Επιμένουν οι σκληροί δείκτες - Σταθεροποίηση κρουσμάτων, μείωση θετικότητας δημιουργούν αισιοδοξία

 
Επιμένουν οι σκληροί δείκτες - Σταθεροποίηση κρουσμάτων, μείωση θετικότητας δημιουργούν αισιοδοξία

Ενημερώθηκε: 15/01/22 - 09:35

Η σταθεροποίηση, αν και με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, και η υποχώρηση της θετικότητας δημιουργούν αισιοδοξία για την αποκλιμάκωση της διασποράς έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Ωστόσο επιμένουν οι σκληροί δείκτες, Ενδεικτικό είναι ότι είχαμε 1.019 θάνατοι σε 14 ημέρες!!!

Περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη θετικότητας των εργαστηριακών τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 και του αριθμού των κρουσμάτων παρατηρήθηκε χθες. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.772 νέα κρούσματα της COVID-19 σε σύνολο περίπου 413.000 εργαστηριακών τεστ, που σημαίνει ότι το ποσοστό θετικότητας είναι στο 4,8%. Υπενθυμίζεται ότι προχθές το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 6,35%, την Τετάρτη στο 6,95%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 9,43%.

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν σε ημερήσια βάση. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.809 θάνατοι. Χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 679 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 560 –έναντι 498 εξιτηρίων λόγω ίασης– τα ποσοστά κάλυψης των απλών κλινών COVID στο 65% και των κλινών ΜΕΘ COVID στο 90,3%.

Στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η βεβαίωση των προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα προχωρήσει κανονικά.

Χθες αναμενόταν να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης των αντιιικών χαπιών σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι και οι 2.000 θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα που είχε προμηθευτεί η χώρα μας έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς. Οπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στον ΣΚΑΪ 100,3, η βασική διαφορά στη διαδικασία για την έγκριση χορήγησης των αντιιικών χαπιών είναι ότι δεν δίνονται σε εγκύους. Η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι θα χρειάζεται η συγκατάθεση του ασθενούς, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν έχουν λάβει ακόμα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την covid-19 και μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, θα παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες, δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η θεραπεία έχει λάβει ήδη άδεια επείγουσας χρήσης από τον Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στη χώρα μας, ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής έγκρισης, η θεραπεία μπορεί να χορηγείται με έγγραφη συναίνεση των ασθενών.

Η κ. Γκάγκα εξηγεί ότι «στην παρούσα φάση της πανδημίας κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον η οποία – σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα – δεν είναι ευαίσθητη στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χορηγήθηκαν σε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα, με θετικά αποτελέσματα. Διεθνώς, λοιπόν, η επιστημονική κοινότητα στρέφεται στις θεραπείες από του στόματος».

Mιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, δήλωσε πως είχαμε περίπου 600 διασωληνωμένους πριν αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση, μέχρι εκείνη τη στιγμή αφορούσε περιστατικά «Δέλτα» η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα και είναι αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών της».

Επίσης ανέφερε ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση, η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη έναντι της «Δέλτα» και επίσης όσοι έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον έχουν μεγάλη προστασία έναντι της «Δέλτα».

Τέλος, για το θέμα της πιθανής χαλάρωσης των μέτρων, χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, όπως και η πίεση στο σύστημα υγείας και δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη στάση μας να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα για να μην έχουμε νέα έξαρση.

Η «Δέλτα» συμβάλλει στις σοβαρές νοσηλείες αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων σε σύγκριση με την «Όμικρον».