Τουρκικές προκλήσεις με στόχο 16 νησιά

 
Τουρκικές προκλήσεις με στόχο 16 νησιά

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 30/04/16 - 19:52

Του ειδικού συνεργάτη

Αρθρογράφος: Ειδικός συνεργάτης

Ενώ η Ελλάδα σέρνεται, για άλλη μια φορά, στην κόψη του ξυραφιού, ενώ επανέρχονται σενάρια αδιεξόδου και εξόδου από το ευρώ κι ενώ ψιθυρίζονται ενδεχόμενα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, η γειτονική Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Με πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από μικρά ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά και εισβολή σκαφών του Λιμενικού Σώματός της στα χωρικά τους ύδατα, αμφισβητεί έμπρακτα την ελληνική ταυτότητά τους και αναβιώνει τους ισχυρισμούς της για δήθεν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Σχεδόν στο σύνολό τους, οι τελευταίες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και οι εισβολές τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχουν τον ίδιο στόχο: Την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μια σειρά ελληνικών νησιών και νησίδων που δεν κατονομάζονται στις Συνθήκες.

Βέβαιο είναι - και αξίζει ιδιαίτερης προσοχής - ότι οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις ξεκίνησαν ύστερα από αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σε βάρος της κυβέρνησης για δήθεν «κατάληψη από την Ελλάδα νησιών που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές». Βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν, στα τέλη Μαρτίου, στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ερώτηση για δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα «είχε υψώσει την ελληνική σημαία σε 16 νησιά που δεν της ανήκουν» και ότι ουσιαστικά είχε προχωρήσει στην κατάληψή τους. Απαντώντας τότε στους αντιπολιτευόμενους βουλευτές, ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, επαναλάμβανε τον ισχυρισμό ότι τα νησιά που δεν αναφέρονται ρητά στις Συνθήκες, υπάγονται νομικά στην κυριαρχία της Τουρκίας. Ενώ, μάλιστα, ανέφερε ότι σε αρκετά από αυτά έχουν επιβληθεί από την Ελλάδα αντίθετες «πρακτικές εφαρμογές», έσπευδε να τονίσει πως οι πρακτικές αυτές δεν αλλάζουν το νομικό καθεστώς τους. Παρόλα αυτά, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον υπουργό και την κυβέρνηση ότι «αποδέχονται την κατάληψη των νησιών αυτών από την Ελλάδα».

Λίγες μέρες αργότερα, τις τουρκικές θέσεις ανέλαβαν να επαναδιατυπώσουν - και μάλιστα εμπράκτως - οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό της χώρας. Με αλλεπάλληλες πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και εισβολή ακταιωρών στα χωρικά τους ύδατα, επαναφέρουν τους ισχυρισμούς για δήθεν ''γκρίζες ζώνες'' στο Αιγαίο. Αναβιώνουν έτσι μια διεκδίκηση ελληνικών εδαφών, που είχαν προβάλει για πρώτη φορά μετά τη νύχτα των Ιμίων, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του1996 και είχαν καταφέρει - όπως ομολογεί ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης - να βάλουν στο τραπέζι των λεγόμενων διερευνητικών επαφών κατά την περίοδο 2002-2003.

Οι τουρκικές προκλήσεις αναπτύσσονται, τώρα, σε θολό τοπίο και παίρνουν απρόβλεπτες διαστάσεις. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Τουρκία, πολλές φορές έως τώρα, εκμεταλλεύθηκε δύσκολες για τον Ελληνισμό συγκυρίες προκειμένου να επιβάλει βίαια τις διεκδικήσεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο. Εξίσου γνωστό, όμως, είναι και το γεγονός ότι, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις της γείτονος επιχείρησαν να εξάγουν εσωτερικά προβλήματα της χώρας τους προς τα δυτικά, αλλά και να υπερκεράσουν έμπρακτα τις εθνικιστικές κορώνες της αντιπολίτευσης.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι τις ώρες αυτές μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο. Υπάρχει, αφενός μια δυσμενής συγκυρία στο ελληνικό μέτωπο και αφετέρου μια τάση εξαγωγής των εσωτερικών τουρκικών προβλημάτων προς τα δυτικά. Υπάρχει, δηλαδή, μια εξαιρετικά επικίνδυνη σύμπτωση παραγόντων που εξωθούν την Άγκυρα στα άκρα. Και η σύμπτωση αυτή επιβάλλει διαρκή επαγρύπνηση, ετοιμότητα, αλλά και σύνεση. Είναι, άλλωστε, ιστορικά επιβεβαιωμένο πως η Άγκυρα επιμένει αταλάντευτα σε όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις που εγείρει, από το 1973 έως και σήμερα, σε βάρος του Ελληνισμού. Είναι, ταυτόχρονα, ανάγκη να μην λησμονείται πως αρκεί ένα τυχαίο γεγονός, μια προβοκάτσια ή ένα ατύχημα για να βάλει φωτιά.