Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» της αμερικανικής αμυντικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτός των F-35, που περιγράφει ο Άντονυ Μπλίκεν στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

 
Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» της αμερικανικής αμυντικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτός των F-35, που περιγράφει ο Άντονυ Μπλίκεν στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ενημερώθηκε: 27/01/24 - 16:58

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ένα εντυπωσιακής εκτάσεως «πακέτο» αμερικανικής αμυντικής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι αυτό που περιγράφεται στην επίσημη επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Άντονυ Μπλίκεν, προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία έλαβε και ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος, δίνοντας παραλλήλως στη δημοσιότητα και την επιστολή του Αμερικανού επισήμου. 

Ένα «πακέτο», που περιλαμβάνει την έγκριση αγοράς νέων οπλικών συστημάτων, τη δωρεάν παροχή μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων που είτε αποσύρει τώρα οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις είτε πρόκειται να αποσύρουν στο εγγύς μέλλον και έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, είτε, τέλος, οικονομική βοήθεια με μορφή FMF και FMS, συνολικώς 260 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι αντίστοιχων συστημάτων που ενδιαφέρουν τους Ουκρανούς και θα τους τα δώσει (ή θα τα πουλήσει) η χώρα μας. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι το προαναφερθέν «πακέτο» αμερικανικής αμυντικής βοήθειας αφορά όχι μόνο τους τρεις Κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), όπως επίσης ότι αυτό το «πακέτο» ανακοινώθηκε, σχεδόν αμέσως μετά, με λίγα 24ωρα διαφορά, από την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την αντίστοιχη «διαρροή» από την Ουάσινγκτων της πωλήσεως στην Τουρκία των κιτ αναβαθμίσεως 80 μαχητικών της F-16C/D σε F-16V Vipper και άλλου αεροπορικού εξοπλισμού, που είχαν «παγώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Πιο συγκεκριμένα το «πακέτο» της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως τουλάχιστον αυτό περιγράφεται στην επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Α.Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυρ.Μητσοτάκη, περιλαμβάνει – τελείως επιγραμματικώς – τα εξής:

--- Την από 27 Σεπτεμβρίου 2022 έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την παροχή κονδυλίων ύψους 30 εκατ.δολαρίων σε FMF (=Foreign Military Financing) για «… ενθάρρυνση παροχής κρίσιμων εξοπλισμών προς την Ουκρανία», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς.

--- Την από 24 Οκτωβρίου 2023 επιπλέον έγκριση, πάλι από το Κογκρέσο, άλλων 30 εκατ.δολαρίων σε FMF για «…την ενθάρρυνση επιπλέον δωρεών (από την Ελλάδα) προς την Ουκρανία». 

--- Μέσω EDA (=Excess Defense Articles) για μεταφορά στην Ελλάδα (μεταχειρισμένων από τα αποθέματα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων) 2 μεταφορικών αεροσκαφών C-130H, 10 κινητήρων αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων P-3 Orion για τα πέντε P-3B του Πολεμικού Ναυτικού που αυτή τη στιγμή αναβαθμίζονται σε επίπεδο P-3HN. Προφανώς οι κινητήρες αυτοί είναι «αμοιβά» (ανταλλακτικοί) των τεσσάρων κινητήρων που «φορά» το κάθε αεροσκάφος, ώστε αν απαιτηθεί για λόγους ταχύτητος να αλλάξουν ολόκληρο τον κινητήρα με ένα από τους δύο ανταλλακτικούς ανά αεροσκάφος και να τον επισκευάσουν στη συνέχεια στο έδαφος, καθώς και 60 τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Πεζικού τύπου Bradley

--- Την δυνατότητα αποκτήσεως από την Ελλάδα μέχρι 40 μαχητικά πέμπτης γενιάς και τεχνολογίας “stealth”, τύπου F-35A, μέσω FMS (=Foreign Military Sales), 3 περιπολικά σκάφη, κλάσεως “Protector” για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, καθώς και ποικιλία οχημάτων, φορτηγών και τρέϊλερς, μέσω EDA. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης είχε ζητήσει τέτοια οχήματα, κάθε είδους και αποστολής, για την κάλυψη των επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών του Στρατού Ξηράς «από φορτηγά, βυτιοφόρα και γερανούς, μέχρι τρέϊλερ και υδροφόρες» μας είχε πει τότε σε δημοσιογραφικό «πηγαδάκι» με τους στρατιωτικούς συντάκτες, μετά την επιστροφή του, προσθέτοντας. «Αν καταφέρουμε και τα πάρουμε θα αντικαταστήσουμε άμεσα παλαιό υλικό που από τη χρήση έχει φτάσει πλέον στα όριά του». Μάλλον – και γι’ αυτά όπως και για τα Bradley – φαίνεται πως τώρα ήλθε η ώρα τους.

--- Μεταφορά στην Ελλάδα μέχρι τέσσερα «Πλοία Παράκτιας Μάχης» (Littoral Combat Ships /LCS) από αυτά που αποσύρονται ως προβληματικά από το Αμερικανικό Ναυτικό, μετά μόλις 10 ετών υπηρεσία σε αυτό. Βεβαίως οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα με τον άξονα μεταδόσεως της κινήσεως που υπήρχε έχει πλέον επιλυθεί, αλλά το ερώτημα παραμένει: Αφού έχει επιλυθεί γιατί δεν τα κρατούν οι ίδιοι και μάλιστα σε τόσο μικρή ηλικία, αλλά θα τα δώσουν σε ξένα ναυτικά, μεταξύ των οποίων και στο δικό μας;

--- Έγκριση κονδυλίου μέχρι 200 εκατ.ευρώ για την παροχή δωρεάν στην Ουκρανία ή πώληση προς αυτήν παλαιού δικού μας υλικού αφού προηγουμένως επιθεωρηθεί από τους Αμερικανούς για να δουν σε τι κατάσταση το παραδίδουμε. 

--- Δόθηκε προτεραιότητα στην Ελλάδα για να λάβει τεθωρακισμένα οχήματα προστατευμένα από εκρήξεις ναρκών και από ενέδρες. Δεν γίνεται αναφορά στον τύπο, αλλά μάλλον θα εννοεί τα 1.200 υπό παραλαβή τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας (ΤΟΑΣ), τύπου M1117 Guardian, από τα οποία έχουμε ήδη παραλάβει περί τα 800, από τα οποία τα 400 προ 2-3 εβδομάδων στο στρατιωτικό τμήμα του λιμένος Πειραιώς, στο Κερατσίνι, όπου κατέπλευσαν με ειδικό πλοίο από τις ΗΠΑ.     

--- Δυνατότητα αποκτήσεως αριθμού αεροσκαφών – τάνκερ τύπου KC-135, «μόλις αυτά είναι διαθέσιμα». 

--- Την αγορά επιπλέον των δύο «απλών» μεταφορικών αεροσκαφών C-130H και άλλων της προηγμένης και πιο σύγχρονης εκδόσεώς του C-130J. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ