Το τέλος του λαικισμού και η ανευθυνότητα που κοστίζει ακριβά

Το τέλος του λαικισμού και η ανευθυνότητα που κοστίζει ακριβά
Ενημερώθηκε: 04/05/16 - 12:27
Του Σάκη Ιωαννίδη

Ιανουάριος 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει «σημαία» το περίφημο «e-mail Χαρδούβελη», που προέβλεπε μέτρα 950 εκατομμυρίων ευρώ, και με την υποστήριξη της ΔΗΜΑΡ, αρνούνται την συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας οδηγώντας την χώρα σε εκλογές, τις οποίες τελικά κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να γίνεται Πρωθυπουργός, έχοντας και τη στήριξη των ΑΝΕΛ.

Το «νέο» και η «ελπίδα» γίνονται προεκλογικά συνθήματα και τελικά μένουν εκεί. Τους 15 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε το «νέο», ούτε η «ελπίδα» έρχονται. Αντίθετα, έχουμε δύο φορές εκλογές, μία δημοψήφισμα, κλειστές τράπεζες, capital controls, και μνημόνιο που περιελάμβανε τα πιο δυσβάσταχτα μέτρα που έλαβε ποτέ κυβέρνηση.

Το προσωπείο της αριστεράς κατέπεσε γρήγορα και στην πράξη είδαμε την πιο ατυχή διαπραγμάτευση που έγινε στα επτά χρόνια της κρίσης. Ήταν τόσο ατυχής, που κατάφερε η κυβέρνηση να κερδίσει το μνημειώδες βραβείο της χειρότερης διαπραγματευτικής τακτικής από το Πανεπιστήμιο του Harvard. Όλα αυτά θα φαίνονταν κωμικά, αν το βάρος των αποφάσεων δεν έπεφτε πάνω στους , ήδη, αρκετά επιβαρυμένους, πολίτες.

Και αν η ταραγμένη περίοδος του περασμένου καλοκαιριού τελείωσε με τη συμφωνία του Αυγούστου, 8 μήνες μετά βρισκόμαστε ξανά στην ίδια κατάσταση. Τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται, ο χρόνος πιέζει και η κυβέρνηση αποδέχεται με βιασύνη το ένα φοροληστρικό μέτρο μετά το άλλο. Καμία διαπραγμάτευση, καμία κόκκινη γραμμή. Ναι μερίδιο ευθύνης έχουν και οι επονομαζόμενοι «Θεσμοί», αλλά έχουν και ένα αντράνταχτο επιχείρημα: άλλες χώρες (όπως π.χ. η Κύπρος) που μπήκαν και αυτές σε πρόγραμμα, βγήκαν από αυτό, πιο δυνατές και με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αισιοδοξώντας για την επόμενη ημέρα.

Η Ελλάδα από τις αρχές του 2015 και έπειτα κάνει μόνο βήματα προς τα πίσω. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το κοινωνικό επίδομα, ακόμα και η μικρή αλλά σταθερή έξοδος στις αγορές μοιάζουν σαν μια καλή ανάμνηση. Πλέον ο ΦΠΑ θα φτάσει το 24% ακολουθώντας την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων που αποδέχτηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά τα κακοστημένα επικοινωνιακά τεχνάσματά της.

Δεν χάνουμε απλά ως χώρα σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυριολεκτικά συντριβόμαστε. Η πολιτική των ακραίων ιδεοληψιών, της ακατάσχετης παροχολογίας και του άκρατου λαικισμού, έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε ανυποληψία και με ελάχιστους συμμάχους. Στα εθνικά θέματα, Σκόπια και Τουρκία συμμαχούν πιέζοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση εις βάρος της χώρας μας.

Δεν μπορούμε όμως να μην παραβλέψουμε το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε ένα και μόνο καλό: έφερε μια και καλή το τέλος του λαικισμού. Οι πατριωτικές κορώνες, η δήθεν αριστερή ρητορική, και το υποτιθέμενο «ηθικό πλεονέκτημα» έγιναν παραδείγματα προς αποφυγή. Η κοινωνία κατάλαβε ότι η κρίση απαιτεί γενναίες τομές, μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ένα κράτος ευέλικτο και λειτουργικό, που μόνο έτσι θα καταφέρει να γίνει ωφέλιμο στους πολίτες του.

Στην ιδεολογική σύγχυση της αριστεράς που θεωρεί ότι κάνει ταξικό αγώνα, αυξάνοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, η απάντηση δεν είναι άλλη από την κεντροδεξιά της ευθύνης. Το 2009 ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, είχε προειδοποιήσει τους Έλληνες για τα δύσκολα χρόνια που έρχονταν, παρουσιάζοντας ένα επίπονο αλλά σταθερό σχέδιο για αποφυγή της κρίσης, που τελικά ήρθε, με το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν».

Η Νέα Δημοκρατία, έχει αποδείξει διαχρονικά, ότι βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα και αποτελεί τη σίγουρη επιλογή , όταν τα δεδομένα δυσκολεύουν. Παρά τα όποια λάθη και τις παραλείψεις της διακυβέρνησης 2012-2015, η Νέα Δημοκρατία ακόμη και τότε απέδειξε ότι παραμένει η δύναμη εκείνη που προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια, για να οδηγήσει την χώρα στην επόμενη ημέρα.

Η γοητεία της εξουσίας είναι αρκετά μεγάλη, είναι αλήθεια αυτό. Αποδεικνύεται από την παρούσα κατάσταση, με έναν Πρωθυπουργό και μια ολόκληρη συγκυβέρνηση «γαντζωμένους» στα Υπουργικά έδρανα. Όσο όμως παραμένουν, τόσο μεγαλύτερο κακό προκαλούν στην χώρα.

Δεν εξηγείται αλλιώς, ή είναι αφελείς ή ανεύθυνοι. Με την έως τώρα τακτική που ακολουθούν, δεν μπορεί να ισχύει το πρώτο, αφού την εκλογική πελατεία τους συνεχίζουν να τη φροντίζουν αδιαφορώντας για το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Η ανευθυνότητά τους όμως κοστίζει. Και κοστίζει ακριβά.

*O κ. Σάκης Ιωαννίδης είναι οικονομολόγος, Πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και μέλος της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: thehellenicmail