Ο Μάνος, ο Παπακωνσταντίνου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 
Ο Μάνος, ο Παπακωνσταντίνου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 18/05/16 - 23:10

Του Γιάννη Μιχελάκη

Αρθρογράφος: Γιάννης Μιχελάκης

Σήμερα σας έχω μια αποκλειστικότητα που θα "σπάσει όλα τα ταμεία"! Ο Γιώργος Παπακωνσταντινου, ο πρώην "τσάρος" της Οικονομίας επί Γιώργου Παπανδρέου έρχεται στην Νέα Δημοκρατία!!! Εικάζω ότι η... "εντυπωσιακή" αυτή κίνηση γίνεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης, που σχεδιάζει η Συγγρού.

Πώς έμαθα την... "αποκλειστικάρα";

Για την ακρίβεια δεν την έμαθα, την υπέθεσα. Στην προσπάθεια μου να αντιληφθώ γιατί, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει βγει να απαντήσει, για τέταρτο 24ωρο, στα όσα προκλητικά και άνιστόρητα είπε στο συνέδριο της "Δράσης" ο Στέφανος Μάνος για την παράταξη, κατάλαβα ότι αφού έχει αποφασιστεί η συνεργασία μαζί του, καθώς και με όλο το κλαμπ των "Ταύρων", δεν θέλουν, να κακοκαρδίσουν τον πρώην υπουργό. Ίσως ακόμα και να φοβούνται μήπως χαλάσει η μεταγραφή και γι' αυτό δεν του απαντούν.

Λογικά, λοιπόν, το ίδιο έχει συμβεί και με τον Γιώργο Παπακωνσταντινου. Γιατί, το γεγονός ότι δεν έχει βγει κανείς από την ΝΔ να του απαντήσει για τα όσα βγήκε και είπε χθες στο ALPHA, αλλά και σε άλλα κανάλια τις τελευταίες ημέρες, για το θέμα του ελληνικού χρέους και πώς φτάσαμε στα μνημόνια, τι παρέλαβε από την κυβέρνηση Καραμανλή αυτός και η παρέα του Γιωργου Παπανδρέου, ίσως να σημαίνει, ότι είναι πιθανό ΚΑΙ ο Γιώργος Παπακωνσταντινου να έρθει στην ΝΔ, (εκτός αν τους στενοχωρήσει και τους πει "όχι").

Για να σοβαρευτούμε όμως!

Στον Στέφανο Μάνο η ΝΔ δεν απάντησε γιατί πιστεύει ότι η μεταγραφή του έχει κάτι (;) να προσφέρει στην παράταξη. Στον Γιώργο Παπακωνσταντινου γιατί δεν απαντούν; Δεν καταλαβαίνουν στην Συγγρού ότι με την στάση τους δικαιώνουν αυτούς, που λένε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει πρώτα τον αντικαραμανλισμό του και μετά την ενότητα της παράταξης; Προσωπικά δεν θέλω να το πιστέψω.

Επειδή όμως, κάποιος πρέπει να απαντήσει στον κ. Παπακωνσταντίνου, θα σας παραθέσω τα επίσημα στοιχεία για το χρέος και πως δημιουργήθηκε, για σταματήσει ΚΑΙ αυτή η "σημιτική" προπαγάνδα. Προπαγάνδα η οποία θα εντείνεται, όσο θα πλησιάζουμε στην έναρξη των εργασιών της επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπήκαμε στα μνημόνια.

 Τα επίσημα στοιχεία για το χρέος και όχι τα "στοιχεία Σημίτη"

Ας δούμε λοιπόν, πώς αναλύεται η αύξηση του χρέους επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας:

Την 31/12/2003 το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν 182. δισ. ευρώ και την 31/12/2008 διαμορφώθηκε σε 262 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 80 δισ. ευρώ.
Πού πήγαν αυτά τα χρήματα:

50 δισ. πήγαν για την πληρωμή τόκων, στο δημόσιο χρέος, που κληρονόμησε η Νέα Δημοκρατία.
10 δισ. πήγαν για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών, που είχαν παραγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πληρώθηκαν επί ΝΔ.
2,5 δισ. πήγαν για χρέη νοσοκομείων, που βρήκε η ΝΔ από προηγούμενα χρόνια.
7 δισ. πήγαν για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Δηλαδή από τα 80 δισ, τα 70 περίπου, πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη και αν συνυπολογίσουμε το 2009, χρονιά που το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά πολύ, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες, λόγω της διεθνούς κρίσης, η συνολική εικόνα δεν αλλάζει.

- Στο τέλος του 2009, το χρέος ήταν 298 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 116 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2003.

- Στο διάστημα 2003 – 2009 οι τόκοι που πληρώθηκαν ήταν 61 δισ. ευρώ, 20 δισ. ήταν οι δαπάνες για εξοπλισμούς, χρέη νοσοκομείων και ταμεία που αναλύσαμε παραπάνω. Άλλα 5,2 δισ. καλύπτουν τις δαπάνες για την απόκτηση προνομιούχων μετοχών των τραπεζών και την αύξηση κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Τα υπόλοιπα 30 δισ. περίπου είναι το έλλειμμα του 2009, όπου φρόντισε να το φτάσει το ΠΑΣΟΚ.

Εν πάση δε περιπτώσει η κυβέρνηση Καραμανλή δανείσθηκε, μεταξύ 2004-2009, πρωτογενώς λιγότερο από 10 δις. Πρόκειται για το μικρότερο ετήσιο ύψος πρωτογενούς δανεισμού τουλάχιστον από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Αυτά λοιπόν, είνα τα επίσημα στοιχεία για το χρέος και όχι τα "στοιχεία Σημίτη", που ακούμε τις τελευταίες ημέρες στα κανάλια από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και η ΝΔ για αυτό να... σφυρίζει αδιάφορα. Τα στοιχεία παρέθεσα κατ´ αρχάς για ενημέρωση σας και μετά για υπενθύμιση της Συγγρού, μήπως και ο εκπρόσωπος της δεν τα βρίσκει, γιατί μπορεί να είναι και αυτά καταχωνιασμένα μαζί με τα άλλα, αυτά των... περιβόητων προσλήψεων Παυλόπουλου.

Α! Μια και αναφέρθηκα στον εκπρόσωπο, θα ήθελα να τον ρωτήσω γιατί δεν έχει βγάλει ακόμα ανακοίνωση για την απίστευτη απόφαση της "πρώτης φοράς κυβέρνηση αριστεράς" που έκοψε το ΕΚΑΣ σε τουλάχιστον 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι μάλιστα καλούνται να το επιστρέψουν αναδρομικά!!! Μήπως πρόκειται, στο πλαίσιο της διεύρυνσης, να πάρουμε στην ΝΔ και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κα Καρακώστα, που είπε ότι όλοι αυτοί είναι... φοροφυγάδες;