Εκλογές Βρετανία: Σήμερα κρίνεται το μέλλον του Brexit - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Εκλογές Βρετανία: Σήμερα κρίνεται το μέλλον του Brexit - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Ενημερώθηκε: 12/12/19 - 09:01

Ανοιξαν οι κάλπες στις 7 το πρωί, για τους Βρετανούς, στις πιο κρίσιμες, κατά γενική ομολογία, γενικές εκλογές της μεταπολεμικής ιστορίας τους. Από την έκβαση της αναμέτρησης, που δεν αναμένεται να αποσαφηνιστεί πριν από τα χαράματα της Παρασκευής, θα εξαρτηθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου, όπως έχει υποσχεθεί ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ή αν θα οδηγηθεί σε δεύτερο δημοψήφισμα, όπως έχει δεσμευθεί ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα – αν και ψαλιδισμένο έναντι των πρώτων εκτιμήσεων – στους συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον μεταξύ 6 και 14 μονάδων, με σαφή τάση συρρίκνωσης κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Δεδομένου του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος με τις μονοεδρικές περιφέρειες, αλλά και της «τακτικής ψήφου» κατά των Συντηρητικών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις αμφίρροπες περιφέρειες, το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει με καθαρή διαφορά από πλευράς ποσοστών, αλλά να μην εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Την αβεβαιότητα ενίσχυσε η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων, η YouGov προέβλεψε ότι η τότε πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα έχανε την απόλυτη πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές που είχε προκαλέσει, το 2017. Η χθεσινή δημοσκόπηση της YouGov μειώνει την προβλεπόμενη πλειοψηφία των Συντηρητικών σε 28, έναντι 68 που ήταν στην προηγούμενη μέτρησή της, προ 15 ημερών.

Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης θα παίξουν οι νέοι ψηφοφόροι (στις εκλογές του 2017 είχαν στραφεί σε μεγάλο ποσοστό προς τους Εργατικούς) και οι περιφέρειες στο λεγόμενο «Κόκκινο Τείχος». Πρόκειται για περιοχές της κεντρικής και βόρειας Αγγλίας, που αποτελούν παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών, αλλά τάχθηκαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Ανεξαρτήτου αποτελέσματος πάντως, οι Βρετανοί αναλυτές εκτιμούν πως  το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι υψηλότερο από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που θα οφείλεται κυρίως στο γεγονός της πρόσφατης ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων.

Οι κάλπες κλείνουν στις 10 το βράδυ (μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας), οπότε θα ανακοινωθούν και τα exit polls. Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσει ο αγώνας της καταμέτρησης των ψήφων στις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με τις έδρες από το Σάντερλαντ και το Νιούκασλ, όπως και από τις περιφέρειες που συνήθως θεωρούνται ασφαλείς για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, στα βορειοανατολικά.