Νέα σοβαρή κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις

Κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφεραν πως ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος αρνήθηκε να τους χορηγήσει βίζα - Εξηγήσεις έχει ζητήσει η Μόσχα από την ελληνική πρεσβεία
Ενημερώθηκε: 09/08/18 - 22:39

Νέα επεισόδια στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών και τα αντίποινα της Μόσχας

Πλέον, η Μόσχα επανέρχεται και ζητά εξηγήσεις από την Ελλάδα για την άρνηση χορήγησης βίζας σε κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετά από αναφορές των τελευταίων, ότι ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος τους είχε αρνηθεί τη χορήγηση βίζας, χωρίς άλλες εξηγήσεις.

«Έχουμε στείλει τη σχετική επισήμανση στην Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, ζητώντας να σχολιάσει σχετικά με την κατάσταση, είτε να επιβεβαιώσει είτε να απορρίψει (σ.σ. την πληροφορία)… Αναμένουμε αντίδραση από την ελληνική πλευρά», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, ενώ τόνισε  πως οποιαδήποτε διάκριση στις εκδόσεις βίζας είναι απαράδεκτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ 

 

«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πάντα στενά την κατάσταση γύρω από τις εκδόσεις βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Ασφαλώς, οποιαδήποτε διάκριση όσον αφορά στην έκδοση κάποιας βίζας, είτε έχει να κάνει με τη χώρα, είτε με το επάγγελμα είτε με τη θρησκεία, είναι απαράδεκτη».

Στο κόκκινο οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

Η αρχή έγινε με τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών της πρεσβείας στην Αθήνα και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα ακόμη δύο Ρώσων αξιωματούχων.

Εν συνεχεία, η Μόσχα απάντησε, έχοντας προειδοποιήσει από πριν ότι θα υπάρξουν αντίποινα κι έτσι ,με εντολή του Σεργκέι Λαβρόφ, απελάθηκαν ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας και ο υπεύθυνος επικοινωνιών. Παράλληλα, την είσοδο στη Ρωσία απαγόρευσαν στον Γιώργου Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά.
 
Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στον Έλληνα πρέσβη της Μόσχας, Ανδρέα Φρυγανά, ο οποίος κλήθηκε από το ρωσικό ΥΠΕΞ για να δώσει εξηγήσεις για τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων. Εκείνος, από την πλευρά του, παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υποβάλλοντας υπόμνημα.

Παραμένει άγνωστο το πού θα οδηγήσει αυτή η κόντρα...