Δεν θα μπορούσα να είμαι πρωθυπουργός, δήλωσε ο Τζόνσον (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν θα μπορούσα να είμαι πρωθυπουργός, δήλωσε ο Τζόνσον
Ενημερώθηκε: 30/06/16 - 16:41

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και επικεφαλής της καμπάνιας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή ο νικητής του δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην κούρσα διαδοχής του ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Απαριθμώντας τα καθήκοντα και την αποστολή που περιμένουν τον επόμενο πρωθυπουργό, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «έφθασα στο συμπέρασμα ότι αυτό το πρόσωπο δεν μπορεί να είμαι εγώ». «Αφού συμβουλεύτηκα τους συναδέλφους μου και εξετάζοντας τις συνθήκες στο κοινοβούλιο, έφθασα στο συμπέρασμα ότι αυτό το πρόσωπο δεν μπορεί να είμαι εγώ», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο ανακοινώνοντας κατά γενική έκπληξη ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην κούρσα της διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον.

« Ο ρόλος μου θα είναι να υποστηρίξω με όλες τις δυνάμεις μου την επόμενη συντηρητική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του δημοψηφίσματος και ήταν φαβορί , μαζί με την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι, για τη διαδοχή του Κάμερον στην ηγεσία των Τόρις και στην πρωθυπουργία.
Πέντε πρόσωπα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους, εκτός της Τερέζα Μέι που εμφανίζεται ως η υποψήφια της συναίνεσης: ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, η υποψηφιότητα του οποίου αποτελεί αποδοκιμασία του Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ, η Αντρέα Λίντσομ, στέλεχος της καμπάνιας του Brexit και ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Στίβεν Κραμπ.

Η δραματική και ταπεινωτική παραίτηση του Τζόνσον ήρθε μετά το χτύπημα του Μάικλ Γκοβ, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και συναγωνιστής του Μπόρις, αντί να στηρίξει την υποψηφιότητα του "αρχηγού" του κατάφερε ένα ισχυρό χτύπημα. Στο πλευρό του Γκοβ τάχθηκαν οι Νικ Μπόουλς και Ντόμινικ Ράαμπ, μέχρι πριν από λίγες ώρες υποστηρικτές του Τζόνσον. Υπέρ της υποψηφιότητας της Τερέζα Μέι τάχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Κρις Γκέιλινγκ. 

Ο Μπόρις Τζόνσον κράτησε την "βόμβα" της παραίτησής του για το τέλος της μεγάλης ομιλίας του, στην οποία αναφέρθηκε στα επιτεύματά του ως δήμαρχος του Λονδίνου και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να ατενίσει το λαμπερό μέλλον του εκτός ΕΕ.

Ο Γκοβ υποτίθεται πως θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην καμπάνια του Μπόρις για την ηγεσία των Συντηρητικών. Ο ίδιος μάλιστα είχε ορκιστεί πως δεν θα είναι υποψήφιος, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι θα σφραγίσει την άρνησή του με...αίμα.

Σύμφωνα με φήμες και υπαινιγμούς οι σχέσεις Τζόνσον και Γκοβ ήταν τεταμένες τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα η σύζυγος του Γκοβ σε mail της τονίζει στον σύζυγό της πως πρέπει να έχει "την διαβεβαίωση του Μπόρις για τη μελλοντική του θέση (στην κυβέρνηση) προτού δεσμευτεί ότι θα τον στηρίξει.

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πλέον πως ο Τζόνσον ηγήθηκε της εκστρατείας για το Brexit, μόνο και μόνο για να φτάσει στην Ντάουνινγκ Στριτ και όχι γιατί πραγματικά το πίστευε. Ηδη από την Δευτέρα, οι υποστηρικτές του Brexit έχουν θορυβηθεί εξαιτίας άρθρου του Τζόνσον στο οποίο τόνιζε πως η πρόσβαση στην ενιαία αγορά είναι πιο σημαντική από τη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι καταφέρθηκε εναντίον του Τζόνσον, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν έχει ιδέα για τις εμπειρίες των απλών ανθρώπων". Επίσης επισήμανε πως ο Τζόνσον δεν έχει ιδέα πως να διαπραγματεύεται το παραμικρό.

Η σημερινή υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως αν εκλεγεί θα εγκαταλείψει το στόχο της κυβέρνησης να εξαλείψει το έλλειμμα.