Αναβρασμός στην Ευρώπη από τις δραματικές εξελίξεις στην Καταλονία 

 
Αναβρασμός στην Ευρώπη από τις δραματικές εξελίξεις στην Καταλονία 

Ενημερώθηκε: 28/10/17 - 02:28

Οι δραματικές εξελίξεις στην Καταλονία δεν αποτελούν ένα εσωτερικό πρόβλημα της Ισπανίας, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς αποσχιστικά κινήματα αντιμετωπίζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τον λόγο αυτό οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη, είναι στην πλειονότητά τους υποστηρικτικές στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

Από τις Βρυξέλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα».

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία

«Πλήρη στήριξη» προκειμένου «να γίνει σεβαστό» το κράτος Δικαίου στην Ισπανία παρείχε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. Υπάρχει κράτος Δικαίου στην Ισπανία, με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη γαλλική Γουιάνα.

Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους επανέλαβε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα «εσωτερικό ζήτημα» της Ισπανίας.

Η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ 

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Το ΝΑΤΟ

«Η Ισπανία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ και η κρίση στην Καταλονία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Βρετανία

Στο Λονδίνο η κυβέρνηση της χώρας που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα με αυτό της Καταλονίας στη περιοχή της Σκωτίας, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κήρυξη αυτή «στηρίζεται σε μια ψηφοφορία που είχε κριθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Συνεχίζουμε να επιθυμούμε τη διαφύλαξη του κράτους Δικαίου, τον σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και τη διαφύλαξη της ενότητας της Ισπανίας».

Η Σκωτία

Στην Σκωτία η τοπική κυβέρνηση εμφανίστηκε θετικά διακείμενη προς την Καταλονία, χωρίς όμως να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε σήμερα η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκοτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.

«Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε. εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση».

Ο Ντόναλντ Τουσκ

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο twitter.
Πάντως ο Τουσκ έστειλε μήνυμα στην Ισπανική κυβέρνηση να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης».