Low cost air company: Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πώς εξελίσσεται

 
Low cost air company: Πως ξεκίνησε η ιδέα και πως εξελίσσεται

Ενημερώθηκε: 27/08/18 - 10:11

Του Πέρη Χαλάτση

Αρθρογράφος: Πέρης Χαλάτσης

Κάποιες αεροπορικές εταιρίες κατάφεραν έξυπνα να μπουν στην αγορά και στον ανταγωνισμό και να χτυπήσουν τις τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια τόσο πολύ ώστε όλοι να λένε: Κορόιδο είμαι να πάω με την Α αεροπορική εταιρία όταν η Β έχει ¼ χαμηλότερες τιμές;

Η σκέψη είναι σωστή. Κορόιδα δεν υπάρχουν σήμερα. Η κρίση έχει υποχρέωση όλους να μετράνε τις διαφορές μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Θα πάρουμε παράδειγμα την Ryanair που με τις τιμές της χτύπησε την αγορά.

Σταθεροποίησε την πελατεία της, έπεισε ότι είναι σοβαρή εταιρία και τα αεροπλάνα της είναι τελευταίου τύπου και ανέπτυξε το δίκτυο της.

Στα αεροδρόμια που έχουν υψηλούς φόρους ζήτησε ειδικές τιμές. Σε κάποια το πέτυχε και σε κάποια άλλα η απάντηση ήταν αρνητική.

Η εταιρία βρήκε εναλλακτικές λύσεις μόνο που τα αεροδρόμια αυτά είναι μακριά από τις πόλεις και πρωτεύουσες που προσγειώνονται τα αεροπλάνα της. Έτσι οι επιβάτες υποχρεώνονται να δίνουν τα διπλάσια χρήματα από ένα αεροπορικό εισιτήριο για να φθάσουν με τρένο από το αεροδρόμιο στον προορισμό τους.

Μπορεί ένα εισιτήριο για να πας στην Ιταλία να κοστίζει 29 ευρώ αλλά για να γυρίσεις θέλεις 59 ευρώ. Και πάλι φθηνά είναι.

Εδώ χρειάζεται προσοχή. Στα αεροδρόμια που προσγειώνονται οι πτήσεις με εταιρίες low coast στα γκισέ υπάρχουν το πολύ δύο υπάλληλοι. Τεράστιες ουρές σχηματίζονται μπροστά στα γκισέ και προκαλούν εκνευρισμό.

Και αν χάσεις την πτήση για να μπεις στο επόμενο αεροπλάνο της ίδιας εταιρίας θα χρειαστείς 300 και 400 ευρώ.

Εδώ χρειάζεται προσοχή.

Λογικό είναι στο αεροπλάνο ότι ζητάς, ακόμη και ένα ποτήρι νερό να το πληρώνεις. Τίποτα δεν είναι δωρεάν.

Και πάλι λογικό ακούγεται. Αφού έχεις φθηνό εισιτήριο δεν πρέπει να έχεις και πολλές απαιτήσεις.

Οι εταιρίες αυτές για να προσελκύσουν πελάτες σε τακτά χρονικά διαστήματα λένε ότι προσφέρουν εισιτήρια με 10 ευρώ. Αν όμως τη στιγμή που το ανακοινώνουν μπεις στο site και ψάξεις για την ευκαιρία δεν πρόκειται να βρεις ποτέ την ημερομηνία που θέλεις.

Και πάλι λογικό είναι. Γιατί δίνουν σε κάθε πτήση μόνο 5 εισιτήρια με την προσφορά. Σίγουρα μπορείς να βρεις φθηνό εισιτήριο αλλά για μετά από 10 μήνες.

Και αυτό λογικό μπορούμε να το θεωρήσουμε.

Δεν είναι όμως λογικό κύριοι της Ryanair , να χρεώνεται την χειραποσκευή μέχρι 8 κιλά. Σε όλες τις αεροπορικές εταιρίες η χειραποσκευή δεν χρεώνεται. Εκεί βάζεις το λαπτοπ , τα κλειδιά σου, ένα φανελάκι για να αλλάξεις αν λερωθείς.

Δεν μπορεί να σου χρεώνουν την χειραποσκευή. Η απόφαση αυτή της Ryanair ήταν λάθος. Και πιο λάθος είναι η δικαιολογία που είπαν για την έξτρα χρέωση.

Χρεώνουν τη χειραποσκευή για να μην υπάρχει συνωστισμός.

Θεωρώ δικαιολογημένη τη φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου. Οι επιβάτες με τα φθηνά εισιτήρια φθάνουν μέχρι τη ...σκάλα.