Βrexit: Ξέφυγε ο Μπόρις Τζόνσον - Είπε «κότα» τον Κόρμπιν

boris
Ενημερώθηκε: 04/09/19 - 23:32

Σκηνές απείορυ κάλους διαδραματίζονται στο βρετανικό κοινοβούλιο με αφορμή το Brexit. Σκληρή επίθεση με βαριές κουβέντες του Μπόρις Τζόνσον στον Τζέρεμι Κόρμπιν. Τον αποκάλεσε «κότα ξεπουπουλιασμένη» ενώ ζαρακτήρισε “σκ**α” την οικονομική πολιτική του Εργατικού Κόμματος.

Το είπε και το έκανε ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος προκάλεσε σήμερα τον ηγέτη των Εργατικών σε πρόωρες εκλογές με φόντο το Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τον αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να συμφωνήσει στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου και χαρακτήρισε «νομοσχέδιο παράδοσης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σχέδιο της αντιπολίτευσης για να προληφθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου και υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας, αυτό είναι το ‘νομοσχέδιο παράδοσης’ που προτείνεται αυτή τη στιγμή από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

«Καλώ τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να επιβεβαιώσει, όταν λάβει τον λόγο, πως, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο παράδοσης, θα επιτρέψει στον λαό αυτής της χώρας να εκφράσει την άποψή του γι’ αυτά που (ο Κόρμπιν) προτείνει να παραδοθούν στο όνομά του, με διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου».

Στο βρετανικό κοινοβούλιο ακούστηκαν βαριές εκφράσεις με τον Μπόρις Τζόνσον να αποκαλεί “κότα” τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν και να τον προκαλεί με πρόωρες εκλογές για το θέμα του Brexit.  Ο Βρετανός πρωθυπουργός όμως δεν σταμάτησε εκεί αλλά επιτέθηκε και στο Εργατικό Κόμμα γενικότερα, λέγοντας πως η οικονομική πολιτική του είναι “σκ**α”.

Πάντως νωρίτερα ο Κόρμπιν είχε ξεκαθαρίσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν θα πέσει «στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον» και δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέχρι να πειστεί ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Κόρμπιν, ο οποίος δηλώνει πως θέλει νέες εκλογές, είχε σειρά συναντήσεων με αντιπολιτευόμενα κόμματα σε μια προσπάθεια να ματαιώσει αυτό που πολλά εξ αυτών θεωρούν επιδίωξη του πρωθυπουργού Τζόνσον να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία.

«Ο Τζέρεμι έκανε σαφές πως το Εργατικό κόμμα θέλει γενικές εκλογές και σύντομα, όμως δεν θα πέσουμε στην παγίδα του Μπόρις Τζόνσον», ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση που εξέδωσε.

«Είπε πως το Εργατικό κόμμα δεν θα υποστηρίξει την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών μέχρι να πειστούμε πως η απειλή της μη συμφωνίας έχει εκλείψει».

Ο Τζόνσον χάνει τον έλεγχο»

Χθες, ο πρωθυπουργός υπέστη ταπεινωτική ήττα στην Βουλή των Κοινοτήτων όταν η πλειοψηφία των βουλευτών, ανάμεσά τους και αντάρτες των Τόρις, ψήφισαν τροπολογία που τους επιτρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, την οποία κανονικά διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

Χάρη στην απόφαση αυτή, οι διαφωνούντες μπορούν να παρουσιάσουν σήμερα νομοσχέδιο, το οποίο, αν εγκριθεί, θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση νέα παράταση του Brexit μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020, για την περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες τις προσεχείς λίγες εβδομάδες.

Η ταπείνωση έγινε ακόμη μεγαλύτερη για τον Μπόρις Τζόνσον που είδε 21 βουλευτές του κόμματός του να τον αψηφούν και να ψηφίζουν μαζί με τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης. Μεταξύ των ανταρτών των Τόρις είναι ο Νίκολας Σόουμς, εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. Οι πιστοί στον Τζόνσον Τόρις έχουν δεσμσευθεί για την διαγραφή των ανταρτών από το Συντηρητικό Κόμμα.

Σήμερα το πρωί, στα κύρια άρθρα των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων αναφέρεται ότι ο Μπορις Τζόνσον «έχασε τον έλεγχο» «Ο πρωθυπουργός έχασε ιστορική ψηφοφορία», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times, ενώ η ευρωφοβική Daily Express γράφει ότι το κοινοβούλιο «παραδόθηκε απέναντι στην ΕΕ», κάνοντας λόγο για «μία ακόμη επονείδιστη ημέρα μίας υποτιθέμενης δημοκρατίας».

Κατά το δημοψήφισμα του 2016, οι Βρετανοί ψήφισαν κατά 52% υπέρ ενός διαζυγίου με την ΕΕ, αλλά τρία χρόνια μετά το θέμα διχάζει την βρετανική κοινωνία και διαδήλωση κατά του Brexit οργανώνεται σήμερα το απόγευμα μπροστά από το κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου.

https://www.theguardian.com