Κυπριακή ΑΟΖ: Κίνηση «ματ» στις τουρκικές προκλήσεις - Αναλαμβάνουν οι Γάλλοι

Κυπριακή ΑΟΖ: Κίνηση «ματ» στις τουρκικές προκλήσεις - Αναλαμβάνουν οι Γάλλοι
Ενημερώθηκε: 13/03/18 - 16:05

Κυπριακή ΑΟΖ: Κίνηση «ματ» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις κάνει η Λευκωσία και επεκτείνει την συμφωνία που ήδη υπάρχει με τους Γάλλους σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως στην ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, στην πειρατεία, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων καθώς και στην τρομοκρατία.

Σήμερα οι Κύπριοι βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναμένεται να συνεδριάσουν κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών για τις πρόνοιες της συμφωνίας που καλείται να κυρώσει η Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας για συνεργασία σε θέματα άμυνας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο Φιλελεύθερος Κύπρου, το κυρωτικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στην κυπριακή Βουλή στις 20/2/2018 ως απόρρητο. Η Βουλή καλείται να θέσει σε εφαρμογή την εν λόγω συμφωνία που υπογράφηκε στις 4/4/2017 στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Χριστόφορου Φωκαΐδη και Jean-Yves Le Drian. Ουσιαστικά, αποτελεί επικαιροποίηση και αναβάθμιση της συμφωνίας που υπέγραψαν στις 28/2/2007 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Michele Alliot-Marie, η οποία ήταν διάρκειας 10 ετών με πρόνοια για ανανέωση για άλλα 10 χρόνια.

Γίνεται λόγος για αναβάθμιση της συμφωνίας καθώς επεκτείνεται σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως στην ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, στην πειρατεία, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων καθώς και στην τρομοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: «Αστακός» η Κύπρος - Περικυκλωμένη από πολεμικές ναυτικές δυνάμεις (ΧΑΡΤΗΣ)

Η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας Γαλλίας-Κύπρου κρίνεται άκρως σημαντική, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο όπου εντείνεται ολοένα και περισσότερο η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

H συμφωνία για αμυντική συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας προβλέπει την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας σε τομείς όπως έρευνες στρατιωτικού, τεχνικού χαρακτήρα, σε τομείς εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολογίας, στην εκπαίδευση προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων κ.ά.

Στη συμφωνία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό και δη σε περίπτωση που επιτευχθεί συνολική λύση.