Ορθοδοξία η έννοια της Αλήθειας

Ορθοδοξία η έννοια της Αλήθειας
Ενημερώθηκε: 10/04/19 - 22:18
Του Βασίλειου Κίμ. Μπένου

Διαμορφώθηκε στον ελληνικό χώρο μέσα από Οικουμενικές Συνόδους και σοβαρότατους νικηφόρους αγώνες κατά των αιρέσεων, σε μια εποχή που δεν είχε ακόμη επέλθει το σχίσμα με τη Δύση. Στην πραγματικότητα επομένως η Ορθοδοξία υπό την έννοια αυτή επεκράτησε σε όλο τον χριστιανικό κόσμο ως ορθή ερμηνεία των Θρησκευτικών κειμένων και παραδόσεων και ως ορθή νουθεσία για τον τρόπο ζωής που έπρεπε να ακολουθούν οι απανταχού χριστιανοί.

Και η Ορθοδοξία διεδόθη ειρηνικά σε όλους τους λαούς και συνέβαλε στην πολιτισμική εξέλιξή τους.

Το Σχίσμα που ακολούθησε το 1054 (η διαίρεση Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανικής Εκκλησίας), ως αφορμή για την πολιτική αυτονόμηση της θρησκευτικής ηγεσίας της Δύσεως δεν επηρέασε την Ορθοδοξία, ως ορθή πίστη, στις ανατολικές χώρες. Έκτοτε καλλιεργήθηκε όμως, στον χώρο της Δύσεως γενικότερα, η εντύπωση ότι η Ορθοδοξία είναι μια ξεχωριστή εκκλησία - αντίπαλος της Δυτικής. Και αυτή η εντύπωση έχει γενικότερα διαδοθεί για λόγους που αφορούν στη θρησκευτική ηγεσία της Δύσεως για να προαχθούν δικές της ιδέες και επιδιώξεις.

Αν όλα αυτά ανήκουν απλώς στην Ιστορία, θα πρέπει σήμερα η Ορθοδοξία να ανασυντάξει τις ηθικές δυνάμεις της με στόχο την επιβεβαίωση των μεταξύ Ορθόδοξων θρησκευτικών δεσμών, τείνοντας πάντοτε κλάδο ελαίας προς τη Δύση μη απεμπολώντας όμως τα πιστεύω της.

Με την είσοδο στην Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, πρέπει να ευχηθούμε μέσα από τον θησαυρό της αγάπης, που απορρέει από τα ιερά κείμενα της μεγάλης εβδομάδας, «η τιμωρία της Νεολαίας στην περίοδο της εφιαλτικής κρίσης, να αποτελέσει την μέγιστη παιδαγωγό δύναμη για το μέλλον», με τις ακόλουθες σκέψεις : Οι εργασιακές ανάγκες και απαιτήσεις μεταβάλλονται, καινούργιες θεωρίες εμφανίζονται, αξιώματα ετών αναιρούνται. Επιβάλλεται η συνεχής ενημέρωση πάνω στις

νέες εξελίξεις. Η «διά βίου εκπαίδευση» όπως είθισται να την αποκαλούμε, αποτελεί μια διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε με συνέπεια. Η διαρκής επιμόρφωση, θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα χτίσετε μία επιτυχημένη καριέρα.

Μην αμελείτε να βελτιώνετε συνεχώς και τον εαυτό σας. Το έχετε ανάγκη και εσείς και οι συνάνθρωποι σας. Να είστε άνθρωποι πάνω από όλα. Λέξεις όπως : προσφορά στο συνάνθρωπο, ήθος, καλοσύνη, ευγένεια, ας γίνει ο προσωπικός σας οδηγός αξιών.

Θερμές ευχές για λαμπρή σταδιοδρομία και ευτυχισμένη ζωή.