Τουλάχιστον δύο νεκροί και 19 αγνοούμενοι από την ισχυρή έκρηξη σε ερογστάσιο στρατιωτικών πυρομαχικών στο Τενεσί.
Σκοτώθηκαν «πολλοί» άνθρωποι και να αγνοούνται τουλάχιστον 13, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, οι αλλεπάλληλες εκρήξεις που ακολούθησαν την πρώτη εμπόδισαν τα σωστικά συνεργεία να προσεγγίσουν τις φλεγόμενες εγκαταστάσεις.
Ο σερίφης της κομητείας Χάμφρεϊς, Κρις Ντέιβις, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «έχουμε επιβεβαίωση ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι νεκροί», ενώ ο Ντέιβιντ Στιούαρτ των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της κομητείας Χίκμαν δήλωσε ότι «η ακριβής έκταση της ζημιάς ή ο αριθμός των τραυματιών» δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιωθούν.
Το εργοστάσιο βρίσκεται περίπου μία ώρα νοτιοδυτικά του Νάσβιλ, ανάμεσα στις κομητείες Χίκμαν και Χάμφρεϊς.
Η AES ειδικεύεται στην κατασκευή και δοκιμή εκρηκτικών για στρατιωτικές, αεροδιαστημικές και εμπορικές εφαρμογές .
Την αρχική έκρηξη ακολούθησαν αρκετές μικρότερες εκρήξεις , οι οποίες δυσκόλεψαν την πρόσβαση των ομάδων διάσωσης.
Το κτίριο στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη, γνωστό ως Κτίριο Έξι, καταστράφηκε ολοσχερώς , δημιουργώντας έναν κρατήρα καπνού που ήταν ορατός από χιλιόμετρα.
Οι κάτοικοι είπαν ότι η έκρηξη έγινε αισθητή σε απόσταση μεγαλύτερη των 24 μιλίων, με δονήσεις και μια έντονη έκρηξη που συγκλόνισε τα κοντινά σπίτια.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι αγνοούνται.
Νέες φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης σε εγκατάσταση εκρηκτικών, στις οποίες απεικονίζονται τεράστιες στήλες πυκνού γκρίζου καπνού πάνω από το σημείο, με απανθρακωμένα και καμένα αυτοκίνητα και διάσπαρτα συντρίμμια να καλύπτουν το έδαφος.



Βίντεο από τον τόπο του συμβάντος έδειξε κατεστραμμένα οχήματα και καμένα συντρίμμια διάσπαρτα στην περιοχή.

Αρκετά άτομα διακομίστηκαν σε κοντινά νοσκομεία και νοσηλεύονται με εγκαύματα. Ομάδες έκτακτης ανάγκης από κοντινές κομητείες, μαζί με το Γραφείο Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF), έσπευσαν στο σημείο για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να συντονίσουν τις προσπάθειες διάσωσης.

Η αιτία της έκρηξης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
Αναμένεται έρευνα από ομάδες έκτακτης ανάγκης και ομοσπονδιακές αρχές, συμπεριλαμβανομένων ειδικών σε εκρηκτικά, για να διευκρινιστεί το κίνητρο πίσω από το περιστατικό.
Το εργοστάσιο λειτουργεί από το 1980.

Αυτό το τραγικό συμβάν έχει σοκάρει την τοπική κοινότητα και έχει αναδείξει τους κινδύνους που συνδέονται με την κατασκευή εκρηκτικών υλών.
Η έκρηξη εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με τη βιομηχανική ασφάλεια και τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης σε εργοστάσια που χειρίζονται επικίνδυνα υλικά.
Αναμένεται να δοθούν λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων, την έκταση των ζημιών και την πρόοδο των προσπαθειών διάσωσης και αποκατάστασης τις επόμενες ώρες.
«Νόμιζα ότι το σπίτι είχε καταρρεύσει με εμένα μέσα»
Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο φαίνεται να προέρχεται από κάμερα κουδουνιού, καταγράφει δυνατούς κρότους στο παρασκήνιο.
Ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο CBS News ότι ξύπνησαν από τον ήχο μιας δυνατής έκρηξης.
Ο Gentry Stover, που ζει κοντά στην Accurate Energetic Systems, όπου συνέβη η έκρηξη, λέει: «Νόμιζα ότι το σπίτι είχε καταρρεύσει με εμένα μέσα».
Βουλευτής του Τενεσί καλεί σε προσευχή
Ο βουλευτής του Τενεσί Σκοτ Ντεζάρλεϊς κάλεσε σε προσευχή «για τους υπαλλήλους και τις οικογένειες και τους φίλους των εργαζομένων στο εργοστάσιο Accurate Energetic Systems στο Χίκμαν Κάουντι».
«Παρακαλώ προσευχηθείτε επίσης για όλους τους πρώτους ανταποκριτές που βρίσκονται στον τόπο του συμβάντος», προσθέτει στην δήλωση του στο X.