Βέλγιο: Διακριτό έγκλημα η γυναικοκτονία

 
γυναικοκτονια

Ενημερώθηκε: 01/11/22 - 19:33

Μετά από μια νέα υπόθεση γυναικοκτονίας στο Βέλγιο την περασμένη Πέμπτη, η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η γυναικοκτονία θα λάβει ειδική σήμανση στο ποινικό δίκαιο.

Την Παρασκευή (28 Οκτωβρίου), η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο νόμου-πλαισίου που ορίζει επίσημα τη γυναικοκτονία. Διακρίνει μεταξύ διαφόρων μορφών γυναικοκτονίας (προσωπικές, μη προσωπικές και έμμεσες γυναικοκτονίες, καθώς και ανθρωποκτονίες με βάση το φύλο) και ορίζει επίσης διάφορες μορφές βίας που μπορεί να προηγούνται αυτού του είδους εγκλήματος, όπως η σεξουαλική ή ψυχολογική βία.

Ο μελλοντικός νόμος θα επιτρέπει επίσης τη συλλογή στατιστικών στοιχείων. Προκειμένου να αξιολογηθεί η έκταση του ζητήματος και τα χαρακτηριστικά του, θα δημοσιεύεται ετήσια έκθεση. Θα πρέπει να περιέχει τα κύρια στατιστικά στοιχεία, τα χαρακτηριστικά των θυμάτων και των εγκληματιών, καθώς και τη σχέση μεταξύ του θύματος και του εγκληματία.

Κάθε δύο χρόνια θα πραγματοποιείται επίσης μελέτη και μια διεπιστημονική επιτροπή θα αναλύει το ζήτημα προκειμένου να εντοπίζει τις ελλείψεις και να διατυπώνει συστάσεις προς την κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο προτεινόμενος νόμος προβλέπει την εκπαίδευση της αστυνομίας και των δικαστών σχετικά με το θέμα.

Προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ένα θύμα ή η επικινδυνότητα των εγκληματιών, η αστυνομία και η δικαιοσύνη θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα εργαλείο αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνου κατά τη διάρκεια της έρευνας, «μια διαδικασία που είναι σχεδόν μοναδική στον κόσμο», σύμφωνα με την υφυπουργό Ισότητας των Φύλων Σάρα Σλίτς.

Ο γενικός στόχος είναι να βελτιωθούν τα δικαιώματα και η προστασία των θυμάτων γυναικοκτονιών, ανακοίνωσε η ίδια το Σάββατο (29 Οκτωβρίου).

Στο Βέλγιο έχουν διαπραχθεί φέτος τουλάχιστον 19 γυναικοκτονίες. Η πιο πρόσφατη σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με διάφορα βελγικά μέσα ενημέρωσης, το θύμα, μια 23χρονη Ισπανίδα, βρέθηκε μαχαιρωμένη μέχρι θανάτου σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες. Ο πρώην της, ένας 24χρονος Ισπανός, ήρθε στο Βέλγιο για να προσπαθήσει να την πείσει να επιστρέψει μαζί του. Στη συνέχεια τη μαχαίρωσε αρκετές φορές πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από το παράθυρο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και συνελήφθη.

Λόγω της έλλειψης επίσημων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των γυναικοκτονιών, η κοινωνία των πολιτών ανέλαβε την καταγραφή αυτών των εγκλημάτων με βάση άρθρα που δημοσιεύονταν στα ειδησεογραφικά μέσα.

Σύμφωνα με το StopFeminicide, έναν ιστότοπο αφιερωμένο στις γυναικοκτονίες στο Βέλγιο, υπήρξαν τουλάχιστον 22 γυναικοκτονίες το 2021, 27 το 2020, 24 το 2019, 39 το 2018 και 43 το 2017. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί θεωρούνται υποεκτιμημένοι.

Η Ανίκα Ογιάλα, υπεύθυνη εκστρατείας για τα δικαιώματα και τη δημοκρατία των Πρασίνων/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχολίασε την ανακοίνωση σχετικά με την πρόταση νόμου του Βελγίου : «Με επικεφαλής την υφυπουργό των Πρασίνων Σάρα Σλιτς, το Βέλγιο μόλις έγραψε ιστορία, καθώς είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προτείνει νόμο κατά των γυναικοκτονιών! Πρόκειται για μια τεράστια νίκη για την κοινωνία των πολιτών, τις οικογένειες των θυμάτων και τις φεμινίστριες σε όλη την Ευρώπη».

Η Βελγίδα υφυπουργός απάντησε ότι πρόκειται για «μια ορθή απάντηση στα πολυάριθμα αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών, αξιοποιώντας τις προσπάθειές της» καθώς και για «ένα μεγάλο βήμα προς τον τερματισμό των γυναικοκτονιών».

Ελπίζει επίσης ότι το Βέλγιο μπορεί να αποτελέσει «έμπνευση για άλλα κράτη μέλη», παρόλο που η γυναικοκτονία είχε ήδη συμπεριληφθεί στους ποινικούς κώδικες της Ισπανίας (2004) και της Ιταλίας (2013).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ