Οι επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι (ΒΙΝΤΕΟ)

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Κένεντι; Οι επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος τον σκότωσε (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 22/11/18 - 01:20

Η δολοφονία του Τζον Κένεντι έχει προκαλέσει κύμα θεωριών συνωμοσίας για τα κίνητρα και τους δράστες. Το γεγονός ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ είχε αρνηθεί την ενοχή του και οι «αποδείξεις» μετά τις πρώτες έρευνες μετατράπηκαν σε «ενδείξεις» και μάλιστα όχι ιδιαίτερα πειστικές. Για την αστυνομία του Ντάλας, όμως, η οποία είχε ερευνήσει τη διαλεύκανση της δολοφονίας, ο φάκελος Κένεντι έκλεισε με ένοχο τον Όσβαλντ.

Πολλά στοιχεία παραμένουν αμφιλεγόμενα, ενώ η Επιτροπή Γουόρεν, η οποία θα ερευνούσε ανεξάρτητα και διεξοδικά την όλη υπόθεση (τον σχηματισμό της οποίας διέταξε ο διάδοχος του Κένεντι, Λίντον Τζόνσον και είχε ως επικεφαλής τον προέδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου), παρέδωσε το πόρισμά της, (έκτασης 26 τόμων), το 1964, αλλά το πόρισμα δεν ικανοποίησε σχεδόν κανέναν.

Η δολοφονία του προέδρου έγινε στις 12: 30 στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας και είχε προκαλέσει ένα έντονο κύμα ανησυχίας και ανασφάλειας, για τους πολίτες, που είδαν τον καλά προστατευόμενο Κένεντι να πέφτει νεκρός σε ζωντανή μετάδοση:

Έτσι από τότε οι θεωρίες ποικίλλουν για το ποιος κρυβόταν πίσω από τον Όσβαλντ. Δείτε τις πλέον επικρατέστερες:

H CIA

Η CIA θεωρήθηκε ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία του Τζ. Κένεντι, εξαιτίας τω αποφάσεων του προέδρου για αλλαγές που την αφορούσαν. Έτσι, η CIA και οι υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το FBI και το Πεντάγωνο, εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας. Κατά τη συγκεκριμένη θεωρία, η CIA ήθελε να εκδικηθεί τον Κένεντι για την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, παράλληλα η μυστική υπηρεσία, φοβόταν την πιθανότητα αποδυνάμωσης προς όφελος του Πενταγώνου.

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Κένεντι; Οι επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος τον σκότωσε (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Μαφία

Η δεύτερη θεωρία συνωμοσίας θέλει η Μαφία πίσω από τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι. Όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας, τα αφεντικά της μαφίας φέρεται να εξοργίστηκαν με τον Κένεντι όταν το FBI έβαλε στο στόχαστρο το οργανωμένο έγκλημα υπό την ηγεσία του αδελφού του JFK, του τότε Γενικού Εισαγγελέα Ρόμπερτ Κένεντι. Έτσι, οι "νονοί" έστειλαν τον Τζακ Ρούμπι να δολοφονήσει τον εκτελεστή του JFK, Οσβαλντ προκειμένου να μη γίνει γνωστή η συνωμοσία.

Η KGB

Η τρίτη θεωρία επικεντρώνεται στον μεγαλύτερο εχθρό των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, και αυτός δεν είναι άλλος από την Σοβιετική Ένωση. Κάπως έτσι, οι ψυχροπολεμικές εντάσεις της εποχής οδήγησαν κάποιους στο συμπέρασμα ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν τη δολοφονία του Κένεντι. Ο δράστης Οσβαλντ είχε περάσει δύο χρόνια στην τότε Σοβιετική Ένωση, είχε Ρωσίδα σύζυγο και δεσμούς με σοβιετικούς διπλωμάτες. Μέχρι και σήμερα κυκλοφορεί αυτό το σενάριο που θέλει την KGB να στρατολόγησε τον Όσβαλντ και να τον έβαλε να σκοτώσει τον Κένεντι.

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Κένεντι; Οι επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος τον σκότωσε (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον

Η επόμενη δημοφιλής θεωρία θέλει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, πίσω από τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο ο Λίντον Τζόνσον, αντιπρόεδρος του Κένεντι, ήθελε να ανατρέψει τον πρόεδρο για να αναλάβει την εξουσία ο ίδιος. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον ήθελε να αποκρύψει ένα σκάνδαλο διαφθοράς ή ότι μεγιστάνες της βιομηχανίας τον πλήρωσαν για να δολοφονήσει τον Κένεντι γιατί θεωρούσαν ότι θα εκπροσωπούσε καλύτερα από τον Κένεντι τα συμφέροντά τους. Έτσι, έφτασαν στο συμπέρασμα πως επειδή τον συνόδεψε στο Τέξας και ο ίδιος επιβιβαζόταν σε άλλη λιμουζίνα από του Κένεντι, ήταν εκείνος που διέταξε να τον σκοτώσουν.

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Κένεντι; Οι επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος τον σκότωσε (ΒΙΝΤΕΟ)

Δυο εκτελεστές

Μια από τις πιο διάσημες ιδέες που επικρατούν σχετικά με τη δολοφονία του Τζ. Κένεντι είναι αυτή της ύπαρξης δεύτερου εκτελεστή. Κατά τη συγκεκριμένη θεωρία ο δεύτερος εκτελεστής κρυβόταν κάπου ψηλά, με τους περισσότερους από τους υποστηρικτές της να ισχυρίζονται πως εμφανίστηκαν "ύποπτες σκιές, σιλουέτες υποτιθέμενων εκτελεστών και η παρουσία καπνού που εμφανίζονται σε φωτογραφίες και βίντεο ενισχύουν εδώ και χρόνια την υποψία ότι υπήρχε και δεύτερος εκτελεστής πέραν του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ. Ηχογραφήσεις λέγεται ότι αποδεικνύουν πως, πέραν των τριών πυροβολισμών από το τουφέκι του Οσβαλντ, υπήρξε και ένας τέταρτος. Ο τέταρτος πυροβολισμός λέγεται ότι ακούστηκε από ψηλά, από τον δρόμο όπου δολοφονήθηκε ο Κένεντι.

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Κένεντι; Οι επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος τον σκότωσε (ΒΙΝΤΕΟ)

Κουβανοί ή το Συνδικάτο των Οδηγών Φορτηγών

Δύο άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι οι σχεδιαστές της δολοφονίας ήταν ακροδεξιοί Κουβανοί εξόριστοι ή το Τίμστερς Γιούνιον, ένα ανεξέλεγκτο και εγκληματικό συνδικάτο οδηγών φορτηγών.

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Κένεντι; Οι επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος τον σκότωσε (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο άνθρωπος με την ομπρέλα

Η τελευταία από τις επικρατέστερες ιδέες για τη δολοφονία του Κένεντι αναφέρεται σ' έναν άνθρωπο, ο οποίος δολοφόνησε τον πρόεδρο με την ομπρέλα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, η ομπρέλα ήταν στην πραγματικότητα όπλο, "βγαλμένο" από ταινία του πράκτορα 007. Έτσι, ο πραγματικός δολοφόνος πέρασε απαρατήρητος και κατάφερε να πυροβολήσει τον Κένεντι στον λαιμό. Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970' η θεωρία καταρρίφθηκε.