Διακόπηκε η Σύνοδος Κορυφής-Αδιέξοδο για τα κορυφαία αξιώματα

Διακόπηκε η Σύνοδος Κορυφής-Αδιέξοδο για τα κορυφαία αξιώματα
Ενημερώθηκε: 01/07/19 - 03:11

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ:  Αδιέξοδο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, καθώς δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τα βασικά αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Σύνοδος διακόπηκε προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκ νέου διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και των πολιτικών ομάδων και ομάδων ηγετών.

Όλα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, με πιθανότατη ημερομηνία τη 15η Ιουλίου.

Σοβαρές, ίσως αξεπέραστες ενστάσεις αντιμετωπίζει ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος ουσιαστικά έχει βγεί εκτός «κούρσας», παρά την αποψινή στήριξη του Προέδρου της Ευρωβουλής , Αντόνιο Ταγιάνι.

Η υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς

 

Σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως εκ μέρους των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, φέρεται να έχει προκαλέσει και η προώθηση της υποψηφιότητας του Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης - όπως της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας - εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή του Ολλανδού υποψήφιου των Σοσιαλιστών - Δημοκρατών

Την ίδια ώρα 8 σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να επιμείνουν στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ισπανικής Αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το βασικό μήνυμα που στέλνουν οι 8 πρωθυπουργοί είναι ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή στην προεδρία της Κομισιόν.

Τονίζουν, επίσης, πως είναι σημαντικό να βρεθεί μια λύση που δεν θα ακυρώνει τη διαδικασία των «Spitzenkandidaten» και δεν θα έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

Η κανονική συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, οι οποίες υπολογίζεται, σύμφωνα με πηγές, να διαρκέσουν περίπου δύο ώρες.