Συνεχίζεται η "ναυμαχία" για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού

 
Συνεχίζεται η "ναυμαχία" για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενημερώθηκε: 09/02/21 - 21:19

Σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας καμία απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμα για τις νέες φρεγάτες που θέλει να αγοράσει η Ελλάδα για το Πολεμικό Ναυτικό.

Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετική η κατάσταση από την στιγμή που τις ημέρες που διανύουμε εκπρόσωποι τόσο Αμερικανοί της Lockheed Martin όσο και Γάλλοι της Naval Group θα έχουν νέες συναντήσεις με τους επιτελείς του ΓΕΝ για να τους παρουσιάσουν τις τελικές τους προτάσεις. Στις συναντήσεις αυτές οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλοίων που προσφέρουν, το κόστος των όπλων και της τεχνικής υποστήριξης, τον τρόπο χρηματοδότησης, και αν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής τους σε ελληνικό ναυπηγείο.

Στην περίπτωση των Γάλλων αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν η πρόταση τους αφορά 4 φρεγάτες Belharra γαλλικής διαμόρφωσης ή ελληνικής ή θα είναι συνδυασμός των δύο. Όσο αφορά την ναυπήγηση όπως δήλωσε πρόσφατα η Γαλλίδα υπουργός, Φλοράνς Παρλί, δεν αποκλείεται η κατασκευή κάποιες εξ΄ αυτών στην Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γάλλοι είναι διατεθειμένοι να δεχθούν και περαιτέρω μείωση στο κόστος των Belharra.

Αναφορικά με την περίπτωση των αμερικανικών MMSC οι εκπρόσωποι της Lockheed Μartin θα πρέπει να παρουσιάσουν πειστικές εξηγήσεις στους Έλληνες επιτελείς για το αν μπορεί να λυθεί το υπάρχον πρόβλημα στο σύστημα μετάδοσης ισχύος των φρεγατών. Επίσης αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και τα όπλα που θα μπορεί να φέρουν οι MMSC.

Υπενθυμίζεται ότι όπως δήλωσε και πρόσφατα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, οι Αμερικανοί είναι οι μόνοι που δέχονται να κατασκευαστούν εξ’ ολοκλήρου οι νέες φρεγάτες στην Ελλάδα, δίνοντας έτσι λύση και στο πρόβλημα των ελληνικών ναυπηγείων.

Ακόμα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις συναντήσεις των εκπροσώπων των εταιρειών με τους Έλληνες επιτελείς είναι τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που σκοπεύει να προσφέρει κάθε χώρα.

Αναμένεται να δούμε αν η Γαλλία σκοπεύει να κάνει την υπέρβαση και αντί για 2 φρεγάτες La Fayette, που έχει προτείνει μέχρι στιγμής, προσφέρει μια φρεγάτα τύπου Fremm.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η προσδοκία ότι οι ΗΠΑ με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Πρόεδρου, Τζο Μπάιντεν, θα αλλάξουν την στάση τους και θα προσφέρουν ως ενδιάμεση λύση τα πανίσχυρα αντιτορπιλικά Arleigh Burke. Στις επαφές που υπήρχαν μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί προσφέρουν τα καταδρομικά Ticonderoga και τις φρεγάτες, παλιές φρεγάτες τύπου Oliver Hazard Perry, λύσεις που δεν συγκινούν το ΠΝ και πιθανόν δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν.

Πολύ δυνατή είναι και η υποψηφιότητα της Ολλανδίας με την αξιόλογη, τουλάχιστον στα χαρτιά, νέα φρεγάτα τύπου Sigma, καθώς και λόγω της ενδιάμεσης λύσης που προσφέρουν με τις φρεγάτες τύπου Μ.

Υποψήφιοι για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του ΠΝ παραμένουν και οι Βρετανοί με τις φρεγάτες type 31.

Οι Γερμανοί με τις φρεγάτες, Α200 & Α300 και εσχάτως και οι Ισπανοί με τις φρεγάτες F110.

Στο ΓΕΝ, πάντως, έχουν ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει deadline έως τις 20 Φεβρουαρίου για την κατάθεση προτάσεων καθώς στην συνέχεια αυτές πρέπει να αξιολογηθούν και στην συνέχεια οι επιτελείς του ΓΕΝ θα καταθέσουν το εισηγητικό τους υπόμνημα στο ΓΕΕΘΑ έως τα μέσα Μαρτίου.