Περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Πολεμικού Ναυτικού και Ναυτικών Δυνάμεων του Ισραήλ

 
Περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Πολεμικού Ναυτικού και Ναυτικών Δυνάμεων του Ισραήλ

Ενημερώθηκε: 18/06/23 - 13:47

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Η έτι περαιτέρω ενίσχυση της ήδη πολύ καλής διμερούς συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) και των Ναυτικών Δυνάμεων του Ισραήλ εξετάστηκαν κατά τις επαφές και συνομιλίες που είχε στη χώρα μας ο Αρχηγός των Ισραηλινών Ναυτικών Δυνάμεων Αντιναύαρχο David Saar Salama, μετά από σχετική επίσημη πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση Π.Ν.

Η επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Αρχηγού στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 11-13 Ιουνίου 2023, αλλά κατά παγία τακτική ανακοινώθηκε μετά το πέρας της, την Παρασκευή.

Την πρώτη μέρα της ουσιαστικής επισκέψεώς του, ο Ναύαρχος Salama, ο οποίος προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις του Κλάδου του και υπήρξε στο παρελθόν και διοικητής της επίλεκτης Μονάδος του “Sayeret-13” («Στολίσκος-13»), επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ι.Δρυμούση.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας των Ναυτικών Ελλάδος και Ισραήλ, ενώ ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του, επί των δραστηριοτήτων του Π.Ν. Ακολούθως, ο Ισραηλινός Αρχηγός, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του, συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ακολούθως και οι τρεις τους μετέβησαν στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, όπου συναντήθηκαν και με τον ΥΕΘΑ, Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή. Σημειώνεται ότι οι επισκέψεις στον ΥΕΘΑ και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ήταν τύποις μεν εθιμοτυπικού χαρακτήρος, στην πραγματικότητα όμως συζητήθηκαν σε διαφορετικό κάθε φορά επίπεδο, το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για τη διεύρυνση της ήδη – ως προελέχθη – πολύ καλής διμερούς συνεργασίας.

Την επόμενη μέρα, στο πλαίσιο της επισήμου επισκέψεώς του, ο Ισραηλινός Αρχηγός μετέβη και επισκέφθηκε το Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά και ακολούθως απέναντι το Αρχηγείο Στόλου, στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος.

Στο Ν.Ο.Σκαραμαγκά, τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως (ΔΝΕ) Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαιδεύσεως «ΠΑΛΑΣΚΑΣ», ενώ παρακολούθησε επίδειξη των δυνατοτήτων του Προσομοιωτή Ελέγχου Βλαβών της Σχολής Ελέγχου Βλαβών.

Στο Αρχηγείο Στόλου συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Στόλου, ξεναγήθηκε στον «Προσομοιωτή Επιθέσεως» της ιστορικής Σχολής Υποβρυχίων και ακολούθως επέβη σε υποβρύχιο Type-214AIP, κλάσεως «Παπανικολής» και σε πυραυλάκατο τύπου “Super Vita”, κλάσεως «Ρουσσέν», που ναυλοχούσαν στο Ναύσταθμο.

Αυτά «λέει» το ρεπορτάζ.



Τι προκύπτει τώρα επί της ουσίας από την πολύ σημαντική αυτή επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Αρχηγού Ναυτικών Δυνάμεων στην Ελλάδα, συμφώνως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αφού επισήμως δεν ανακοινώθηκε κάτι επιπλέον!

Συμφώνως λοιπόν με τις πληροφορίες της ιστοσελίδος μας συζητήθηκαν:

Πρώτο, η πιθανότητα συμμετοχής με προσωπικό και μέσα του Ισραηλινού Ναυτικού στην προσεχή ελληνο-αιγυπτιακή, διακλαδική, άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ», που είναι προγραμματισμένη να γίνει τον προσεχή Νοέμβριο του 2023.

Δεύτερο, συχνότερη συνεργασία μεταξύ των δύο ναυτικών, με μορφή PASSEX, όταν ελληνικά σκάφη βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμμετέχοντας σε άλλες αποστολές, π.χ UNIFIL, κλπ.

Τρίτο, συμμετοχή των ναυτικών των δύο χωρών, σε ασκήσεις ερεύνης και διασώσεως (SAR), εντός της περιοχής ευθύνης της Κύπρου (FIR Λευκωσίας) από κοινού με το Κυπριακό Ναυτικό.

Τέταρτο, συμμετοχή μονάδων του Ισραηλινού Ναυτικού σε ασκήσεις με μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, καθώς και εκτέλεση πυρών εναντίον «στόχων επιφανείας», που βεβαίως είναι καθορισμένα πεδία βολής του Π.Ν. σε βραχονησίδες. Τομέα, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Ισραηλινούς, καθώς αυτοί, ελλείψει…βραχονησίδων, αλλά και της πληθυσμιακής πυκνότητος στις ακτές τους, δεν έχει τέτοια δυνατότητα πρακτικής εκπαιδεύσεως!

Πέμπτο, εξέταση της δυνατότητος εκπαιδεύσεως των πληρωμάτων των μονάδων του Ισραηλινού Ναυτικού στην αντιμετώπιση βλαβών, στις εδώ σύγχρονες και πολύτιμες εγκαταστάσεις του Π.Ν.στο Σκαραμαγκά, δημιουργώντας έτσι και λειτουργώντας ως ένα είδος “FOST” (Fleet Operational Sea Training) που έχει από χρόνια το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας, προσαρμοσμένο στα «καθ’ημάς» στο θέμα της αντιμετωπίσεως βλαβών, πυρκαγιών κλπ.

Ενδεικτικό, του πόσο στενή και ουσιαστική , αλλά και σε τι τομείς μπορεί να επεκταθεί η συνεργασία των δύο πλευρών, είναι και το γεγονός ότι κατά την περσινή μεγαλύτερη άσκηση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, συνολικής διάρκειας ενός μηνός, στο σκέλος της ασκήσεως που προέβλεπε την για πρώτη φορά εκπαίδευση των ισραηλινών σε άλλη χώρα, που προσομοίαζε «εχθρικό έδαφος» και έγινε στην Κύπρο, η μεταφορά, αποβίβαση και επιστροφή των ισραηλινών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε με δύο αρματαγωγά του Π.Ν., καθώς το Ισραηλινό Ναυτικό δεν διαθέτει τέτοιου είδους σκάφη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ