Διπλωματικές καντρίλιες Ερντογάν: Επαναπροσέγγιση με Ισραήλ, «επίθεση φιλίας» στις ΗΠΑ και ο «μπαλαντέρ» Πούτιν

 
ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ενημερώθηκε: 27/01/22 - 23:36

H Toυρκία έχει αποφασίσει να κάνει άνοιγμα προς το Ισραήλ. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της γειτονικής χώρας, να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους μέχρι τώρα αντιπάλους της. Η Τουρκία έχει προσεγγίσει ήδη την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Εμιράτα, τον Χάφταρ στην Λιβύη, την Αρμενία, ακόμα την Αίγυπτο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς θα πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμας. Αμερικανοί διεθνολόγοι υποστηρίζουν ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τα φιλοδυτικά κράτη της Μέσης Ανατολής ίσως απομακρύνει την Άγκυρα από τη Ρωσία.

Ο Eρντογάν πάντως σε τηλεοπτική του συνέντευξη επιβεβαίωσε τις φήμες περι επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, ανακοινώνοντας την επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου, Γιτζάκ Χέρτζογκ, στην Τουρκία τον Φεβρουάριο.

«Με αυτή την επίσκεψη μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Το βλέπω ως μια θετική εξέλιξη. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής περιφερειακής συνεργασίας που βασίζεται στα κοινά μας συμφέροντα», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερντογάν και Μπάιντεν

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα ηνία του Λευκού Οίκου είναι τεταμένες, με την Ουάσιγκτον να κρατάει σκληρή στάση απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, στην ίδια συνέντευξη, εξέφρασε την επιθυμία να επαναφέρει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για την πολυετή σχέση που έχει με τον πρόεδρο Μπαιντεν, η οποία κάποτε ήταν εποικοδομητική και ωφέλιμη.

«Οι σχέσεις μου με τον Μπάιντεν χρονολογούνται από την εποχή του Ομπάμα. Διετέλεσε αντιπρόεδρος εκείνη την περίοδο. Ήταν και μια εποχή που είχαμε διάλογο. Οι προσδοκίες μου ήταν στην πραγματικότητα πολύ διαφορετικές. Αλλά μετά την τελευταία μας συνάντηση στη Ρώμη, πιστεύω ότι θα υπάρξουν νέες εξελίξεις σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της αγοράς F-16 από τις ΗΠΑ και στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων τουρκικών μαχητικών, λέγοντας πως αναμένονται θετικές εξελίξεις.

«Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Υπουργών Άμυνας ΗΠΑ-Τουρκίας για τη συντήρηση των F-16 και την αγορά νέων F-16. Είπαμε καλή τύχη στον νέο πρέσβη. Ελπίζω ότι θα κάνουμε πιο γοργά βήματα σε αυτή τη νέα διαδικασία και θα βάλουμε τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ σε θετική τροχιά όπως και στο παρελθόν» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κεφάλαιο… Πούτιν

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είπε ότι είχε προσκαλέσει τον Ρώσο ομόλογα του στην Τουρκία για συνομιλίες για την ρωσο-ουκρανική κρίση και ανέμενε την απάντησή του.

«Η χώρα μας υποστήριζε πάντα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Έχουμε λάβει από την αρχή ξεκάθαρη στάση ενάντια στα βήματα της Ρωσίας κατά της ακεραιότητας της Ουκρανίας και ειδικότερα της προσάρτησης της Κριμαίας. Εμείς αυτή τη στιγμή προσκαλέσαμε τον κ. Πούτιν στη χώρα μας. Εάν το επιθυμούν οι δύο ηγέτες, μπορούμε να τους φέρουμε στη χώρα μας και να ανοίξουμε το δρόμο για ένα περιβάλλον ειρήνης».

Λίγες ώρες αργότερα, έγιναν και οι ανακοινώσεις από επίσημα χείλη. Η είδηση για τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στη Τουρκία, ήρθε δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Είχε προηγηθεί δήλωση από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφτεί την Τουρκία, σύντομα όταν οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Και αυτό γιατί γνωρίζει καλά ότι εξαρτάται από τη Ρωσία σε πολλούς τομείς. Η Ρωσία θεωρείται ο δεύτερος σημαντικότερος εταίρος της Τουρκίας, καθώς κατασκευάζει στην Άγκυρα πυρηνικό σταθμό, προμηθεύει σιτηρά και εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες φθάνουν στην Τουρκία κάθε χρόνο.

Εάν οι δύο χώρες έρθουν σε αντιπαράθεση, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τουρκία θα χάσει πολλά. Ένα τέτοιο σενάριο, δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία θα ήταν καταστροφικό για τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος λοιπόν, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την ένταση με τη Μόσχα. Ο Ερντογάν θέλει ωστόσο και να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και παριστάνει τον διαμεσολαβητή ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν πουλάει τουρκικά drones στους Ουκρανούς, το οποίο έχει ενοχλήσει αρκετά τον πρόεδρο Πούτιν, σε μια περίοδο που Ρωσία-Ουκρανία βρίσκονται σε ένα διαρκή πόλεμο δηλώσεων και απειλών.