Ν.Παναγιωτόπουλος: Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρο

(EUROKINISSI/ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)
Ενημερώθηκε: 20/02/21 - 23:11

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος πραγματοποιεί από σήμερα έως τις 22 Φεβρουαρίου επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

O κ. Παναγιωτόπουλος θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για Αμυντικές Υποθέσεις των ΗΑΕ κ. Mohammed Al Bowardi και θα καταθέσει στέφανο στο Μνημείο Μαρτύρων (Wahat Al Karama).

Παράλληλα, ο υπουργός θα παρακολουθήσει την τελετή ενάρξεως των διεθνών εκθέσεων Αμυντικού Υλικού “IDEX 2021” και “NAVDEX 2021”, καθώς και το Διεθνές Συνέδριο Άμυνας που πραγματοποιούνται υπό την ευγενική υποστήριξη της Α.Υ. του Προέδρου των Η.Α.Ε. Σεΐχη Khalifa bin Zayed Al Nahyan στο Εθνικό Εκθεσιακό Κέντρο του Αμπού Ντάμπι.

Επίσης, θα επισκεφθεί το ελληνικό περίπτερο των Διεθνών Εκθέσεων και θα μεταβεί στην Φ/Γ ΥΔΡΑ που ναυλοχεί στον λιμένα Ζαγέντ.

Τον υπουργό Εθνικής Αμύνης συνοδεύουν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών Αντιπτέραρχος (Ι) κ. Θεόδωρος Λάγιος (ε.α.).

Ελλάδα και ΗΑΕ έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Άμπου Ντάμπι.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να έχουμε και νέες συμφωνίες ανάμεσα στις δυο χώρες. Τα ΗΑΕ έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην  Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)και σίγουρα το ζήτημα αυτό θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα υπεγράφη η συμφωνία για την δεκαετή παραχώρηση περίπου 90 στρεμμάτων στο Στρατόπεδο «Μελλίδη» στον Αυλώνα προκειμένου τα Εμιράτα να χτίσουν εκεί τις απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις για την διαμονή των τεχνικών από τα ΗΑΕ που θα εκπαιδευτούν στην ΕΑΒ.

Τέλος, κατά την επίσκεψη του ΥΕΘΑ και του Α/ΓΕΕΘΑ στα ΗΑΕ αναμένεται να συζητηθούν τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης των στρατιωτικών σχέσεων των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα σχεδιάζονται μια σειρά κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και σε επίπεδο χερσαίων δυνάμεων με Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από τις δύο χώρες να προχωρούν σε συνεργασίες τόσο σε Ελληνικό όσο και σε αραβικό έδαφος, ενώ  

Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΑΕ θα λάβουν μέρος στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας τον προσεχή Απρίλιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ