Στο Καστελόριζο στέλνει το Barbaros ο Ερντογάν

 
Στο Καστελόριζο στέλνει το Barbaros ο Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 11/12/18 - 11:00

H Τουρκία σε μια σαφή προσπάθεια πρόκλησης της Ελλάδας και της Κύπρου εξέδωσε χθες το βράδυ NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες όχι μόνο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου.

Με την NAVTEX 1291/18 οι Τουρκικές Αρχές αναγγέλλουν την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το Barbaros και τα συνοδευτικά σκάφη Tanux-1 και Apollo Moon για το διάστημα 10-13 Δεκεμβρίου στις περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη και επικαλύπτουν την Κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αυτή η επικάλυψη μάλιστα αφορά τις περιοχές για τις οποίες είχε εκδώσει παράνομες άδειες ερευνών για την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ το 2012.

Η Τουρκία επιλέγει να προχωρήσει σε αυτή την σοβαρή πρόκληση, την παραμονή της έναρξης στην Ουάσιγκτον του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ με την συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο και του ΑΝΥΠΕΞ, Γιώργου Κατρουγκαλου και ενώ επίκειται η πολύ σημαντική Τριμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ στις 20 Δεκεμβρίου στην Βηθεσδά του Ισραήλ, όπου επρόκειτο να παραστεί και εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

«Καμία υποχώρηση στα συμφέροντά μάς σε Κύπρο και Αιγαίο» διαμηνύει η Αγκυρα

«Η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση από τα συμφέροντά της για τους υδρογονάνθρακες, ούτε στην Κύπρο, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό του 2019, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε: «Οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψουμε βήματα που προσπαθεί να κάνει εναντίον της χώρας μας και των τουρκοκυπρίων η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας, οι οποίοι είναι κακομαθημένοι από την ΕΕ».

«Σε αυτό το θέμα, μαζί με την αποφασιστικότητα μας, τις διπλωματικές μας προσπάθειες δείχνουμε και τη στρατιωτική μας δύναμη και την πολιτική μας στην ενέργεια», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζονται οι λεπτομερείς σεισμικές έρευνες με τα εθνικά πλοία. «Μετά από αυτές τις σεισμικές έρευνες χρησιμοποιούμε το εθνικό μας γεωτρύπανο, τον Πορθητή, που παραλάβαμε στις 30 Οκτωβρίου 1917, για γεωτρήσεις στα ρηχά και βαθιά θαλάσσια νερά. Μετά τον Πορθητή θα συμπεριληφθεί στο νηολόγιό μας και το δεύτερο γεωτρύπανό μας στις αρχές του 2019», ανέφερε.

Πηγές: Νέα Σελίδα / Καθημερινή