Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΣΟΥΔΑΝ

Ενημερώθηκε: 27/04/23 - 22:22

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν με την αναμενόμενη για απόψε το βράδυ προσγείωση του μεταφορικού αεροσκάφους C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που μεταφέρει 39 ακόμα άτομα (και 6 σκυλάκια κάποιων εξ αυτών) στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνος.

            Συνολικώς στο πλαίσιο της 4ήμερης αποστολής αυτής μεταφέρθηκαν 125 Έλληνες και άτομα των οικογενειών τους, όπως σημειώνεται από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, που έχει ως ακολούθως:

«Απογειώθηκε νωρίτερα σήμερα αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το Χαρτούμ, στο πλαίσιο επιχείρησης απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Το αεροσκάφος έχει ήδη εισέλθει με ασφάλεια στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, μεταφέροντας 39 άτομα, εκ των οποίων 20 είναι Έλληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους.

Οι λοιποί απεγκλωβισθέντες είναι πολίτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και τρίτων χωρών.

Στην αποστολή συμμετέχει και Έλληνας διπλωματικός υπάλληλος.

Η άφιξη του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το βράδυ.

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα».

            Από πλευράς του ΓΕΕΘΑ, που είχε τον επιχειρησιακό (στρατιωτικό) έλεγχο της όλης επιχειρήσεως, με σχετική του λεπτομερή ανακοίνωση, στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς αυτή, σημειώνεται με έμφαση ότι: «…Από στρατιωτικής πλευράς, η επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης έλαβε τέλος».

Το ιστορικό της επιχειρήσεως

            Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 ξεκίνησε αποστολή από την Ελλάδα για τον απεγκλωβισμό και διάσωση Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν, με την καθοριστική συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, στο πολιτικό του σκέλος και των Ενόπλων Δυνάμεων φυσικά στο στρατιωτικό/επιχειρησιακό επίπεδο, για τη διάσωση και ασφαλή επάνοδο στην Ελλάδα, τόσο Ελλήνων πολιτών, όσο και πολιτών από φίλες και σύμμαχες χώρες, με την συνδρομή των απαραίτητων επιχειρησιακών μέσων, αλλά και του εξειδικευμένου προσωπικού.

            Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Χαρδαλιάς, και σε αυτήν συμμετείχε επίσης ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Σούλιος, καθώς και ο Υποδιοικητής της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Ταξίαρχος Χαράλαμπος Γεωργίου, ως επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού η αποστολή βρίσκονταν σε επαφή με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΜΔΚ) του Υπουργείου Εξωτερικών.

            Σήμερα, Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ασουάν της νοτίου Αιγύπτου ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130H της 356 ΜΤΜ με προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ και προορισμό την Αεροπορική Βάση Wadi Seidna βόρεια του Χαρτούμ στο Σουδάν. Με την προσγείωση του αεροσκάφους στην αεροπορική βάση στο Σουδάν, το τμήμα SOF προέβη σε έλεγχο και εξασφάλιση της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα συνέδραμε στην διάσωση και επιβίβαση στο αεροσκάφος 39 πολιτών, εκ των οποίων 20 από Ελλάδα, 1 από Γερμανία, 4 από Ισπανία, 5 από Ολλανδία, 1 από Σερβία, 8 από Φιλιππίνες, καθώς και 6 κατοικίδια (σκύλοι).

Ακολούθως, το αεροσκάφος απογειώθηκε με προορισμό την Αεροπορική Βάση Ελευσίνος, όπου αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα το βράδυ. Την εξέλιξη της προαναφερθείσης επιχειρήσεως εκκενώσεως και διασώσεως παρακολούθησαν σε «πραγματικό χρόνο» (real time) από το ΕΘΚΕΠΙΧ ο ΥΦΕΘΑ Ν.Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ.Φλώρος.

            Από την έναρξη της κρίσεως είχαμε τις παρακάτω επί μέρους επιχειρήσεις:

  • Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, πραγματοποιήθηκε αποστολή 2 μεταφορικών αεροσκαφών (1 C-27J και 1 C-130H) της Πολεμικής Αεροπορίας από την αεροπορική βάση της Ελευσίνος στο αεροδρόμιο του Ασσουάν, σε ετοιμότητα για εκτέλεση επιχειρήσεων εκκενώσεως πολιτών.
  • Την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, απογειώθηκε το αεροσκάφος C-27J από το Ασσουάν με προορισμό το Τζιμπουτί, για την παραλαβή των πρώτων 17 πολιτών (13 Ελλήνων και 4 άλλων υπηκόων συζύγων των Ελλήνων) και επιστροφή την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνος.
  • ·         Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, απογειώθηκε άλλο αεροσκάφος C-27J από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνος και προσγειώθηκε στο Ασσουάν, σε ετοιμότητα αναλήψεως αποστολής. Στη συνέχεια, απογειώθηκε και παρέλαβε από το Τζιμπουτί και την Άκαμπα της Ιορδανίας 16 Έλληνες πολίτες, 1 από Κύπρο, 9 από Ρουμανία και 8 από Φινλανδία.
  • Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, το αεροσκάφος με τον ΥΦΕΘΑ και τους διασωθέντες πολίτες επέστρεψε στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.
  • ·         Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 απογειώθηκε άλλο αεροσκάφος C-27J από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνoς και προσγειώθηκε στο Ασσουάν, σε ετοιμότητα αναλήψεως αποστολής, που όμως δεν απαιτήθηκε.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ