Κυπριακή ΑΟΖ: Σε διεθνή χωρικά ύδατα το γεωτρύπανο

 
Ικανοποιημένη η κυπριακή κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Στο Μαρόκο αναμένεται να πλεύσει το Saipem 12000

Ενημερώθηκε: 24/02/18 - 13:38

Ανοικτά της Λεμεσού και στα διεθνή χωρικά ύδατα έχει αγκυροβολήσει από το βράδυ της Παρασκευής (23/2 ) το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, SAIPEM 12000 .

Μετά τα όσα έγιναν εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις απειλές από τα πολεμικά τουρκικά πλοία που απειλούσαν ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του προς στον στόχο "Σουπιά", το SAIPEM 12000, εγκατέλειψε την προσπάθειά του και κατευθύνθηκε 18 μίλια ανοιχτά της Λεμεσού, ενώ το ΡΙΚ, αναφέρει ότι το σκάφος δεν θα προσεγγίσει το αγκυροβόλιο Λεμεσού και θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι την αναχώρηση του για το Μαρόκο.

Δίπλα του έχει αγκυροβολήσει το υποστηρικτικό σκάφος VOS Prudence, που συνόδευε το γεωτρύπανο όλο αυτό το διάστημα.

Ο Αναστασιάδης παρουσίασε οπτικό υλικό

πρόεδρος Αναστασιάδης

Αναφορικά με την χθεσινή εξέλιξη, κατά την οποία το γεωτρύπανο εμποδίστηκε από τουρκικά πλοία να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ο παρουσίασε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. οπτικό υλικό με τις προκλήσεις των Τούρκων στους ευρωπαίους ηγέτες.

Σήκωσε άγκυρα το Saipem 12 000 για Σουπιά

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα»

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής πως «υπήρξε ξεκάθαρη, συλλογική και αποφασιστική αντίδραση από τα κράτη-μέλη για τις παράνομες και πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στο Αιγαίο».

Είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε ο Β. Παπαδόπουλος στο ΡΙΚ, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, θεωρούν ότι οι τουρκικές ενέργειες «δεν στρέφονται μόνον εναντίον της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την αποχώρηση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος συμφώνησε ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, αλλά αυτό, επισήμανε, «δεν θα εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα» και μάλιστα, όπως προσέθεσε, τις επόμενες μέρες θα εντατικοποιηθεί.

Τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο και ονοματολογικό συζητά ο Αλ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Ακιντζί: Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους

Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί

Ο δήλωσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να καλλιεργήσουν μια νέα αντίληψη διαμοιρασμού, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο μέλλον».

Ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι συνεχίζεται η «εποικοδομητική στάση» της τουρκοκυπριακής πλευράς για «ένα ισότιμο και δίκαιο νέο μέλλον, στο οποίο θα είναι όλοι κερδισμένοι» και είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι «θα συνεχίσουν την αποφασιστικότητά τους και δεν θα παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους».

Υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν «τις μονομερείς τους ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτό προκαλεί εντάσεις».