Η «ταυτότητα» της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD: Ποιοι είναι - Τι πρεσβεύουν

 
Η «ταυτότητα» της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD: Ποιοι είναι - Τι πρεσβεύουν

Ενημερώθηκε: 27/09/17 - 14:17

Είναι δικαστικοί, πανεπιστημιακοί ή στελέχη τραπεζών και δηλώνουν «πατριώτες». Όμως πίσω απ' αυτό το προφίλ των προκρίτων, οι 93 νέοι βουλευτές της Εναλλακτικής για τη Γεμανία (AfD) είναι σε μεγάλο βαθμό οι φορείς μιας ιδεολογίας που φλερτάρει με τον ρεβιζιονισμό και την ξενοφοβία.

«Μια πολύ δεξιά κοινοβουλευτική ομάδα», συνοψίζει το περιοδικό Der Spiegel.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα δημιούργησε έναν σεισμό στη Γερμανία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, καθώς έγινε το πρώτο κίνημα αυτού του τύπου μετά τον πόλεμο που μπήκε και μάλιστα με τέτοια επίδοση, σχεδόν 13%, στη γερμανική βουλή.

Και από τότε η χώρα εξετάζει τα βιογραφικά των νεοεισελθόντων, που είναι λίγο μόνο γνωστοί σε εθνικό επίπεδο. Υπόσχονται «μια αληθινή αντιπολίτευση» στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ μέσα στην Μπούντεσταγκ.

Φράουκε Πέτρι, η οποία βρόντησε την πότα την επομένη της ψηφοφορίας καταγγέλλοντας «τη ριζοσπαστικοποίηση» του σχηματισμού

Από τους 94 βουλευτές που εξελέγησαν υπό το λάβαρο της AfD, υπάρχει ήδη μία απουσία στο προσκλητήριο. Πρόκειται για μια από τις ηγέτιδες του κόμματος, την .

Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από μόλις δύο χρόνια θεωρούνταν η ίδια υποστηρίκτρια μιας σκληρής γραμμής όταν έκανε την AfD, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της αμφισβήτησης του ευρώ, ένα λαϊκιστικό αντιμεταναστευτικό κόμμα, για να ξεπεραστεί με τη σειρά της.

Τέλος η μεταμέλεια

Το τέλος της γερμανικής μεταμέλειας για τα εγκλήματα των Ναζί επανέρχεται πλέον ως επωδός στο κόμμα.

Ο σημαιοφόρος της προεκλογικής εκστρατείας, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, προκάλεσε πολεμική καλώντας τους συμπατριώτες του να είναι «υπερήφανοι» για τους Γερμανούς στρατιώτες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό το πρώην στέλεχος του συντηρητικού κόμματος CDU της Άγγελα Μέρκελ ακολουθούσε κατά πόδας έναν άλλο κήρυκα αυτής της τάσης, τον Μπγερν Χέκε, ο οποίος μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη πολλών δεκάδων νέων βουλευτών της AfD. Ο Χέκε χαρακτήρισε «μνημείο της ντροπής» το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο.

Ο συνάδελφός του Γενς Μάιερ, δικαστής στη Δρέσδη της Σαξονίας, εξέφρασε συμπάθεια για τον νεοναζί Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ που σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011 στη Νορβηγία, ισχυριζόμενος πως έδρασε «από απελπισία» εξαιτίας της πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Πρόσφατα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του «για τη δημιουργία λαών με ανακατεμένο αίμα».

Εκτός από εισαγγελείς και νομικούς και πολλά πρώην μέλη της CDU απογοητευμένα από την κεντρώα στροφή της Άγγελα Μέρκελ, στην AfD βρίσκει κανείς αστυνομικούς και στρατιωτικούς, έναν πρώην δημοσιογράφο του ραδιοφώνου, έναν πρώην πιλότο, ακόμη κι έναν πρώην πληροφοριοδότη της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής ΓΛΔ (Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία).

Αυτός ο τελευταίος, ο Ντέτλεφ Σπάνγκενμπεργκ, είχε ταχθεί ενεργά κάποτε υπέρ μιας Γερμανίας στα σύνορα του 1937.

Προπύργιο η πρώην ΓΛΔ

Όπως αυτός, η μεγάλη πλειονότητα των βουλευτών είναι άνδρες καταγόμενοι από την πρώην ΓΛΔ, όπου η AfD είναι δημοφιλέστερη, ιδιαίτερα στη Σαξονία όπου το κόμμα ήρθε πρώτο την Κυριακή.

Σ' αυτό το κρατίδιο, που συνορεύει με την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, οι σχέσεις ανάμεσα στους βουλευτές της AfD και το ακροδεξιό κίνημα Pegida («Πατριώτες Εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης») είναι περισσότερο στενές.

Εκεί είναι επίσης που η καγκελάριος δέχθηκε τα περισσότερα πυρά, καθώς χαρακτηρίσθηκε «προδότρια της πατρίδας» επειδή άνοιξε τις πύλες της χώρας σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, άλλοι βουλευτές έχουν από την πλευρά τους σχέσεις με ριζοσπαστικές αδελφότητες, τους ρώσους υπερεθνικιστές, κινήματα συνωμοσιολογικά και για την καθαρότητα της εθνικής ταυτότητας.

Οι νεοεκλεγέντες με τις διαφορετικές διαδρομές συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα για μια πρώτη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο του Βερολίνου.

Στόχος: να σταματήσουν οι εσωτερικές συγκρούσεις για τη γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί και τις οποίες παραδόξως αναζωογόνησε η εκλογική νίκη.

Στο κόμμα υπάρχουν διάφορα ρεύματα με σύνορα που αλλάζουν, ιδιαίτερα ένα λεγόμενο μετριοπαθές και πολύ φιλελεύθερο στο οικονομικό επίπεδο με μια τριανταριά βουλευτές και ένα εθνικό, που προβάλλει το θέμα της εθνικής ταυτότητας. Το πιο ριζοσπαστικό έχει πάρει το πάνω χέρι στην ιδεολογική μάχη.

Άμεσα «είναι καιρός να ριχτούμε στη δουλειά», λέει η Μπέατριξ φον Στορχ, μέλος η ίδια του χριστιανικού υπερσυντηρητικού ρεύματος και προβεβλημένο στέλεχος του κινήματος στο Βερολίνο.

«Θέλουμε να περιορίσουμε τον αριθμό των προσφύγων, είμαστε κατά του εξισλαμισμού, θέλουμε να διαφυλάξουμε την κουλτούρα μας», λέει. «Τα θέματά μας είναι πολύ φυσιολογικά».