Απαγόρευση πτήσεων από τη Georgian Airways στην πρόεδρο της Γεωργίας λόγω αρνητικών σχολίων για τη Ρωσία

 
Απαγόρευση πτήσεων από τη Georgian Airways στην πρόεδρο της Γεωργίας λόγω αρνητικών σχολίων για τη Ρωσία

Ενημερώθηκε: 21/05/23 - 13:19

Ο ιδρυτής του εθνικού αερομεταφορέα τηςΓεωργίας, της Georgian Airways, απαγόρευσε στην πρόεδρο της χώρας να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της έπειτα από δηλώσεις της ότι θα μποϊκοτάρει την αεροπορική εταιρεία γιατί άρχισε εκ νέου πτήσεις προς τη Ρωσία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεωνTASS.

Αυτό τον μήνα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αίρει την τετραετή απαγόρευση απευθείας πτήσεων με τη Γεωργία και την δεκαετή προϋπόθεση για έκδοση βίζας σε Γεωργιανούς που ταξιδεύουν προς τη Ρωσία.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι έκανε έκκληση προς τις γεωργιανές αρχές να αποτρέψουν τη ρωσική πρωτοβουλία, ένα αίτημα που εκείνες αγνόησαν.

Ο Τάμαζ Γκαϊασβίλι, ο ιδρυτής της ιδιωτικής εταιρείας Georgian Airways, δήλωσε σύμφωνα με το TASS, ότι η Ζουραμπισβίλι είναι πλέον “ανεπιθύμητο πρόσωπο” και θα απαγορεύεται να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της εταιρείας μέχρι να “ζητήσει συγγνώμη από τον γεωργιανό λαό”.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη άμεση αντίδραση από την Ζουραμπισβίλι.

Παρότι γεωργιανοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν την επανέναρξη των πτήσεων, κάποιοι Γεωργιανοί που επιθυμούν να αποστασιοποιηθεί η χώρα τους από τη Μόσχα προς όφελος της ΕΕ διαδήλωσαν σήμερα κατά της απόφασης στο κέντρο της πρωτεύουσας Τμπιλίσι.

Πολλοί Γεωργιανοί αντιτίθενται στην επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα, η οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας μετά τον πόλεμο με τη Γεωργία το 2008. Στις δύο επαρχίες σταθμεύουν χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα και η Ρωσία τους παρέχει σημαντική οικονομική βοήθεια.

Άλλοι Γεωργιανοί είναι περισσότερο ανοιχτοί στην ιδέα ωστόσο και η γεωργιανή κυβέρνηση εργάζεται τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση των δεσμών της με τη Μόσχα αρνούμενη να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του πολέμου με την Ουκρανία.

Η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι, ο ρόλος της οποίας είναι κυρίως εθιμοτυπικός και οι σχέσεις της με την κυβέρνηση τεταμένες, έχει προειδοποιήσει ότι η ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την φιλοδοξία της χώρας να ενταχθεί μια μέρα στην ΕΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ