Το Πολεμικό Ναυτικό τίμησε τους νεκρούς από τη βύθιση του αντιτορπιλλικού «ΥΔΡΑ» στις 22 Απριλίου 1941

 
Η βύθιση του αντιτορπιλλικού «ΥΔΡΑ» στις 22 Απριλίου 1941, από γερμανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, στα ανοικτά της Αίγινας

Πηγή Φωτογραφίας: Πίνακας σε λάδι με την αναπαράσταση της βύθισης του ΥΔΡΑ σε έργο του Νικόλαου Κοντογεώργη (συλλογή Κώστα Θωκταρίδη) © ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ενημερώθηκε: 22/04/24 - 18:55

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Το Πολεμικό Ναυτικό τίμησε τους νεκρούς από τη βύθιση του αντιτορπιλλικού «ΥΔΡΑ» στις 22 Απριλίου 1941, από γερμανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, στα ανοικτά της Αίγινας.  

Η προαναφερθείσα εκδήλωση Τιμής και Μνήμης προς τους νεκρούς ναυτικούς μας, μέλη του πληρώματος του αντιτορπιλλικού «ΥΔΡΑ» διοργανώθηκε χθες από το Δήμο Αίγινας, σε συνεργασία με το ΠΝ, και πραγματοποιήθηκε στο σημείο που βυθίστηκε το σκάφος, κοντά στις νησίδες Λαγούσες, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια  του νησιού.

Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως πραγματοποιήθηκε ρίψη στεφάνων στο σημείο που βυθίστηκε το άτυχο πλοίο από τον κυβερνήτη του Σκάφους Ανορθοδόξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) «ΑΣΤΡΑΠΗ» Υποπλοίαρχο Ευάγγελο Αρβανιτάκη ΠΝ, καθώς και από τον Δήμαρχο Αιγίνης κ.Ιωάννη Ζορμπά, ο οποίος επέβαινε σε πλωτό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι στις 22 Απριλίου 1941, το αντιτορπιλικό «ΥΔΡΑ» δέχθηκε σφοδρή προσβολή από γερμανικά αεροσκάφη καθέτου εφορμήσεως Luftwaffe Ju-87 Stuka,  ενώ έπλεε σε μικρή απόσταση από τις νησίδες Λαγούσσες του Σαρωνικού, βορείως της Αιγίνης. Μία ώρα μετά την επίθεση, το αντιτορπιλικό «ΥΔΡΑ» βυθίστηκε τελικώς, παρασύροντας στον υγρό του τάφο τον κυβερνήτη του Αντιπλοίαρχο Θεόδωρο Πεζόπουλο ΒΝ, 3 αξιωματικούς, 11 υπαξιωματικούς και 26 ναύτες από το πλήρωμά του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ