Διακοπές στην Ελλάδα. Και η μετάλλαξη Δ;

Διακοπές στην Ελλάδα. Και η μετάλλαξη Δ;
Ενημερώθηκε: 10/07/21 - 14:31

Στο τουριστικό καλοκαίρι που διανύει η Ελλάδα και στον φόβο για εξάπλωση της μετάλλαξης Δ αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

«Καλοκαίρι, ήλιος, παραλίες, θάλασσα. Όταν οι ταξιδιώτες ακούν αυτές τις λέξεις σκέφτονται τις διακοπές στην Ελλάδα, στην ηπειρωτική χώρα με τα γραφικά της τοπία και τα ειδυλλιακά νησιά. Αλλά είναι εφικτές χαλαρές διακοπές στην Ελλάδα παρά τον κορωνοϊό; Πολλοί ανησυχούν για τη μετάλλαξη Δ, η οποία εξαπλώνεται ολοένα γρηγορότερα» αναφέρει σε ρεπορτάζ της  η Frankfurter Rundschau.

Όπως παρατηρεί αναφορικά με την πορεία της πανδημίας: «Ακριβή στοιχεία για τη μετάλλαξη Δ στην Ελλάδα για την ώρα δεν υπάρχουν. Αυτό οφείλεται στο ότι γίνονται ελάχιστα τεστ ειδικά γι αυτήν. Ωστόσο μεταξύ άλλων έγιναν γνωστές μολύνσεις με μετάλλαξη Δ στο αγαπημένο τουριστικό νησί, την Κρήτη». Το ρεπορτάζ σε άλλο σημείο σημειώνει: «Πολλές περιοχές στην Ελλάδα είχαν κηρυχθεί περιοχές κινδύνου για τον κορωνοϊό στα τέλη του 2020, η κατάσταση όμως είχε εξομαλυνθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες. Πριν από λίγες μόνο εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων, ορισμένα μέτρα αυστηροποιούνται εκ νέου».

SZ: Aνησυχία για νέο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα

Eκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα για την κατάταση της πανδημίας αυτό το καλοκαίρι και στην Süddeutsche Zeitung. Στη SZ μιλά μεταξύ άλλων ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναφέρεται στα γρήγορα βήματα που κλήθηκε να κάνει η Ελλάδα στον τομέα της ψηφιοποίησης εξαιτίας της πανδημίας σημειώνοντας: «Έπρεπε να σχεδιάσουμε τα ψηφιακά μας συστήματα βάσει των αναγκών των πολιτών και όχι βάσει των αναγκών της γραφειοκρατίας. Χωρίς πολυπλοκότητες και με διαφάνεια».

Για τον Πιερρακάκη, όπως λέει, «η πανδημία ήταν καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας». Την ίδια στιγμή όμως «αυτός ο γενναίος νέος κόσμος φτάνει στα όριά του (...) Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται πάλι, προκαλώντας καθυστερήσεις που δεν είχαν υπολογιστεί στην εμβολιαστική εκστρατεία», σημειώνει το ρεπορτάζ αναφέροντας προβλέψεις και εκκλήσεις ειδικών και παραθέτοντας αναλυτικά τα μέτρα που επαναφέρει ή σχεδιάζει εκ νέου η κυβέρνηση, για την οποία σημειώνει: «Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης βρίσκεται στην εξουσία για ακριβώς δύο χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις βλέπουν το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ κατά 13 εκατοστιαίες μονάδες μπροστά από την Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα. Ο Μητσοτάκης χρησιμοποιεί αυτό το προβάδισμα για σαφείς εξαγγελίες» - προς το παρόν αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών και το ζήτημα των μη εμβολιασθέντων.

«Για την Ελλάδα διακυβεύονται πολλά. Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε με πολλές ελπίδες και τώρα υπάρχει φόβος ότι θα μπορούσε να τελειώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο, εάν η μετάλλαξη Δ πυροδοτήσει μια νέα ‘καταιγίδα’ κορονοϊού στο Αιγαίο. Μία στις πέντε θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τον ήλιο και τη θάλασσα», παρατηρεί το ρεπορτάζ.