Εισαγωγή 35.000 τόνων ετησίως αδασμολόγητου τυνησιακού ελαιόλαδου στην ΕΕ-28

 
 Εισαγωγή 35.000 τόνων ετησίως αδασμολόγητου τυνησιακού ελαιόλαδου στην ΕΕ-28

Ενημερώθηκε: 13/04/16 - 21:55

Του Θανάση Ηλιοδρομίτη

Αρθρογράφος: Θανάσης Ηλιοδρομίτης

  • ''Ανησυχεί'' μεν, συναινεί δε με την υπογραφή της η ελληνική κυβέρνηση
    • «Ανοίγεται ετήσια δασμολογική ποσόστωση εισαγωγής άνευ δασμών 35.000 τόνων (ετήσια δασμολογική ποσόστωση εισαγωγής) για τα ημερολογιακά έτη 2016 και 2017 για τις εισαγωγές στην Ένωση ακατέργαστου ελαιολάδου καταγωγής Τυνησίας, που υπάγεται στους κωδικούς ΣΟ 1509 10 10 και 1509 10 90, το οποίο κει έχει παραχθεί εξ ολοκλήρου στην Τυνησία και μεταφέρεται απευθείας από την Τυνησία στην Ένωση».

      Τα παραπάνω αναφέρει ο κανονισμός τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «σχετικά με την εφαρμογή έκτακτων αυτόνομων εμπορικών μέτρων για τη Δημοκρατία της Τυνησίας», ο οποίος στις 11 Απριλίου εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ και με τη δημοσίευσή του στις επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

      Κίνδυνος συμπίεσης των τιμών παραγωγού στη Νότια Ευρώπη

      Ο κανονισμός εγκρίθηκε ομόφωνα από τους αρμόδιους υπουργούς και των 28 χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου. Με βάση το νέο κανονισμό και προγενέστερες αποφάσεις της ΕΕ, τη διετία 2016-2017η Τυνησία θα μπορεί να εξάγει στην ΕΕ-28 συνολικά 92.000 τόνους αδασμολόγητο ελαιόλαδο ετησίως, γεγονός που έχει θορυβήσει τους ελαιοπαραγωγούς κυρίως της Ιταλία και της Ελλάδας, οι οποίοι φοβούνται ότι με τον τρόπο αυτό θα συμπιεστούν οι τιμές του ευρωπαϊκού ελαιολάδου και θα οδηγηθούν στην χρεοκοπία χιλιάδες παραγωγοί.

      Θα πρέπει να τονιστεί ότι ναι μεν ο Έλληνας υπουργός υπερψήφισε τον Κανονισμό, αλλά στα πρακτικά της συνεδρίασης καταχωρήθηκε κοινή δήλωση της Ελλάδας και της Ιταλίας με την οποία εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη των αναγκαίων διαβουλεύσεων που έπρεπε να είχαν προηγηθεί, καθώς και σχετικά με τη διάρκεια των μέτρων, την κατάργηση της ομαλής μηνιαίας κατανομής των εν λόγων εισαγωγών και την έλλειψη εκ των προτέρων αξιολόγησης των επιπτώσεων για τον τομέα του ελαιολάδου της ΕΕ.

      Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι ο γεωργικός τομέας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας της Ελλάδας και της Ιταλίας και κατά συνέπεια οι παραχωρήσεις της ΕΕ προς τους εμπορικούς εταίρους της θα πρέπει να διέπονται από την αρχή μιας ισορροπημένης και αναλογικής προσέγγισης μεταξύ των διάφορων τομέων της οικονομίας της ΕΕ.

      Η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε τις πύλες της για περισσότερες εισαγωγές αδασμολόγητου ελαιολάδου από την Τυνησία με το σκεπτικό ότι η οικονομία της Τυνησίας υπέστη σοβαρές ζημιές από την τρομοκρατική επίθεση κοντά στο Sousse στις 26 Ιουνίου 2015 και θα πρέπει να βοηθηθεί να ορθοποδήσει με τη λήψη έκτακτων εμπορικών μέτρων.

      Κύριο εξαγώγιμο προϊόν της Τυνησίας το ελαιόλαδο

      Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, η Τυνησία καταλαμβάνει συνήθως την τέταρτη θέση στην παραγωγή ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Το 30% της παραγωγής είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ποσοστό που θεωρείται μικρό αν ληφθεί υπόψη ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ξεπερνά το 75%, ενώ στην Ιταλία και την Ισπανία φθάνει το 65% και 45% αντίστοιχα.

      Το ελαιόλαδο είναι το κατ' εξοχήν εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν της χώρας. Διαχρονικά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, αλλά μόνο το 2% των εξαγωγών αποτελείται από συσκευασμένο ελαιόλαδο, ενώ το υπόλοιπο εξάγεται χύδην.

      Η Ιταλία απορροφά συνήθως το 35% των εξαγωγών τυνησιακού ελαιολάδου και η Ισπανία το 21%. Στις δύο χώρες αναμιγνύεται με άλλα ελαιόλαδα και αφού συσκευάζεται, προωθείται στις διεθνείς αγορές ως ιταλικό ή ισπανικό.

      Το ελαιόλαδο θεωρείται ''εθνικό προϊόν'' υψίστης σημασίας για την αγροτική παραγωγή της χώρας και απολαμβάνει απόλυτης προστασίας από το κράτος, που με νόμο απαγορεύει απολύτως τις εισαγωγές ελαιολάδου.