Γκόλ στην αφετηρία: Ειλικρινά, ποιός είχε την ιδέα να προσκληθεί ο Σουλτάνος;

Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε κάποτε ποιος είχε την ιδέα για την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα
Ενημερώθηκε: 07/12/17 - 22:21

Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε κάποτε ποιος είχε την ιδέα για την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Και ποιος έπεισε προς αυτή την κατεύθυνση τον πρωθυπουργό και δευτερευόντως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Γιατί αυτός που είχε την κατ’ αρχήν ενδιαφέρουσα αυτή ιδέα θα χρεωθεί ασφαλώς και το ναυάγιο της τελικής της διαχείρισης. Αν πρόκειται για τον υπουργό εξωτερικών που είναι και το πιθανότερο, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Γιατί η συνάντηση ναρκοθετήθηκε στην αφετηρία της ακριβώς επειδή δεν τηρήθηκαν κάποιες λεπτομέρειες διπλωματικού πρωτοκόλλου. Όπως η αυστηρά «συμμετρική» επικοινωνιακή προβολή των δύο ηγετών την παραμονή μιας τόσο κρίσιμης συνάντησης.

Εν όψει της επίσκεψης ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε μια «αθώα» συνέντευξη με γραπτές ερωτήσεις στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Κι αντί να απαιτηθεί ακριβώς το «ισόποσο» επικοινωνιακό…μέρισμα από την άλλη πλευρά βάσει της αρχής «αμοιβαιότητας» που τηρείται απαρέγκλιτα σε αυτές τις περιπτώσεις, ο  Ερντογάν αφέθηκε να ξεδιπλώσει το ποιήμα του σε ένα ιδιωτικό ελληνικό κανάλι και έναν έμπειρο  δημοσιογράφο που ήταν βέβαιο ότι θα πήγαινε την κουβέντα  σε καυτά θέματα, κάνοντας σωστά τη δουλειά του.

Ξεπέρασε κάθε όριο το θράσος του Σουλτάνου στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο

 

Αυτή ακριβώς η ασυμμετρία αποτέλεσε την αφετηρία του κακού. Και ήταν ευθύνη του υπουργείου εξωτερικών να επιβάλει κοινή επικοινωνιακή «συμπεριφορά» των δύο ηγετών την παραμονή μιας τόσο κρίσιμης συνάντησης. Αυτό προέβλεπε ο στοιχειώδης κώδικας διπλωματικής δεοντολογίας που ήταν υποχρεωμένοι να δεχτούν οι απέναντι. Και τελικά το παιχνίδι χάθηκε στις λεπτομέρειες… Από τη στιγμή που δόθηκε ευκαιρία στον Ερντογάν να θέσει μονομερώς την ατζέντα λίγες ώρες πριν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα τα πράγματα ήταν προδιαγεγραμμένα. Ο  σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν βέβαιο ότι δεν θα άφηνε την πρόκληση αναπάντητη. Ανταπέδωσε και με το παραπάνω. Αυτό όμως χάρισε την ευκαιρία στον Ερντογάν να ξεδιπλώσει on camera και ενώπιον του, όλη την ατζέντα των μονομερών τουρκικών αξιώσεων . Ακόμη να ψέξει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την αποτροπή τυχόν προβοκάτσιας εις βάρος του στη Θράκη.

Αν είπε αυτά μέσα στο προεδρικό, ο Σουλτάνος φανταστείτε τι θα πει σήμερα στην Κομοτηνή

Είχα προειδοποιήσει πώς αν αφεθεί ο Τούρκος ηγέτης να παίξει μπάλα στο δικό μας γήπεδο, θα φάμε πολλά γκολ. Πολύ φοβούμαι λοιπόν ότι βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας. Θα πρέπει να αναζητηθεί ο υπεύθυνος αυτής της ατυχέστατης διαχείρισης…