Εκατό βουλευτές λένε ότι στηρίζουν την Τερέζα Μέι η οποία δηλώνει: "θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις"

Εκατό βουλευτές λένε ότι στηρίζουν την Τερέζα Μέι η οποία δηλώνει: "θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις"
Ενημερώθηκε: 12/12/18 - 13:31

Σήμερα το απόγευμα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής των 48 βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα χρειαστεί τη στήριξη τουλάχιστον 158 βουλευτών του κόμματός της για να αντιμετωπίσει την πρόκληση των ανταρτών και εφόσον επιβιώσει δεν θα μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής εις βάρος της για τους επόμενους 12 μήνες.

Τουλάχιστον 100 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν εκφράσει ήδη τη στήριξή τους στην πρωθυπουργό τους Τερέζα Μέι εν όψει της αποψινής ψηφοφορίας. Μεταξύ αυτών, όλο το υπουργικό της συμβούλιο και ο προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έθεσε την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δημοψήφισμα πριν από δυόμισι χρόνια. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα το κάνουν κιόλας, δεδομένου ότι η ψηφοφορία είναι μυστική.

Παρά την ευρεία στήριξη που φαίνεται να έχει ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα ψηφίσουν οι Βρετανοί βουλευτές την κρίσιμη ώρα.  

Ειδικότερα, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μυστικά σε μία αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων μεταξύ 8.00 – 10.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), παρουσία αξιωματούχων της λεγόμενης Επιτροπής 1922, στην οποία κατατέθηκαν οι απαραίτητες 48 επιστολές για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν μπορεί να σταματήσει κάποιος τους βουλευτές από το να δείξουν στους υπόλοιπους  τι ψήφισαν. 

Αμέσως μετά το πέρας ψηφοφορίας, θα καταμετρηθούν οι ψήφοι και εν συνεχεία θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Εάν η Μέι δεν εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 158 βουλευτών, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος δεδομένου ότι είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή, θα αναλάβει αυτομάτως και χρέη πρωθυπουργού.

Σε δήλωσή της σήμερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι  "θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις" και προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανατροπή της και η εκλογή νέου ηγέτη στο κόμμα. Καθώς η διαδικασία απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, επισήμανε, ο άνθρωπος που θα εκλεγεί για να την αντικαταστήσει θα αιτηθεί είτε παράταση είτε απόσυρση του Brexit, γεγονός το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη βούληση του βρετανικού λαού, σύμφωνα με τη Μέι.