Τύμπανα πολέμου στα Βαλκάνια - Η Σερβία απειλεί το Κόσοβο με εισβολή

Τύμπανα πολέμου στα Βαλκάνια - Οι Σέρβοι απειλούν το Κόσοβο με εισβολή
Ενημερώθηκε: 05/12/18 - 18:33

Για μια ακόμα φορά η γνωστή «μπαρουταποθήκη της Ευρώπης», κινδυνεύει με νέα ανάφλεξη, λόγω της έντονης κλιμάκωσης μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου, με τον Έντι Ράμα, να «σιγοντάρει» την κρίση και να τάζει στον φτωχό λαό του, τη «Μεγάλη Αλβανία»

Ενδεχόμενη δημιουργία τακτικού στρατού από το Κόσοβο θα μπορούσε να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση από το Βελιγράδι προειδοποίησε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, σύμφωνα με το ant1news.gr. Τύμπανα 

Η δήλωση της Μπρνάμπιτς κλιμακώνει, περαιτέρω, την ένταση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, μετά και την επιβολή δασμών σε σερβικά προϊόντα, ως αντίποινα στην απόρριψη του αιτήματος του Κοσόβου να ενταχθεί στην Interpol. Εξαιτίας των δασμών, η Σερβία χάνει περίπου 42 εκατ. ευρώ το μήνα.

Στις 14 Δεκεμβρίου θα ψηφιστεί στο κοσοβάρικο κοινοβούλιο νόμος για τη μετατροπή των δυνάμεων ασφαλείας της αυτόνομης επαρχίας σε κανονικό στρατό, ο οποίος, κατά τους Σέρβους, ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθεί για διώξεις εναντίον της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο.

Η Άνα Μπρνάμπιτς τόνισε ότι «ελπίζει πως η Σερβία δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τον στρατό της, αλλά δυστυχώς αυτή είναι μία από τις λύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι», αν περάσει ο νόμος στο Κόσοβο.

Κάλεσε, μάλιστα, την αλβανική κυβέρνηση στην Πρίστινα να «έρθει στα λογικά της», υποστηρίζοντας ότι «δεν θα κάτσουμε να βλέπουμε χωρίς να αντιδρούμε εθνοκάθαρση εις βάρος των Σέρβων στα Βαλκάνια».

Αν και το Κόσοβο έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του το 2008, η Σερβία, η Ρωσία και συμμαχικές τους χώρες δεν το έχουν αναγνωρίσει.