Η Νότια Αφρική «εξέφρασε τις ανησυχίες της» στις ΗΠΑ, αφού αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να φτάσουν οι πρώτοι Αφρικάνερ, απόγονοι των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων, στους οποίους ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόσφερε άσυλο επειδή υποστηρίζει ότι «διώκονται στη χώρα τους».
«Οι ισχυρισμοί περί διακρίσεων είναι αβάσιμοι», διαβεβαίωσε η Πρετόρια, σημειώνοντας ωστόσο ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει τους Νοτιοαφρικανούς που θέλουν να φύγουν από τη χώρα.
Τον Φεβρουάριο ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα στο οποίο αναφέρεται ότι «οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη μετεγκατάσταση των προσφύγων Αφρικάνερ». Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι στη Νότια Αφρική διαπράττεται «γενοκτονία». «Παίρνουν τη γη των λευκών αγροτών, μετά τους σκοτώνουν, τους ίδιους και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει ποτέ κάποια απόδειξη που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του.
Μέσω διπλωματικών διαύλων η Νότια Αφρική είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία της για τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ άρχισαν ήδη να εξετάζουν τις περιπτώσεις υποτιθέμενων προσφύγων και να εγκαθιστούν Νοτιοαφρικανούς πολίτες στις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ, οι New York Times και το NPR μετέδωσαν την Πέμπτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα υποδεχθεί τη Δευτέρα, αν όλα πάνε καλά, «δεκάδες Αφρικάνερ».
Μέχρι σήμερα, 54 άνθρωποι έχουν λάβει καθεστώς πρόσφυγα. Ωστόσο, το Εμπορικό Επιμελητήριο Νότιας Αφρικής στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί επικοινώνησαν μαζί του ζητώντας πληροφορίες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.
Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για να αποκτήσει κανείς καθεστώς πρόσφυγα δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ από την αμερικανική κυβέρνηση.
Η λευκή μειονότητα της Νότιας Αφρικής αντιπροσωπεύει το 7% του πληθυσμού αλλά κατείχε το 72% των αγροτικών εκτάσεων το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Αυτό είναι η «κληρονομιά» της πολιτικής απαλλοτριώσεων σε βάρος του μαύρου πληθυσμού κατά την εποχή της αποικιοκρατίας και στη συνέχεια του απαρτχάιντ. Οι Αφρικάνερ, απόγονοι των Ολλανδών αποίκων που έφτασαν στην περιοχή πριν από τρεις αιώνες, αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των λευκών κατοίκων της χώρας. Από αυτούς προήλθαν οι πολιτικοί ηγέτες που εφάρμοσαν το απαρτχάιντ, το σύστημα του φυλετικού διαχωρισμού που στέρησε από τους μαύρους τα δικαιώματά τους μέχρι την κατάργησή του, το 1994.