Τα ονόματα τεσσάρων ηρώων υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού δόθηκαν στα τέσσερα νέα περιπολικά τύπου «Island»

 
Τα ονόματα τεσσάρων ηρώων υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού δόθηκαν στα τέσσερα νέα περιπολικά τύπου «Island»

Ενημερώθηκε: 05/07/23 - 18:29

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Τα ονόματα τεσσάρων ηρωικώς πεσόντων υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στα Ίμια, δόθηκαν στα τέσσερα νέα περιπολικά τύπου “Island”, μετά από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), και στο πλαίσιο τηρήσεως της σχετικής ναυτικής παραδόσεως!

Πιο συγκεκριμένα, όπως σας είχαμε ενημερώσει σχετικώς (3 Ιουλίου 2023), στις 4 Ιουλίου κατέπλευσαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, ρυμουλκούμενα από τον εμπορικό λιμένα Κερατσινίου, τα δύο πρώτα, εκ των τεσσάρων συνολικώς, υπό πρόσκτηση από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ παράκτιων περιπολικών (ΠΠ), τύπου “Island”.

Συμφώνως με την απόφαση 69/3-7-2023, της 24ης Συνεδριάσεως της ολομέλειας του ΑΝΣ, καθορίσθηκαν τα ονόματα των τεσσάρων παράκτιων περιπολικών τύπου “Island”, που πρόκειται να ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, ως εξής:

-Νο1: P197 – ΠΠ «ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»

-Νο2: P198 – ΠΠ «ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Α΄ ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»

-Νο3: P288 – ΠΠ «ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΗΣ Β΄ ΛΙΑΣΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ»

-Νο4: P289 – ΠΠ «ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗΣ ΓΙΑΛΟΨΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ»

Συμφώνως με ναυτικές πηγές που ερωτήθησαν σχετικώς από την ιστοσελίδα μας αναφορικώς με την κατάσταση των δύο πρώτων σκαφών, που έφτασαν στο Κερατσίνι και μετά ρυμουλκήθηκαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, μας ελέχθησαν τα εξής:

  • Πρώτο, ότι τα σκάφη αυτά ανήκουν ακόμα στους Αμερικανούς και δεν έχουν παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό.
  • Δεύτερο, τα άλλα δύο σκάφη θα φτάσουν με τον ίδιο τρόπο από το Μπαχρέϊν στα τέλη Ιουλίου 2023 και θα ρυμουλκηθούν και αυτά στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος.
  • Τρίτο, στο Ναύσταθμο τα σκάφη αυτά μεταφέρονται καθαρά για λόγους ασφαλείας και φυλάξεως αυτών, μέχρι να παραδοθούν επίσημα στο Π.Ν.
  • Τέταρτο, οι Αμερικανοί με δική τους ευθύνη και επιμέλεια θα βρουν ελληνικό ναυπηγείο για την ουσιαστική επανενεργοποίηση και των τεσσάρων σκαφών, προκειμένου στη συνέχεια να παραδοθούν στο Π.Ν. Αυτό αποτελεί συμβατική υποχρέωση των Αμερικανών.
  • Πέμπτο, μετά την επίσημη παράδοσή τους στο ΠΝ, το τελευταίο θα τοποθετήσει πάνω στο κάθε σκάφος τον οπλισμό που έχει επιλέξει γι’ αυτό.
  • Έκτο, και τα τέσσερα σκάφη θα ενταχθούν στη δύναμη της Διοικήσεως Πλοίων Επιτηρήσεως του Αρχηγείου Στόλου.

Σύντομα βιογραφικά των ηρωικώς πεσόντων υπαξιωματικών του Π.Ν., τα ονόματα των οποίων δόθηκαν στα τέσσερα νέα παράκτια περιπολικά σκάφη του Αρχηγείου Στόλου, όπως δόθηκαν από το ΓΕΝ.

Υποκελευστής Β΄ (Μηχανικός) Μαντούβαλος Ιωάννης του Μιχαήλ (93750), γεννήθηκε στους Άνω Μπουλαριούς Λακωνίας το 1913. Απωλέσθηκε στις 15 Αυγούστου 1940 κατά τον τορπιλισμό και βύθιση του ευδρόμου «ΕΛΛΗ» στο λιμάνι της Τήνου από το ιταλικό υποβρύχιο “DELPHINO”. Κατά την προσβολή της τορπίλης ο συγκεκριμένος μαζί με άλλους τρεις ναύτες θερμαστές εκτελούσαν φυλακή/βάρδια στο λεβητοστάσιο το οποίο επλήγη άμεσα. Διαμελίστηκε και φονεύτηκε ακαριαία, δηλώθηκε εξαφανισθείς και δύναται να θεωρηθεί χρονικά, ο πρώτος Έλλην νεκρός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων (Β.Δ.16.09.47) «διότι υπηρετών εις το Βασιλικό Ναυτικό κατά τον λήξαντα πόλεμο, απωλέσθην εν διατεταγμένη υπηρεσία».

Υποκελευστής Β’ (Πυροβολητής) Λιάσκος Αντώνιος του Γεωργίου (43894), γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. Απωλέσθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1943, όταν το αντιτορπιλικό «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», υπέστη επιδρομή της γερμανικής αεροπορίας (Luftwaffe) και βυθίσθηκε στο λιμάνι της Λέρου Δωδεκανήσου. Ως Υποκελευστής Β΄ και μέλος του πληρώματος του Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», επέδειξε ιδιαίτερες ικανότητες ως πυροβολητής πετυχαίνοντας μεγάλη φθορά στο εχθρικό ιταλικό αντιτορπιλλικό “CASTORE”, καθώς την πιο κρίσιμη στιγμή της συμπλοκής είχε την ετοιμότητα να αποσυνδέσει το πυροβόλο του από τον κατευθυντήρα και να βάλλει κατά αυτού με βολές που το συνέτριψαν θέτοντάς το εκτός μάχης. Για την ενέργειά του αυτή τιμήθηκε με το «Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων» (Β.Δ. 4.08.43) «δια την εξαιρετική δράση που επέδειξε επί του Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» κατά τη νύκτα της 1/6/43 επιτυχόντας την βύθιση εχθρικών σκαφών και αποσπάσαντες τα συγχαρητήρια των προϊσταμένων Ελληνικών και Αγγλικών Αρχών». Προήχθη επ’ ανδραγαθία κατ’ απόλυτον εκλογή (Β.Δ 5.08.43) σε Υποκελευστή Α΄ «διότι ως Αρχηγός ων του Πυροβόλου Γ΄ του Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» εξ ιδίας πρωτοβουλίας άνοιξε πυρ κατ΄εχθρικού ιταλικού αντιτορπιλικού “CASTORE”, σημειώσας δύο επιτυχείς βολές και εξαναγκάσας τούτο ως ακινητήση». Επίσης προήχθη επ΄ ανδραγαθία (Β.Δ. 7.10.43) σε Κελευστή «φονευθείς κατά την εξ’ εχθρικής ενέργειας απώλειας του Α/Τ «Β.ΟΛΓΑ» στις 26/09/43». Τιμήθηκε με Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως (Β.Δ. 15.10.43) «δια τον ηρωισμό, αυτοθυσία και ανδρεία που επέδειξε καθ’ όλο το διάστημα του πολέμου, φονευθείς ενδόξως κατά την βύθιση του Α/Τ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» γενομένη την 26/9/43 εν όρμο Λέρου, υπό Γερμανικών Αεροσκαφών».

Υποκελευστής Α΄ (Αρμενιστής) Γαλάνης Γεώργιος του Στυλιανού (10839), γεννήθηκε στο Πλωμάρι Λέσβου το 1915. Απωλέσθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1943, όταν το αντιτορπιλικό «ΑΔΡΙΑΣ», ευρισκόμενο σε επιχειρήσεις στην περιοχή των Δωδεκανήσων κοντά στην Κάλυμνο, προσέκρουσε σε νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. Ως Υποκελευστής Α΄ και μέλος του πληρώματος του Α/Τ «ΑΔΡΙΑΣ», επέδειξε αυτοθυσία κατά τις συμπλοκές με εχθρικές τορπιλακάτους, ενώ ήταν και ο αρχαιότερος νεκρός υπαξιωματικός του πλοίου κατά την φονική πρόσκρουση του πλοίου. Τιμήθηκε με το «Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων» (Β.Δ. 5.10.43) «δια την εξαιρετική διαγωγή και τον ηρωισμό που επέδειξε κατά την συμπλοκή του Α/Τ «ΑΔΡΙΑΣ» μετά εχθρικών τορπιλακάτων τη νύκτα της 20- 21/07/1942». Προήχθη επ΄ ανδραγαθία (Β.Δ. 4.12.43) σε Αρχικελευστή «φονευθείς κατά την έκρηξη την επισυμβάσαν εκ προσκρούσεως του Α/Τ «ΑΔΡΙΑΣ» επί νάρκης την 21/10/1943».

Αρχικελευστής (ΗΝ/ΑΥ) Γιαλοψός Έκτορας του Βασιλείου (ΑΜ Υ-1581) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Κατετάγη στην ΣΜΥΝ ως Δόκιμος Υπαξιωματικός στις 9/9/1985. Ονομάστηκε Δόκιμος Κελευστής στις 11/7/86, Κελευστής στις 9/9/88, Επικελευστής στις 26/9/90 και Αρχικελευστής στις 26/9/93. Έλαβε Πτυχίο Συντηρητή Ελικοπτέρου Α/Υ ΑΝ AQS-13B και Χειριστή Συσκευών ελικοπτέρου στις 20/3/95. Ο Έκτωρ Γιαλοψός ήταν μέλος του τριμελούς πληρώματος του Ε/Π ΑΒ-212 Agusta Bell, που κατέπεσε κατά τα γεγονότα των Ιμίων στις 31 Ιανουαρίου 1996. Προήχθη στον Βαθμό του Ανθυπασπιστή 188020(Ν.1911/90 παρ 2 άρθρου 22 σε συνδυασμό με άρθρο 7 του ΝΔ 445/74) «καθώς απώλεσε την ζωή του κατά την πτώση του Ελικοπτέρου στη θαλάσσια περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου». Προήχθη στο βαθμό του Πλοιάρχου (ΦΕΚ 514/07-07-02009) «καθώς απώλεσε την ζωή του σε εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο και προδήλως και αναμφισβήτητα λόγω αυτού».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ