Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και πρόσκληση Σι Τζινπίνγκ στον Πούτιν να επισκεφτεί την Κίνα

 
putin xi jinping

Ενημερώθηκε: 21/03/23 - 11:40

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ότι προσκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί φέτος την Κίνα, σε μια ένδειξη των δεσμών που ενώνουν τις δύο χώρες εν μέσω έντασης με τη Δύση.

«Χθες, προσκάλεσα τον πρόεδρο Πούτιν να έλθει στην Κίνα φέτος, όταν μπορέσει», δήλωσε ο Σι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι ο Κινέζος πρόεδρος έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο τη Δευτέρα από τον Ρώσο ομόλογό του, σε μια επίσκεψη που έχει δημιουργήσει πλείστες όσες προσδοκίες για τη ρωσική πλευρά και ισάριθμες ανησυχίες στη Δύση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσε «αγαπημένο φίλο» τον Σι Τζινπίνγκ, με τον Κινέζο πρόεδρο, ανταποδίδοντας τον χαρακτηρισμό, να τονίζει ότι Κίνα και Ρωσία οφείλουν να έχουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους. Εξάλλου, μία από τις πρώτες δηλώσεις του Σι, πατώντας το πόδι του σε ρωσικό έδαφος, ήταν ότι αναμένει εμβάθυνση των ήδη στενών σχέσεων Μόσχας-Πεκίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε στο Κινέζο ομόλογό του ότι έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις του Πεκίνου για ειρήνευση στην Ουκρανία και ότι, μάλιστα, τις έχει δει με τον δέοντα σεβασμό.

Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ως οικοδεσπότης, δήλωσε ότι «κάπως ζηλεύει» την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του κράτους. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό απ’ ό,τι σε πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ως απάντηση, ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι γνωρίζει ότι το 2024 είναι εκλογική χρονιά για τη Ρωσία και ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Ρώσος πρόεδρος απολαύει της στήριξης της ρωσικού λαού.

«Χάρη στην ισχυρή ηγεσία σας, η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίτευξη της ευημερίας της χώρας τα τελευταία χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι ο ρωσικός λαός θα υποστηρίξει σθεναρά τις καλές σας προσπάθειες».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ