Brexit: «Μεγάλη απόσταση» μεταξύ των δύο πλευρών - Παράτασηγια τις συνομιλίες μέχρι την Κυριακή

 
Brexit: «Μεγάλη απόσταση» μεταξύ των δύο πλευρών - Παράτασηγια τις συνομιλίες μέχρι την Κυριακή

Ενημερώθηκε: 10/12/20 - 07:22

Δεν οδήγησε σε συμφωνία η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες όπου χθες συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μια τελευταία προσπάθεια για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης μίλησε για «μεγάλη απόσταση» μεταξύ των δύο πλευρών, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δόθηκε παράταση για τις συνομιλίες μέχρι την Κυριακή.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές είναι ακόμη «μακριά».

Οι συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, και του ομόλογόυ του από το Ηνωμένο Βασίλειο, Ντέιβιντ Φροστ θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες. Οι δύο διαπραγματευτές παρευρέθηκαν επίσης στο τρίωρο δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών.

Να σημειωθεί ότι ο χρόνος στενεύει καθώς οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οπότε και λήγει η μεταβατική περίοδος με τη Βρετανία να ετοιμάζεται να αποχωρήσει οριστικά από την Ε.Ε. με το νέο έτος.

Οι βασικές διαφωνίες αφορούν το δικαίωμα αλιείας, τον δίκαιο ανταγωνισμό και τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχεται η εμπορική συμφωνία.

Τα τρία κρίσιμα σημεία διαφωνίας

Στις διαπραγματεύσεις τρία ακανθώδη σημεία συνεχίζουν να χωρίζουν τις δύο πλευρές: Ο δίκαιος ανταγωνισμός, ο έλεγχος της εμπορικής συμφωνίας και το δικαίωμα αλιείας. Τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κάποια αχτίδα ελπίδας για μία συμφωνία φάνταζε στον ορίζοντα. Αλλά η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλες χώρες έβαλαν εμπόδια. Το Παρίσι προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να γίνονται υπερβολικές παραχωρήσεις, για τις οποίες θα μετάνιωνε κανείς εκ των υστέρων σε περίπτωση που η Βρετανία απομακρύνονταν συνεχώς από την κοινοτική νομοθεσία. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται ο πραγματικός πυρήνας της διαμάχης: Η κυβέρνηση του Λονδίνου συνεχώς τονίζει ότι ο πραγματικός στόχος του Brexit είναι πλήρης ελευθερία και ανεξαρτησία. Η Βρετανία θέλει να έχει την πλήρη ελευθερία κινήσεων για να θέτει δικούς της κανόνες. Εμπειρογνώμονες, όπως ο Ντέιβιντ Χένιγκ από το UK trade policy project, κάνουν σαφές ότι από σύγχρονες εμπορικές συμφωνίες που ορίζουν κανόνες για τις εμπορικές σχέσεις δύο ή τριών κρατών, αυτόματα πηγάζουν περιορισμοί στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Υπό αυτήν την έννοια συνιστά βασικό σφάλμα της βρετανικής κυβέρνησης να μην αναγνωρίζει μια πραγματικότητα.

Η δεύτερη κρίσιμη διαφωνία αφορά στον έλεγχο τήρησης της συμφωνίας. Η ΕΕ επιθυμεί να έχει στη διάθεσή της «αιχμηρά όπλα» σε περίπτωση που οι Βρετανοί παραβιάσουν τους όρους της εμπορικής συμφωνίας. Σε αυτήν την περίπτωση ζητούν άμεση επιβολή δασμών κι άλλων νομικών κυρώσεων. Η βρετανική πλευρά απορρίπτει μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο. Το τρίτο δυσεπίλυτο σημείο είναι το δικαίωμα αλιείας στο στενό της Μάγχης. Πόση πρόσβαση θα έχουν οι ευρωπαίοι ψαράδες στο βρετανικό θαλάσσιο χώρο; Πόση διάρκεια θα έχουν τυχόν μεταβατικά διαστήματα και πώς θα διαμορφωθούν οι ποσοστώσεις για ορισμένα είδη ψαριών; Αυτά είναι τα κύρια ερωτήματα.