε κάνει μια εκτενή συζήτηση, κ. Καζαμία, τότε. Ο ένας από τους δύο Κανονισμούς που λείπει είναι ο Κανονισμός Ασφαλείας. Σωστά με εγκαλέσατε. Τι δεν γνωρίζετε και καθίσταστε άδικοι; Ότι το ΕΛΚΑΚ μετακινείται. Αυτή τη στιγμή στεγάζεται μέσα στο Πεντάγωνο, στο ΥΠΕΘΑ, άρα το καλύπτει ο Κανονισμός, ο υπάρχων Κανονισμός του ΥΠΕΘΑ. Θα υπάρξει Κανονισμός, θα μετακινηθεί στη λεωφόρο Συγγρού, σε κτίριο, σε δύο ορόφους που του έχει παραχωρήσει η Πολεμική Αεροπορία. Περιμένουμε να τελειώσουν οι εργασίες, να μετακινηθεί και θα υπάρχει Κανονισμός. Ο Κανονισμός πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένες παραμέτρους, κ. Κατρίνη. Δεν θα είναι αόριστος κανονισμός.»

Αναφορικώς με τα εντυπωσιακά στοιχεία που είχε παρουσιάσει στην πρωτολογία του (π.χ. για μεγάλα ποσοστά κτηνιάτρων, που είχαν πολλαπλές ερμηνείες, καθώς η αποστολή των κτηνιάτρων στις ΕΔ δεν είναι μόνο να βλέπουν τα 500 σκυλιά, τα 6 άλογα και τα 10 γεράκια των ΕΔ, αλλά και πολλές άλλες, ψυχολόγων κλπ σε σχέση με τις οργανικές θέσεις και ανάγκες) διευκρίνισε τα εξής:
«…Έρχομαι τώρα στα θέματα των αριθμών, καταλαβαίνω ότι δημιουργήθηκε ένα ενδιαφέρον. Έρχομαι στο θέμα των κτηνιάτρων, το οποίο για κάποιο λόγο εξήψε φαίνεται τη φαντασία όλων μας. Το πρώτο πρόβλημα δεν είναι μόνον ότι έχουμε 158, είναι ακριβώς το ποσοστό, έχουμε πολύ πιο πάνω από τις οργανικές θέσεις.

Θα πρέπει λοιπόν να εξηγηθεί γιατί καταφέραμε να έχουμε τόσους πιο πάνω από τις οργανικές θέσεις. Διότι ξέρετε, για την ποιότητα τροφίμων στους σύγχρονους καιρούς, υπάρχει μια ειδικότητα που λέγεται τεχνολόγοι τροφίμων. Αυτοί την ελέγχουν. Φαντάζομαι την ποιότητα του ρυζιού, την ποιότητα των αλεύρων, την ποιότητα των μακαρονιών, δεν την ελέγχουν κτηνίατροι. Νομίζω ότι λέω το αυτονόητο.

Πώς φτάσαμε λοιπόν να έχουμε 183% πληρότητα στους κτηνιάτρους; Δεν λέω ότι δεν βρίσκεται τρόπος να απασχοληθούν, όμως προφανώς για να φτάσουμε σε αυτόν τον αριθμό πρέπει να ελέγξουμε τον τρόπο επιλογής ενός συστήματος που φτάνει εκεί. Ή το 174% των ψυχολόγων. Τι συνέβη ξαφνικά και γεμίσαμε ψυχολόγους; Δεν έχουμε ανάγκη ψυχολόγων; Βεβαίως έχουμε ανάγκη ψυχολόγων, αλλά πώς φτάσαμε να έχουμε κάλυψη 174% των οργανικών θέσεων;

Επίσης, λέχθηκε ότι έχουν δεκαπλασιαστεί οι δικαιούχοι…Αλλά πώς ενώ έχουν δεκαπλασιαστεί οι δικαιούχοι έχουμε πληρότητες οι οποίες μόνο σε δυο Νοσοκομεία ξεπερνούν κατ’ ελάχιστο το 60% ως προς τους νοσηλευόμενους;
Και αυτό βεβαίως απαντά και το επιχείρημα του κ.Καζαμία. Ο μόνος αριθμός ο οποίος δεν είναι στο 100% επάνω είναι των ιατρών. Είναι στο 84% στα Νοσοκομεία. Και λέει «να’ το, λείπουν». Βεβαίως λείπουν. Αλλά αν το 84% το βάλετε δίπλα στο 60% πληρότητα, δεν λείπουν. Έτσι δεν είναι; Και βέβαια το 84% και από μόνο του για να τα λέμε τα πράγματα όπως είναι, είναι ένας γενικός μέσος όρος.

Χρειαζόμαστε αναισθησιολόγους περισσότερους, χρειαζόμαστε μία - δύο ειδικές ειδικότητες, που είναι χαμηλός ο αριθμός για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Όλα αυτά τι λένε; Λένε ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό σύστημα λειτουργίας. Και αυτό επιχειρεί να κάνει αυτό το νομοθέτημα.

Καταλαβαίνω ότι βοηθούσης και της συγκυρίας είναι πολύ δύσκολο σε κόμματα της Αντιπολίτευσης να ψηφίζουν επί της αρχής νομοθετήματα της Κυβέρνησης. Εγώ θεωρώ ικανοποιητικό ότι θα ψηφιστούν πάρα πολλά άρθρα από πολλά κόμματα της Αντιπολίτευσης.»

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «Θα έρθουν και άλλα νομοθετήματα. Θα έρθει το νομοθέτημα προφανώς για το Μισθολόγιο, το ανακοίνωσα. Το ανακοίνωσε πρώτα ο Πρωθυπουργός, το ανακοίνωσα και εγώ. Δεν διανοούμαι ότι δεν θα έρθει το νομοθέτημα για το Μισθολόγιο. Έχει πολυπλοκότητες για να γραφεί, θα έρθει όμως βέβαια το νομοθέτημα για το Μισθολόγιο. Και σας έχω πει και ποια άλλα νομοθετήματα γράφονται και θα έρθουν. Το νομοθέτημα για την Ακίνητη Περιουσία για να δημιουργηθούν έσοδα για το Οικιστικό, το νομοθέτημα για τη Θητεία και την Εφεδρεία. Και το νομοθέτημα που θα αφορά, ελέχθη προηγουμένως, τη συνολική αντιμετώπιση, και καταλάβατε ότι χρειάζεται να γίνει αυτό για όλα τα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων των Υπαξιωματικών, των ΑΣΣΥ, το νέο career path.»

Αναφορικώς με τις αλλαγές που επέρχονται με το νομοσχέδιο, στο υγειονομικό μοντέλο λειτουργίας των ΕΔ, τελείως δειγματοληπτικώς αναφέρουμε τις εξής:

Ολοήμερη λειτουργία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, για τη διενέργεια ιατρείων και χειρουργείων και κατά τις απογευματινές ώρες, πέραν του τακτικού ωραρίου. Διανυκτέρευση των Στρατιωτικών Φαρμακείων.

Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους.

Παροχή στα στελέχη των ΕΔ της δυνατότητος ελευθέρας επιλογής ιατρού.

Διεύρυνση του δικαιώματος διενεργείας παρακλινικών εξετάσεων.

Συνταγογραφήσεως φαρμάκων σε Δημόσια Νοσοκομεία, Νοσηλευτικά Ιδρύματα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ιδιωτικές Κλινικές και ιατρεία.

Θέσπιση παροχής προσβάσεως στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών όχι μόνο στα στελέχη των ΕΔ, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Διασφάλιση, μακροπρόθεσμα, της οικονομικής αυτοτέλειας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, με πρόβλεψη συγκεκριμένων κατηγοριών εσόδων, κατάρτιση λογιστικού σχεδίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικού συστήματος, καθιέρωση υποβολής χρηματοοικονομικών καταστάσεων (προϋπολογισμός, απολογισμός κ.ά.).

Θέσπιση ετησίου ελέγχου από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του ΥΠΕΘΑ Καθιέρωση διακλαδικών προμηθειών υγειονομικού υλικού.

Θέσπιση της δυνατότητος επεκτάσεως της λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου, με αποζημίωση του προσωπικού.

Εισαγωγή του συστήματος κοστολογήσεως νοσοκομειακών υπηρεσιών, με εξορθολογισμό της οικονομικής διαχειρίσεως και επιτάχυνση των διαδικασιών αποπληρωμής.

Επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών εξοφλήσεως των δαπανών, της συνταγογραφήσεως και της παροχής φαρμάκων.

Καθιέρωση της διανυκτερεύσεως των Στρατιωτικών Φαρμακείων

Καθιέρωση της κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους για τα εν ενεργεία στελέχη και τις οικογένειές τους.

Καθιέρωση στο πλαίσιο της διαρκούς αξιολογήσεως των Στρατιωτικών Νοσοκομείων της υιοθετήσεως δεικτών ποιότητος των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, κατά τα διεθνή πρότυπα.

Εισαγωγή για πρώτη φορά της δυνατότητος ελευθέρας επιλογής ιατρού από τα στελέχη των ΕΔ.

Διερεύνηση του δικαιώματος των στρατιωτικών για διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων και συνταγογράφηση φαρμάκων σε Δημόσια Νοσοκομεία, Νοσηλευτικά Ιδρύματα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ιδιωτικές Κλινικές και ιατρεία.

Δυνατότητα νοσηλείας και χειρουργικών επεμβάσεων στελεχών των ΕΔ σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλου Κλάδου από αυτόν στον οποίο ανήκουν.

Απλούστευση της διαδικασίας ελέγχου και εγκρίσεως υγειονομικών δαπανών των στελεχών και των μελών των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα την άμεση αποζημίωσή τους.

Παροχή της δυνατότητος χορηγήσεως δελτίων ταυτότητος Έλληνος πολίτη στο προσωπικό των ΕΔ, εκτός των υπηρεσιακών τους δελτίων, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημά τους δεκαετιών.

Πρόβλεψη χορηγήσεως απαλλαγής από την εργασία μετά από την εκτέλεση 24ώρου υπηρεσίας διανυκτερεύσεως, για την εξομάλυνση της οικογενειακής ζωής των στρατιωτικών και την ουσιαστική επάνοδο στην υπηρεσιακή αποστολή τους.

Δυνατότητα εξ αποστάσεως αξιολογήσεως από τις στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές, χωρίς την υποχρεωτική αυτοπρόσωπη παρουσία, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ληπτών υγείας.

Πρόβλεψη καλύψεως των οδοιπορικών εξόδων των στελεχών που έχει προγραμματιστεί να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλης φρουράς, από αυτή στην οποία υπηρετούν.

Προώθηση αλλαγών στη στρατολογική παρακολούθηση των ΑμεΑ. Διευκολύνεται η χορήγηση των στρατολογικών ευεργετημάτων, δηλαδή της απαλλαγής και της μειωμένης θητείας, σε ΑμεΑ καθώς και στους συγγενείς τους.

Διασφαλίζεται η οικονομική αποζημίωση για την εργασία πέραν του τακτικού ωραρίου, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής τους σε ερευνητικά προγράμματα και ενισχύεται η επιστημονική τους δραστηριότητα ενώ αντιμετωπίζονται ζητήματα που αφορούν την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών που έχουν προκύψει λόγω της έλλειψης μελών διδακτικού ερευνητικού προσωπικού των Ανωτάτων Στρατιωτικών Ιδρυμάτων και την αξιοποίηση των ακαδημαϊκών και πρακτικών γνώσεων των αξιωματικών μέσω της καθιέρωσης του θεσμού των μελών στρατιωτικού ερευνητικού προσωπικού.

Καθιέρωση του θεσμού της άγονης ιατρικής ειδικότητος και μείωση του χρόνου αναμονής για την έναρξη της ιατρικής ειδικότητος, με εξορθολογισμό των διαδικασιών, ώστε να πάψει σύντομα να υφίσταται έλλειψη σε κρίσιμες ειδικότητες και πλεονάζων ιατρικό προσωπικό σε άλλες.

Σύσταση ειδικότητος Επαγγελματία Οπλίτη Διασώστη.

Θεσμοθέτηση λειτουργίας Σχολείου Εκπαιδεύσεως Επαγγελματιών Οπλιτών Υγειονομικού.

Δημιουργία Διακλαδικού Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πολεμικού Τραύματος, το οποίο θα είναι εναρμονισμένο με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ για την παροχή πιστοποιημένων Α’ Βοηθειών Πεδίου Μάχης.

Πρόβλεψη λειτουργίας οδοντιατρείου ΑμεΑ με την παρουσία αναισθησιολόγου.

Δυνατότητα για αξιοποίηση πλεονάζοντος προσωπικού μιας ειδικότητος σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλου κλάδου, καθώς και μεταθέσεως ιατρών της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε στρατιωτικά νοσοκομεία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ